31 Ιανουαρίου 2012

Ο Αγαμέμνονας και το 666


[20 νῦν δ' εὐτυχὴς γένοιτ' ἀπαλλαγὴ πόνων

      εὐαγγέλου φανέντος ὀρφναίου πυρός.
        ὦ χαῖρε λαμπτήρ, νυκτὸς ἡμερήσιον      φάος πιφαύσκων καὶ χορῶν κατάστασιν      πολλῶν ἐν Ἄργει, τῆσδε συμφορᾶς χάριν.      ἰοὺ ἰού.      Ἀγαμέμνονος γυναικὶ σημαίνω τορῶς      εὐνῆς ἐπαντείλασαν ὡς τάχος δόμοις      ὀλολυγμὸν εὐφημοῦντα τῇδε λαμπάδι      ἐπορθιάζειν, εἴπερ Ἰλίου πόλις30 ἑάλωκεν, ὡς ὁ φρυκτὸς ἀγγέλλων πρέπει·      αὐτός τ' ἔγωγε φροίμιον χορεύσομαι.      τὰ δεσποτῶν γὰρ εὖ πεσόντα θήσομαι      τρὶς ἓξ βαλούσης τῆσδέ μοι φρυκτωρίας.]
Αισχύλος (Ἀγαμέμνων)



Ο Αργύρης Τσακαλίας γεννήθηκε στην Ικαρία και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε θεολογία στην Πάτμο και στην Χάλκη και την δίδαξε σε διάφορα σχολεία. Έχει εκδώσει συνολικά 18 βιβλία, τα περισσότερα από τα οποία έχουν εξαντληθεί.
 Απολαυστικό και εξόχως διδακτικό βίντεο από την χθεσινοβραδυνή (2 τα ξημερώματα της Κυριακής 29 Γενάρη 2012) εκπομπή της βετεράνας δημοσιογράφου, Βίκυς Μιχαλονάκου, στο κανάλι «Κόντρα». Φιλοξενούμενοι στο στούντιο ο θείος των Αρχηγών της 17 Νοέμβρη Αδελφών Ξηρών, Αργύρης Τσακαλίας, ο ιεραπόστολος της Βερδικούσας Λαρίσης, Σπυρίδων Νάκος και ο παλαιοημερολογίτης μπολντυμπιντεράς Ευάγγελος Σπύρου.
Ο κάργα Ελληνόψυχος Αργύρης Τσακαλίας (απόφοιτος της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, πρώην παπάς, κατόπιν αναρχοαριστερός και νύν Λαϊκός Φιλόσοφος) έδωσε ρεσιτάλ καθ' όλην την διάρκειαν της εκπομπής. Ημείς ανεβάσαμε τα κυριώτερα στιγμιότυπα, προς ψυχικήν ωφέλειαν των χριστιανών αναγνωστών μας. Έχουμε και λέμε:
1. Στο 0:25 του βίντεο, ο Τσακαλίας αποκαλύπτει ότι: Το 666 ήταν ΕΥΧΗ για τους Αρχαίους Έλληνες, κάτι σαν «καλημέρα», «καλή τύχη». Αυτό αποδεικνύεται περίτρανα από τον «Αγαμέμνονα» του Αισχύλου, όπου οι Μυκηναίοι εύχονται στον Αγαμέμνονα να του φέρει ο Θεός τρία εξάρια για να νικήσει (0:39 του βίντεο)!..

Ύμνος εις την Ελευθερίαν; Ντροπής! Άνατροι, φανταχτεροί στα κάλλη!


Μα τέλος πια σαν έφτασαν εκεί που καρτερούσαν οι πιο πολλοί και δυνατοί, τριγύρο πυκνωμένοι στον άξιο του Τυδέα γιο, παρόμιοι σα λιοντάρια, ή σαν κάπρια άγρια π' αχαμνή δεν είναι η δύναμη τους, στάθηκε εκεί και χούγιαξε η κρουσταλλόκορφη Ήραμιασμένη σαν το Στέντορα πούχε φωνή χαλκένια και τόσο μόνος φώναζε σαν άλλους ως πενήντα « Ντροπής, Αργίτες! Άνατροι, φανταχτεροί στα κάλλη….
 Ομηρος, Ιλιάδα Ε 780-787

Ο Όμηρος μας λέει ότι ο Στέντορας (Στέντωρ) είχε τόσο πολύ δυνατή φωνή, που ισοδυναμούσε με φωνή 50 ανδρών, γι' αυτό και χαρακτηρίζεται με το επίθετο «χαλκεόφωνος». Ακόμα και σήμερα, η φράση «Στεντόρεια φωνή» σημαίνει τη μέγιστη σε ένταση φωνή.
Όλως περιέργως  ο Διονύσιος Σολωμός δεν προτιμάει τον Όμηρο, την Ιλιάδα τον χαλκεόφωνο Έλληνα Στέντορα,  αλλά ... την Παλαιά Διαθήκη  και τον εβραίο κερατά* Μωυσή μαζί με το εβραϊκό του σόι. Διαβάστε:
"Ύμνος εις την Ελευθερίαν"       
Στροφές
 118.

Α! Γιατί δεν έχω τώρα Τη φωνή του Μωυσή;Μεγαλόφωνα, την ώρα
Οπού εσβηούντο οι μισητοί.
119.
Τον Θεόν ευχαριστούσε
Στου πελάου τη λύσσα εμπρός,
Και τα λόγια ηχολογούσε
Αναρίθμητος λαός.
120.
Ακλουθάει την αρμονία
Η αδελφή του Ααρών,Η προφήτισσα Μαρία,Μ’ ένα τύμπανο τερπνόν.
................................

 Ο Μιχαήλ Άγγελος ούτε ανόητος ούτε άσχετος ήταν και λάξευσε έτσι τον Μωυσή... 



*Βλ.:Αλφειός Ποταμός: Ο Μωυσής είχε κέρατα



Μετά σου λένε προτιμάτε ελληνικά προϊόντα....