16 Μαΐου 2009

Η Καλίδονα της Ηλείας.

Ο Πανδαμάτωρ Ήλιος ακτινοβολεί το Ιόνιον Πέλαγος!Στο βάθος η λίμνη Καϊάφα και στα ριζά του όρους Λαπίθα(δεξιά στη φωτογραφία),πίσω από τη λίμνη,βρίσκεται το σπήλαιο των Ανυγρίδων Νυμφών.Στη φωτογραφία,μπροστά και κάτω από την πρώτη βουνοπλαγιά,βρίσκεται το χωριό Καλίδονα.(φωτογραφία Πλάτων Πισατίδης).


Η Καλίδονα είναι ημιορεινό χωριό της επαρχίας Ολυμπίας του Νομού Ηλείας. Η γεωγραφική περιοχή του είναι πολύ μεγάλη, σε σχέση με τις περιοχές άλλων χωριών, αφού εκτείνεται από τα ορεινά του όρους Μίνθη (Βουνούκα) μέχρι την περιοχή Κακοβάτου, μόλις δύο χιλιόμετρα από τη θάλασσα του Κυπαρισσιακού κόλπου.





Η περιοχή του χωριού ήταν κατοικημένη από τα προϊστορικά χρόνια, αφού στα νότια του χωριού βρέθηκαν ίχνη ουρανίου και πυριτυλίθου. Η κυριότερη εγκατάσταση έγινε από τον Βασιλικό Πρίγκηπα της Θεσσαλίας Νηλέα, που εγκαθίδρυσε ισχυρή δυναστεία στη θέση του σημερινού λόφου "Νέστορας" κοντά στην Εθνική οδό, εκεί όπου τοποθετείται κατά μία άποψη η θέση της Ομηρικής Πύλου, με Βασιλιά τον ξακουστό Νέστορα.
(Μετά την άλωση της Ήλιδας εκστράτευσε ο Ηρακλής εναντίον της Πύλου και αφού κυρίευσε την πόλη σκότωσε τον Περικλύμενο,τον πιο γενναίο από τα παιδιά του Νηλέα,ο οποίος όταν πολεμούσε άλλαζε τη μορφή του.Σκότωσε και τον ίδιο τον Νηλέα και τα άλλα του παιδιά,εκτός από τον Νέστορα.Αυτός επειδή ήταν μικρός μεγάλωνε στη Γερήνη.Στη μάχη αυτή τραυμάτισε και τον Άδη που βοηθούσε τους Πυλίους.Απολλόδωρος,Βιβλιοθήκη,βιβλίον 2,στίχος 142)(σ.σΣε στρατιωτικούς χάρτες στην περιοχή σημειούται και ο τάφος του Νέστορος). Στις ανασκαφές 1907 & 1908, από τον Γερμανό Αρχαιολόγο Δαιρπερέλδ, βρέθηκαν τρείς θολωτοί Μυκηναϊκοί τάφοι και ερείπια Προϊστορικής Ακρόπολης. Οι ανασκαφές διακόπηκαν λόγω των βαλκανικών πολέμων και δεν επαναλήφθηκαν μέχρι σήμερα και έτσι δεν δόθηκε λύση στο δύσκολο αρχαιολογικό πρόβλημα, για την πραγματική θέση της Ομηρικής Πύλου.Το Ιερό Άλσος, περιελάμβανε όλη την περιοχή της Καλίδονας και ήταν αφιερωμένο στη θεά Δήμητρα. Στην Ελληνιστική περίοδο ήκμασε προς τα νότια του Καλιδονίτικου ποταμού (Αμάθου) σημαντική πόλη της οποίας η ζωή συνεχίστηκε στη ρωμαϊκή εποχή και μέχρι τα πρώτα Βυζαντινά χρόνια. Στην περιοχή αυτή και στις τοποθεσίες "Μαρμαρά" και "Κτίρια" βρέθηκαν αρκετοί σπόνδυλοι κιόνων, υπολήμματα Ρωμαϊκών θερμών (λουτρών) και κατάλοιπα Βυζαντινών Νεκροταφείων.

Πηγές πληροφοριών:
Απολλόδωρος ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ.
-
http://www.sarena.gr/page.php?2
-
Σχετικό:Η ορεινή Ολυμπία,ο Καλυδώνιος κάπρος και η αποκατάσταση της ιστορίας.