03 Δεκεμβρίου 2010

Ποιος σκοτώνει έναν έναν, τους πυρηνικούς επιστήμονες του Ιράν;


Χθες το πρωί σημειώθηκαν δυο ακόμη δολοφονικές επιθέσεις εναντίον διάσημων πυρηνικών επιστημόνων του Ιράν. Στη πρώτη περίπτωση, βρήκε το θάνατο ο Majid Shahriari και τραυματίστηκε η σύζυγός του, ενώ στη δεύτερη τραυματίστηκε τόσο ο Fereidoun Abbasi όσο και η δική του σύζυγος.
Και οι δύο ήταν κορυφαίες προσωπικότητες της ιρανικής πυρηνικής προσπάθειας. Ο  Abbasi ήταν και μέλος των Φρουρών της Επανάστασης, ενώ πριν τρία χρόνια ο Mahmoud Ahmadinejad τον είχε χαρακτηρίσει ως τον κορυφαίο επιστήμονα της χρονιάς. Το όνομά του αναφέρεται στην απόφαση υπ αριθ, 1247 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ως εμπλεκόμενου σε παράνομες δραστηριότητες πυρηνικών και βαλλιστικών πυραύλων.

Η απόφαση τον περιγράφει ως ανώτατο στέλεχος του ιρανικού υπουργείου Άμυνας και στενό συνεργάτη του επικεφαλής του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.
Οι δυο χθεσινές βομβιστικές επιθέσεις έχουν πολλές ομοιότητες με την δολοφονική επίθεση εναντίον ενός ακόμη Ιρανού πυρηνικού επιστήμονα τον περασμένο Ιανουάριο, και όπως φαίνεται, πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο. Αν το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν κάνει λάθος, τότε ο Abbasi ασχολούνταν με απαγορευμένα ζητήματα. Για τους άλλους δυο δεν είναι γνωστές οι δραστηριότητες τους, όμως οι φίλοι του πρώτου θύματος επιμένουν πως δεν είχε σχέσεις με το πυρηνικό πρόγραμμα.

Ο πρόεδρος Mahmoud Ahmadinejad δήλωσε πως «Οι κυβερνήσεις της Δύσης, μαζί με το σιωνιστικό καθεστώς συμμετείχαν στις σημερινές εκτελέσεις στο Ιράν». Και όντως μάλλον κάτι τέτοιο προκύπτει. Είναι σαν κάποιος να ακολουθεί μια λίστα θυμάτων, και να χτυπά όταν οι στόχοι είναι πιο ευπρόσβλητοι. Οι δράστες μπορεί να είναι ο οποιοσδήποτε έχει να κερδίσει από την υπονόμευση της ιρανικής πυρηνικής δυνατότητας. Ένας βασικός ύποπτος είναι το κίνημα Sunni Jundullah,  που χθες ανέβασε στο διαδίκτυο ένα βίντεο μέσα από το οποίο ένας όμηρος, εργαζόμενος στις ιρανικές μυστικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, ομολογεί πως όντως υπάρχουν προγράμματα πυρηνικών όπλων εν εξελίξει. Παρόλα αυτά, το κίνημα δεν ανέλαβε την ευθύνη των επιθέσεων.

Μια άλλη πιθανότητα είναι πως πρόκειται για κάποια μικρή ομάδα, που εκπαιδεύτηκε στο εξωτερικό και χρηματοδοτείται  από ξένα κράτη, με σκοπό την σταδιακή εξολόθρευση ολόκληρης της πυρηνικής ελίτ του Ιράν. Είναι γνωστό πως τόσο οι ΗΠΑ όσο και το Ισραήλ διατηρούν προγράμματα σαμποτάζ του ιρανικού πυρηνικού σχεδίου, το οποίο αντιμετωπίζει συχνά και σοβαρά προβλήματα τον τελευταίο καιρό. Ο Mahmoud Ahmadinejad παραδέχθηκε σήμερα, για πρώτη φορά, πως ο ιός Stuxnet που αποδόθηκε στους Ισραηλινούς, όντως προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στη χώρα του.
Μια άλλη πιθανότητα είναι πως οι επιστήμονες δολοφονούνται από το ίδιο το καθεστώς, είτε επειδή παρέδωσαν μυστικά σε τρίτους, είτε επειδή θεωρούνταν ύποπτοι φυγής. Όμως σε μια τέτοια περίπτωση το κόστος θα ήταν υψηλό. Το καθεστώς θα έχανε πολύτιμο επιστημονικό ανθρώπινο κεφάλαιο, και παράλληλα θα αποτρέπονταν οι νεαροί επιστήμονες της χώρας από το να επιδιώξουν μια καριέρα στον τομέα των πυρηνικών προγραμμάτων. Μάλλον λοιπόν, οι εκτελεστές ανήκουν στους εχθρούς του Ιράν κα όχι στο καθεστώς του.

ΠΗΓΗ

Πηγή...

Άσκηση για εγκατάσταση και λειτουργία πυρηνικών - Πυρηνική στοχοποίηση του Αράξου από Ρωσία.

Με δημοσίευμα τους η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες που έφερε στην δημοσιότητα το defencenet.gr προχθές για «προετοιμασία εγκατάστασης πυρηνικών όπλων στην αεροπορική βάση του Αράξου". Η Πολεμική Αεροπορία προσπαθεί να μην επιβεβαιώσει τις πληροφορίες υποστηρίζοντας ότι «Έγινε μια άσκηση ρουτίνας στον Άραξο από το ΝΑΤΟ η οποία γίνεται κάθε έξι μήνες και τίποτα περισσότερο", αλλά προβληματίζει τόσο η στιγμή, όσο και το γεγονός ότι υπάρχει γενικότερη πρόθεση αναδιάταξης των πυρηνικών βάσεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη.

Σε μιά τέτοια περίπτωση, βέβαια, αναπόφευκτα θα υπάρξουν και συνέπειες: Αναγκαστικά ο Άραξος θα στοχοποιηθεί και πάλι από τις ρωσικές στρατηγικές και αεροπορικές-πυρηνικές δυνάμεις σε μία αυτόματη διαδικασία που ακολουθείται και από τις δύο μεγάλες πυρηνικές δυνάμεις: Οι βάσεις ΝΑΤΟ και Ρωσίας που φιλοξενούν πυρηνικά όπλα στοχοποιούνται εκατέρωθεν.

Μέχρι το 2001 «υπεύθυνες» για την βάση του Αράξου ήταν οι αεροπορικές βάσεις Τu-22M Backfire της Νότιας Ρωσίας και κυρίως τα ρωσικά υποβρυχία που μεταφέρουν πυρηνικά όπλα και περιπολούν στην Μεσόγειο...

Στο δημοσίευμα των ΝΕΩΝ όπου επιβεβαιώνεται το defencenet.gr αναφέρονται τα εξής:

«Εικονική άσκηση χρήσης πυρηνικών όπλων και εγκαταστάσεων του ΝΑΤΟ βρίσκεται σε εξέλιξη χθες και σήμερα γύρω από τη βάση του Αραξου στην Πελοπόννησο, όπου μέχρι το 2001 ήταν αποθηκευμένες 11 πυρηνικές βόμβες των ΗΠΑ.

Η άσκηση αποσκοπεί να δοκιμάσει τα συστήματα των υπόγειων πυρηνικών αποθηκών της βάσης, που σύμφωνα με τον ΝΑΤΟϊκό σχεδιασμό πρέπει να είναι πάντα λειτουργική και «ετοιμοπόλεμη» για υποστήριξη. Το σενάριο της διήμερης άσκησης-δοκιμής αφορά τον έλεγχο των Δικτύων Επικοινωνίας που συνδέουν τις (άδειες) αποθήκες με το κεντρικό στρατηγείο της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες. Περιλαμβάνει δε, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, σειρά εκπομπών και λήψης απόρρητων εντολών σχετικά με (εικονικά) ζητήματα που αφορούν αποθήκευση, έλεγχο, φόρτωση και λοιπές διαδικασίες- «όλα με καθαρά τεχνικό στόχο», όπως ανέφερε στα «ΝΕΑ» ενημερωμένη πηγή του ελληνικού Πενταγώνου».
http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_frontpage&Itemid=1