Κυκλοφόρησε το νέο ΙΧΩΡ
τεύχος 96
Απο τη θεματολογία του τεύχους
…………………………………………………………………………………………………………………………….
Η “ΕΣΘΗΡ” είναι ένα απο τα εκπληκτικότερα βιβλία της Παλαιάς Διαθήκης γιατί αναφέρεται σε γεγονότα που άπτονται των ιστορικών χρόνων. Πώς κατόρθωσαν οι Ιουδαίοι να κατασφάξουν μέσα σε δύο ημέρες δεκάδες χιλιάδες κατοίκων της περσικής αυτοκρατορίας;
“Και οι άλλοι Ιουδαίοι, που ήσαν στις επαρχίες τού βασιλιά, συγκεντρώθηκαν… και φόνευσαν απ’ αυτούς που τους μισούσαν 75.000 ” (Εσθήρ Θ:16, μτφρ. Φίλου).
“Και ο βασιλιάς είπε στη βασίλισσα Εσθήρ: Στα Σούσα, τη βασιλική πόλη, οι Ιουδαίοι φόνευσαν και εξολόθρευσαν 500 άνδρες… στις υπόλοιπες επαρχίες τού βασιλιά τι έκαναν; Τώρα, ποιο είναι το ζήτημά σου; Και θα σου δοθεί· και ποιο είναι ακόμα το αίτημά σου; Και θα γίνει ” (Εσθήρ Θ:11, μτφρ. Φίλου).
Ποια ήταν η Εσθήρ, η «ηρωίδα» των Εβραίων που εκπαιδευμένη σε ικανότατες σεξουαλικές επιδόσεις, κατάφερε να πείσει τον Πέρση βασιλέα να επιτρέψει στους ομοεθνείς της να προβούν σε εκτεταμένες σφαγές μέσα στην αυτοκρατορία και να αρπάξουν τις περιουσίες των θυμάτων τους; Ποιοι ήταν οι «εκπαιδευτές» και οι εντολείς της Εσθήρ, των οποίων τυφλά υπάκουγε τις υποδείξεις; Γιατί από τις βίβλους που κυκλοφορούν στο εμπόριο έχουν αφαιρεθεί σημαντικά εδάφια που βρίσκονται στη μτφρ. των Εβδομήκοντα (Ο΄); Για ποιο λόγο το όνομα «Αρταξέρξης» που αναφέρει η μτφρ. των Ο΄ το έχουν αλλάξει στο περίεργο «Ασουήρης»; Ποια σχέση έχει ο «Αρταξέρξης» του βιβλίου της Εσθήρ με τον Ξέρξη, τον βασιλέα που επιτέθηκε στην Ελλάδα το 480 π.Χ. (προ Χατζήδων) και ποια σχέση υπάρχει μεταξύ της Εσθήρ, των εντολέων της και της επίθεσης του Ξέρξη κατά της Ελλάδος;
Ο Μιχάλης Καλόπουλος, χωρίς να απομακρύνεται καθόλου από το γράμμα και το πνεύμα του βιβλίου της Εσθήρ, προβαίνει σε μια εκπληκτική ερμηνευτική αναφορά ξεσκεπάζοντας το δόλο που το βιβλίο αυτό εμπεριέχει καθ’ όλη την έκτασή του.