26 Σεπτεμβρίου 2009

"Τούμπα δολοφόνε, Μητσοτάκη Αλ Καπόνε".Μια υπενθύμιση λόγω...της ημέρας!


Ημέρα επετειακή ήταν σήμερα...Και είπαμε να θυμηθούμε τα παλιά...

Σωτήρης Πέτρουλας και Ιουλιανά 1965



Γεννήθηκε το 1943 στη Μάνη από εργατική οικογένεια, η οποία αναγκάσθηκε να μετακομίσει στην Αθήνα, ύστερα από διώξεις, την περίοδο του εμφυλίου. Από πολύ μικρός ήταν ευαισθητοποιημένος γύρω από τα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα και για το λόγο αυτό οργανώνεται στη Νεολαία Ε.Δ.Α.
Σα μαθητής φοίτησε σε νυχτερινό σχολείο στην Εμπορική Σχολή στην Πλατεία Κλαυθμώνος. Διακρίθηκε ιδιαίτερα και για το λόγο αυτό πέτυχε την εισαγωγή του στην Α.Σ.Ο.Ε.Ε. το 1960 με υποτροφία.Στα φοιτητικά του χρόνια εξελίχθηκε σε ηγετικό στέλεχος της Νεολαίας Ε.Δ.Α. Πρωταγωνίστησε στα κινήματα της Ελληνικής νεολαίας για τη Δημοκρατία. Για πολιτικούς λόγους αποβλήθηκε για έναν χρόνο από τη σχολή.Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της Νεολαίας Ε.Δ.Α. ερχόταν σε σύγκρουση με το κλίμα τρομοκρατίας που επικρατούσε στα Πανεπιστήμια με κύριο εκφραστή την Ε.Κ.Ο.Φ. (γνωστός πρωτεργάτης της ο Μιλτιάδης Έβερτ), καθώς και με το Σπουδαστικό Τμήμα της Ασφάλειας.Στα γεγονότα των Ιουλιανών του 1965 πρωτοστάτησε μέσα από το κίνημα του 1 1 4 για Δημοκρατία και Ελευθερία.
(Εδώ να θυμίσουμε ότι μετά την παραίτηση του Γ. Παπανδρέου ο Βασιλιάς δίνει διερευνητική εντολή στο Νόβα για σχηματισμό κυβέρνησης. Υπουργός Δημόσιας Τάξης ορίστηκε ο Τούμπας ενώ ο Μητσοτάκης ορίστηκε Υπουργός Συντονισμού).Και τη μοιραία νύχτα της 21ης Ιουλίου χτυπημένος συλλαμβάνεται από αστυνομικούς στις 10:00 το βράδυ στη συμβολή των οδών Σταδίου και Χρήστου Λαδά. Η πρώτη καταγραφή του χτυπημένου Πέτρουλα αναφέρεται στις 03:00 το πρωί της 22ας Ιουλίου στο Σταθμό Α' Βοηθειών στην Γ' Σεπτεμβρίου όπου και διαπιστώνεται ο θάνατός του. Αυτόματα εκτυλίσσεται μια λυσσαλέα προσπάθεια γρήγορης ταφής -πριν καν ανατείλει ο ήλιος- και απόκρυψης της αλήθειας.
Bρισκόμαστε στον Ιούλιο του 1965. Περίοδος έντονων πολιτικών ζυμώσεων και αναταραχών. Περίοδος όπου η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου αμφισβητείται στην άσκηση των καθηκόντων της από το νέο βασιλιά Κωνσταντίνο. Η κυβέρνηση της Ένωσης Κέντρου αντιλαμβανόμενη τον ανακτορικό ρόλο που παίζει ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Π. Γαρουφαλιάς, ζητά την αντικατάστασή του, αλλά παρεμποδίζεται από τον Κωνσταντίνο, που δεν υπογράφει το αντίστοιχο Βασιλικό Διάταγμα. Πρωθυπουργός και Βασιλιάς ανταλλάσσουν πέντε επιστολές, όπου, τελικά διαπιστώνεται, ότι η κυβέρνηση τελεί υπό βασιλική κηδεμονία. Ο Γ. Παπανδρέου δεν αποδέχεται τον εξευτελισμό και στις 15 Ιουλίου παραιτείται. Ο λαός ξεχύνεται στους δρόμους εκδηλώνοντας την πίστη του στην νόμιμη κυβέρνηση του (την οποία είχε εκλέξει 1,5 χρόνο πριν, τον Φλεβάρη του '69 με 52,72% και 171 έδρες). Ταυτόχρονα στα ανάκτορα αναζητούνται βουλευτές από την Ένωση Κέντρου για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Είναι οι λεγόμενοι αποστάτες, που θα καταφέρουν να πάρουν από τη Βουλή ψήφο εμπιστοσύνης, το Σεπτέμβρη, αφού έχουν ήδη προηγηθεί δύο αποτυχημένες προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης. Όλο αυτό το διάστημα της αυλικής συνταγματικής εκτροπής, ο λαός βρίσκεται κάθε νύχτα στους δρόμους, δίνοντας με δυναμισμό τη δική του μάχη υπέρ της Δημοκρατίας. Σε εκείνες τις πρώτες διαδηλώσεις και συγκεκριμένα το βράδυ της 21ης Ιουλίου 1965 βρίσκει το θάνατο ο φοιτητής της Ανωτάτης Εμπορικής, Σωτήρης Πέτρουλας. Εδώ θα πρέπει να θυμίσουμε ότι εκείνη την περίοδο δημιουργείται το κίνημα του "114" (ένα, ένα, τέσσερα), που αναφέρεται στο τελευταίο άρθρο του Συντάγματος "Η τήρησις του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων" και αντιπροσώπευε το αίσθημα του λαού για Δημοκρατία, ενάντια στις παρεμβάσεις του Παλατιού.
Ήταν συγκεντρωμένοι στα Προπύλαια, με τις σημαίες, τα λάβαρα και τα πανώ τους, σκεπάζοντας κατάστρωμα και πεζοδρόμια, δέκα χιλιάδες αγόρια και κορίτσια, ο ανθός του τόπου, η ελπίδα του αύριο.
Χιλιάδες στόματα ζητούσαν με μια φωνή "Εξω οι δούλοι της Αυλής. Κάτω οι προδότες. Δημοκρατία".Άξαφνα η λαοθάλασσα έπιασε να βαδίζει αργά, πυκνή και τρικυμισμένη για την οδό Κοραή ή ν' ανεβαίνει την Πανεπιστημίου προς την πλατεία Συντάγματος.Ένα κορίτσι φώναξε: "Στη Σταδίου ρίχνουν αέρια, τα τέρατα!". Κι άρχισε ο πανικός. Την ίδια στιγμή, από πολλές μεριές, μεγάλες ομάδες αστυνομικών ρίχνονταν πάνω στα πλήθη που σκορπούσαν, και τυφλά μανιασμένα κατέβαζαν πάνω στα κεφάλια τους τα κλομπς. Όποιος έπεφτε χάμω δεν εύρισκε λύπηση. Τον κλωτσούσαν, τον ποδοπατούσαν μες τους καπνούς των δακρυγόνων.
"Τούμπα δολοφόνε, Μητσοτάκη Αλ Καπόνε"
"Η Αθήνα καίεται, κατάρα στους προδότες"
"Ο Σωτήρης ζει. Κάτω οι δολοφόνοι. Ένα ένα τέσσερα."
Πηγή...


Η σφραγίδα του Α.Π.Θ

Για όσους τυχόν δεν το γνωρίζουν, να εξηγήσω πως τα αρχικά Α.Π.Θ. σημαίνουν «Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης».

Επιτρέψτε μου να δώσω έμφαση σε ένα μικρό
σημείο που ίσως να αξίζει λίγη προσοχή:
«Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης».

Χμμμ, ας το κάνω ακόμα λίγο πιό προφανές:

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ

Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης


Δεν χρειάζεται να έχεις μεταπτυχιακό τίτλο σπουδ
ών για να καταλάβεις πως το Πανεπιστήμιο της συμπρωτεύουσας, ιδρυθέν το 1925, ονομάζεται έτσι προς τιμήν του αρχαίου Έλληνα φιλόσοφου από τα Στάγειρα της Χαλκιδικής. Είναι προφανές νομίζω, πως οι ιδρυτές θέλησαν να συνδέσουν το “ναό” της γνώσης και των επιστημών που ανέγειραν με την προσωπικότητα του επιφανούς εκείνου άνδρα, ο οποίος αναγνωρίζεται παγκοσμίως ως ένας από τους θεμελιωτές του επιστημονικού τρόπου σκέψης.

Θα συμφωνείτε μαζί μου, φαντάζομαι, πως κάποια άλλη ονομασία όπως π.χ. “Λεωνίδειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης” δεν θα ήταν τόσο εύστοχη, καθώς το όνομα του Λεωνίδα του Σπαρτιάτη φέρνει μ
εν στο νου μας ανδρεία, αυτοθυσία, πίστη στους νόμους, κλπ., όχι όμως σπουδές και επιστήμες. Το ίδιο, και σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό, ισχύει για άλλες πιθανές ονομασίες, όπως “Πανεπιστήμιο Αγίου Ονουφρίου Θεσσαλονίκης” ή “Πανεπιστήμιο της Επιφοίτησης του Αγίου Πνεύματος Θεσσαλονίκης”, οι οποίες θα υστερούσαν σίγουρα σε ακαδημαϊκό κύρος και αίγλη, καθώς οι άγιοι και τα πνεύματα παραπέμπουν σε επιστήμες περίπου τόσο όσο κι η μυρωδιά του λιβανιού.

Άρα, πολύ καλή η επιλογή της ονομασίας Αριστοτέλειο για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Όπως έχει πει όμως η λαϊκή σοφία, ή στραβός είναι ο γιαλός, ή στραβά αρμενίζουμε, γιατί κάτι πολύ περίεργο συμβαίνει με του
ς ιθύνοντες του Πανεπιστημίου και με την εικόνα που αυτοί προσπαθούν να δείξουν προς τα έξω για το ίδρυμά τους. Μάλλον κάτι δεν πρέπει να έχουν καταλάβει σωστά σχετικά με το τι εστί Πανεπιστήμιο, τι εστί Αριστοτέλης, και τι εστί κεριά και λιβάνια, γιατί η σφραγίδα (και το λογότυπο) του Πανεπιστημίου είναι εντελώς, μα εντελώς, ζντόϊνγκ.

Για τους ιθύνοντες του Α.Π.Θ. λοιπόν δημιούργησα το παρακάτω οπτικό διδακτικό βοήθημα, το οποίο ελπίζω να τους φανεί χρήσιμο για την κατανόηση του προβλήματος:

Άγιος Δημήτριος.
Σφραγίδα του Α.Π.Θ.


Αριστοτέλης



Επειδή λοιπόν οι θρησκόπληκτοι που κυριάρχησαν στο παρακμιακό Βυζάντιο θυμήθηκαν κάποιον γαλαζοαίματο στρατοκράτη πιτσιρικά που αδικοχάθηκε (το πολύ 25 χρονών) [1] στα χέρια «της προηγούμενης κυβέρνησης» και που τάχα ήταν «δικό τους παιδί», και αποφάσισαν να τον βαφτίσουν «πολιούχο» της Θεσσαλονίκης, (ανέκαθεν βασίλευε η διαφθορά και η αναξιοκρατία στους διορισμούς σε τούτη τη χώρα!), δεν σημαίνει πως η φατσούλα του ταιριάζει να στολίζει το κάθε τι αυτής της πόλης, πόσο μάλλον τη σφραγίδα ενός Πανεπιστημίου που ω, τι ειρωνία, ονομάζεται Αριστοτέλειο, και που ως συμβολισμός στέκει στον αντίποδα της φαντασιοπληξίας, του δογματισμού, του φανατισμού, του μιλιταρισμού και της ανωριμότητας που πρεσβεύει ο πιτσιρικάς.

Ειδικά μάλιστα τώρα που ο μεσαίωνας έχει λήξει.

Τι σχέση έχει ο Δημητράκης με το «
TEMENOΣ TOΔ’ APIΣTOTEΛOYΣ» ; [2]

Τι σχέση έχει ο Δημητράκης με το «ΜΟΥ
ΣΕΣ ΧΑΡΙΣΙ ΘΥΕ» ; [3]

Τι σχέση έχει ο Δημητράκης με εκείνο το «νέον τρόπον οργανώσεως
πανεπιστημίου» που «να συμφωνή εντελώς προς τας νεωτέρας αντιλήψεις» ; [2]

Αφού διευθύνετε ένα Πανεπιστήμιο που ονομάζεται Αριστοτέλειο, λοιπόν, κύριοι, συμπεριφερθείτε αναλόγως! Βγάλτε τον Δημητράκη απ’ το λογότυπο!

Πηγές:

[1] «Αγ. Δημήτριος» στη Βικιπαίδεια

[2] Αικατερίνη Δούκα-Καμπίτογλου, αντιπρύτανης Α.Π.Θ., Το χρονικό της ίδρυσης του Πανεπιστημίου μας, Περιοδικό «Πανεπιστημιούπολη» τεύχος 19, Νοέμβριος 2005


[3] «Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης» στη Βικιπαίδεια

http://diagoras.wordpress.com/2008/04/19/apth/

Πηγή...

Γύφτοι Αλβανοί,γύφτοι Ρουμάνοι,γύφτοι γενικώς οι νέοι κατακτητές!


Αυτοί θα είναι οι "Έλληνες πολίτες",μετά από μερικά χρόνια.Κι όπως πρότεινε ο Καρατζαφύρερ,θα είναι οι ίδιοι και αστυνομικοί!

Συλλήψεις ανηλίκων αλλοδαπών για κλοπές άνω των 280.000 ευρώ




Τη σύλληψη τριών ανηλίκων στο Αιγάλεω, για διακεκριμένες κλοπές από οικίες, ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ..

Η λεία των ανηλίκων διαρρηκτών ξεπερνά τα 280.000 ευρώ.Πρόκειται για τρεις υπηκόους .........
Αλβανίας (ROMA), ηλικίας 13, 14 και 15 ετών, οι οποίοι όπως προέκυψε από τη σχετική έρευνα, μαζί με τουλάχιστον τέσσερις ομοεθνείς τους, είχαν συστήσει εγκληματική ομάδα και από το Μάιο του 2009, στην ευρύτερη περιοχή του λεκανοπεδίου Αττικής, διέπρατταν κλοπές από οικίες, αφαιρώντας ηλεκτρονικές συσκευές, κοσμήματα και χρήματα.

Συνολικά εξιχνιάστηκαν 27 κλοπές από οικίες και μια κλοπή από εταιρεία, κατά τις οποίες αφαίρεσαν χρηματικό ποσό που υπερβαίνει τις (50.000) ευρώ και τις 13.000 δολάρια Η.Π.Α και Καναδά, ενώ η συνολική αξία των κοσμημάτων και των λοιπών αντικειμένων ανέρχεται στο ποσό των 222.000 ευρώ.

Πηγή...

Ρε δεν ντρέπεστε καθόλου;


Και επισήμως πια, το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών μετονομάστηκε σε "Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών "Παναγία η Βοήθεια".

Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στον ακούραστο και αφανή ιερέα του Νοσοκομείου, Αρχμ. Χαρίτωνα Αθανασόπουλο, ο οποίος με επιμονή και υπομονή, παρά την έντονη πολεμική που δέχθηκε, κατάφερε να πείσει τους αρμοδίους για την μετονομασία του Νοσοκομείου.

Ο Θεός να τον ευλογεί και να τον στηρίζει στο δύσκολο και απαιτητικό έργο που έχει αναλάβει.

Κατά γενική ομολογία, των κατά καιρούς ασθενών και συγγενών του Νοσοκομείου, η Παναγία στάθηκε στο πλευρό τους τις δύσκολες ώρες και το εκκλησάκι ήταν ίσως η μοναδική ελπίδα παρηγοριάς και το στήριγμά τους.
Καλή δύναμη π.Χαρίτωνα !

Ι. Ν. Αγ.Βαρβάρας-Οσ. Σάββα

Καλή δύναμη... και η Παναγιά να σας φυλάει...

και ο ΑΒΡΑΑΜόπουλος βοηθάει...


Υ.Γ.Αυτή η προσβολή σε επιστήμονες που έχουν δώσει τον όρκο του ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ προς τον ΘΕΟ ΑΠΟΛΛΩΝΑ,μόνο από δούλους και υπαλληλάκια των ρασοφόρων κατακτητών μπορούσε να γίνει!

Οπότε αφού ο πολιτικός προϊστάμενος των ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΙΑΤΡΩΝ αμφισβητεί την ικανότητά τους να θεραπεύουν τους ασθενείς,τότε προτείνουμε να μετατραπεί το Νοσοκομείο σε...εκκλησία!

Αλλά αν ήταν η βοήθεια..."παναγιά",τότε ο Χριστόδουλος γιατί έτρεχε στους Ιατρούς;

Υπογράψτε για να επεκταθούν τα όρια του Εθνικού Δρυμού στον Όλυμπο!

O ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. Χαϊδαρίου υπόγραψε το αίτημα να επεκταθούν τα όρια του Εθνικού Δρυμού στον Όλυμπο. Σας προσκαλούμε να υπογράψετε και εσείς.

Φίλες και φίλοι,
όσοι αγαπάτε τη φύση και το ιστορικό ελληνικό περιβάλλον, όσοι κάτι έχετε ακούσει κάποτε για τον Ολυμπο, παρακαλώ πολύ:

* υπογράψτε το αίτημα για τη θεσμοθέτηση κανόνων προστασίας στο όρος των θεών, και
* προωθήστε τo παντού στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας ξεκίνησε μια νέα δράση, τη Συλλογή Ψηφιακών Αιτήσεων, με στόχο την άμεση επέκταση των ορίων του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου.

Ο Ολυμπος, δυστυχώς, δεν προστατεύεται νομικά όσο θα έπρεπε. Με διάταγμα του 1938(!!!), προστατεύεται μόνο μια περιορισμένη έκταση 38.500 στρεμμάτων (τμήμα των κορυφών και της ανατολικής πλαγιάς του βουνού). Από το 1985 μέχρι σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες επέκτασης της προστασίας, όμως οι σχετικές μελέτες που έχουν συνταχθεί, ουδέποτε απέκτησαν νομική ισχύ. Η τελευταία από τις μελέτες αυτές ονομάζεται Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ) και επεκτείνει τα όρια του Δρυμού σε 238.000 στρέμματα, όμως εδώ και τρία χρόνια βρίσκεται στα συρτάρια της ελληνικής γραφειοκρατίας.

Στόχος της δράσης αυτής είναι η άσκηση πίεσης στους επόμενους υπουργούς ΥΠΕΧΩΔΕ και Υπ. Πολιτισμού, με την κατάθεση χιλιάδων υπογραφών, την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων τους με την νέα κυβέρνηση. Το Προεδρικό Διάταγμα που θα αναβαθμίζει και θα επεκτείνει το καθεστώς προστασίας του Ολύμπου, πρέπει να συνταχθεί και να προωθηθεί ΑΜΕΣΑ! ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΩΡΑ, ΕΔΩ (επιλέξτε αριστερά ΟΛΥΜΠΟΣ και ακολουθείστε τα βήματα)

Αν έχετε απορίες, ρωτήστε !
Αν διαφωνείτε, πείτε τους λόγους!
Αν θέλετε κάτι να συμπληρώσετε , τα μέλη της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας είναι πρόθυμοι να το ακούσουν.

Τέλος, παρακαλούμε να γνωρίζετε, ότι καμία σχέση δεν έχει το παρόν με εκλογές και κόμματα. Δυστυχώς συνέπεσαν χρονικά.
Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας

Πηγή...

Πως οι Τούρκοι καταπόντισαν τους..."πατριάρχες" και τους "δεινόσαυρους" στις εκλογές του 2002.Είναι πιο έξυπνοι οι Τούρκοι;Μάλλον βάσει αποτελεσμάτων!

Αυτά είναι αποτελέσματα!Κόμματα του 30% και του 25%,εξαφανίστηκαν σαν να μην υπήρχαν!Πατριάρχες της τουρκικής πολιτικής,όπως ο Ετσεβίτ,η Τσιλέρ,ο Τζεμ(που χτυπούσε παλαμάκια στον ΓΑΠ,στο ζεϊμπέκικο),χάθηκαν λες και τους κατάπιε η γη!
Και να σκεφθείτε ότι το κόμμα του Ερντογάν,το υπολόγιζαν σε ένα ποσοστό του...3% και γι'αυτό το λόγο είχαν αλλάξει τα ποσοστά για εισδοχή ενός κόμματος στη βουλή τους,με την ελπίδα να μείνει απέξω!
Άνοιξαν το λάκκο και έπεσαν οι ίδιοι μέσα!
Παρακολουθώντας τι συμβαίνει εδώ στο...Ελλαδιστάν,με τη συμπεριφορά των..."πολιτών" ψηφοφόρων,που κινούνται όπως το εκρεμές,αριστερά-δεξιά και τανάπαλιν,το συμπέρασμα βγαίνει αβίαστα!
Οι Τούρκοι,τα...μεμέτια,είναι πιό έξυπνοι!


Εντυπωσιακά αποτελέσματα στην Τουρκία

Η ανατροπή, λοιπόν, συνέβη πράγματι: το Κόμμα Δικαιοσύνης & Ανάπτυξης (ΑΚΡ) υπό το Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σάρωσε το πολιτικό σκηνικό, αποσπώντας το «εκπληκτικό» ποσοστό του 34,2% στις προχτεσινές εκλογές, που του εξασφαλίζει 363 από τις 550 έδρες της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας. Το μόνο άλλο κόμμα που κατάφερε να εισέλθει στην τουρκική Βουλή, όπως ακριβώς προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις, είναι το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της διανδρίας Ντενίζ Μπαϊκάλ και Κεμάλ Ντερβίς, που με κάτι παραπάνω από 19% αναμένεται να καταλάβει 178 έδρες. Διάφοροι ανεξάρτητοι βουλευτές καταλαμβάνουν συνολικά 9 έδρες. Το «εκπληκτικό» για τους αναλυτές είναι πως όλα τα κόμματα της απερχόμενης Βουλής και οι περισσότερες πατριαρχικές και ηγετικές μορφές της τουρκικής πολιτικής έμειναν εκτός αυτής.

Η λαϊκή αποδοκιμασία εκφράστηκε κατ' απόλυτο και μη επιδεχόμενο παρερμηνειών τρόπο. Η συμπολίτευση του πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετσεβίτ του Δημοκρατικού Κόμματος της Αριστεράς (DSP), του Κόμματος Μητέρας Πατρίδας (ΑΝΑΡ) του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Μεσούτ Γιλμάζ και του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, υπέστη έναν ηχηρό κόλαφο. Τα κυβερνητικά κόμματα συγκέντρωσαν αποκαρδιωτικά ποσοστά: αντίστοιχα, το DSP 1,29%, το ΑΝΑΡ 5,11% και το ΜΗΡ, το πρώτο κόμμα της προηγούμενης Βουλής, 8,40%. Οχι πως τα κόμματα της αντιπολίτευσης τα πήγαν καλύτερα. Το Κόμμα Ορθού Δρόμου (DYP) της Τανσού Τσιλέρ συγκέντρωσε 9,46, κι έμεινε εκτός, το Νεαρό Κόμμα (GP) του Τζεμ Ουζκάν, επιχειρηματία που έγινε λαϊκιστής πολιτικός, 7,25%, το Κόμμα της Ευτυχίας (SP) που προέκυψε από τη διάσπαση του «πολιτικού Ισλάμ» έμεινε στα χαμηλά με 2,52%, ενώ το Κόμμα της Νέας Τουρκίας (YTP) του πολυδιαφημισθέντος Ισμαήλ Τζεμ καταποντίστηκε στο 1,22%.

Πηγή...

03/11/2002

Πηγή: Election Guide.org

Περίληψη Εκλογών

Οι τουρκικές βουλευτικές εκλογές έλαβαν χώρα στις 3 Νοεμβρίου 2002. Το κυρίαρχο κόμμα, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) έλαβε το 34.28 τοις εκατό των ψήφων. Το Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (CHP) ακολούθησε με το 19.39 τοις εκατό των ψήφων. Τα AKP και CHP έλαβαν τις 541 από τις 550 βουλευτικές έδρες.

Από τα υπόλοιπα κόμματα που έλαβαν ψήφους συμπεριλαμβάνονταν τα Κόμμα του Ορθού Δρόμου, το Κόμμα Εθνικού Κινήματος, το Κόμμα Νέων, το Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα, το Κόμμα της Μητέρας Πατρίδας, και, το Δημοκρατικό Κόμμα της Αριστεράς.

Πηγή...