17 Φεβρουαρίου 2011

Τα δάνεια της ανεξαρτησίας και της εξάρτησης.

Οι κλέφτες με τις ρεντικότες και οι κλέφτες ρεντίκολα...
*Οι φωτογραφίες στο κείμενο προστέθηκαν από τον Αλφειό.  
ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΔΑΝΕΙΟ
Τα δάνεια της ανεξαρτησίας και της εξάρτησης

του Γιάννη Παπαχρήστου
από Παλούμπα

Με τη δραματική εξέλιξη που είχε τον τελευταίο καιρό η υπόθεση του δανεισμού της χώρας μας, έγινε επίκαιρη η ιστορία των εθνικών δανείων. Η ιστορία αυτή είναι παλαιά όσο και το νέο ελληνικό κράτος ή, ακριβέστερα, αρχίζει από πριν, από το 1824, όταν το κράτος εκυοφορείτο.
Το πρώτο εθνικό δάνειο λοιπόν συνήφθη το 1824 και θα έχει ενδιαφέρον, πιστεύω, η αναφορά σε αυτό.
Οι ομοιότητες και οι διαφορές του δανείου του 1824 και των σημερινών δανείων είναι πολλές. Βασική διαφορά είναι ότι το δάνειο εκείνο, όπως και αυτό που ακολούθησε (1825), το συνομολόγησε ένας λαός που είχε αποδυθεί σε μακροχρόνιο αιματηρό πόλεμο για την απόκτηση της ελευθερίας του και χρειαζότανε πολεμοφόδια. Γι’ αυτό και τα δάνεια αυτά αποκλήθηκαν δάνεια της ανεξαρτησίας. Τα δάνεια των ημερών μας έγιναν για να κατασπαταληθούν και φαγωθούν και να καταλήξουν να φέρουν εδώ τους δανειστές να κάνουν κουμάντο. Δεν θα είναι λοιπόν λάθος αν ονομαστούν δάνεια της εξάρτησης.
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά:

Της Αιγύπτου γίνεται και στο Μπαχρέϊν.Κινδυνεύει να μη γίνει το γκραν πρι της F1

Και οι...Ταραχές στην Σαουδική Αραβία;

Δείτε πως...Cosmo.gr - Στοιχηματίζουν για την επόμενη εξέγερση!

Κινδυνεύει και το γκραν πρι της F1...

www.contra.gr/ Ηφαίστειο το Μπαχρέιν, στον αέρα το Γκραν Πρι

Στο στόχαστρο αντικυβερνητικών επαναστατών κινδυνεύει να βρεθεί το Γκράν Πρι της Φόρμουλα 1 του Μπαχρέιν όπως δήλωσε στα βρετανικά ΜΜΕ ο Μπέρνι Έκλεστον ο οποίος εξετάζει ακόμη και την περίπτωση να γίνει αλλού η διοργάνωση.
Ο ισχυρός άνδρας της F1 δεν έκρυψε την ανησυχία του για τον επερχόμενο αγώνα της 13ης Μαρτίου μετά της ταραχές που σημειώθηκαν στην αραβική χώρα την περασμένη Τρίτη όταν η αστυνομία συγκρούστηκε με ομάδα Σιιτών που παρευρισκόταν στην κηδεία ομόθρησκου τους που είχε δολοφονηθεί την προηγούμενη μέρα.
“Ο κίνδυνος είναι προφανής, δεν είναι;” είπε ο Έκλεστον για να εξηγήσει “Αν αυτοί οι άνθρωποι θελήσουν να προκαλέσουν αναστάτωση και να κερδίσουν παγκόσμια αναγνώριση, θα μπορούσε να είναι και αιματηρή,, δεν θα μπορούσε ;”
Ο 80χρονος επικεφαλής της F1 δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο να μην διεξαχθεί στο Μπαχρέιν ο αγώνας “Δεν ξέρω τι θα γίνει . Είναι δύσκολο να καθορίσει κανείς τι θα συμβεί. ¨Όπως είπα , σκοπεύω να μιλήσω αργότερα με το διάδοχο του θρόνου, παρακολουθούμε στενά τα γεγονότα και θα κάνουμε το σωστό”.

Ο τελευταίος 'Ελληνας;

Η έρημη χώρα.

Ανύπαρχτη Πολιτεία,
Μέσα στην καστανή καταχνιά μιας χειμωνιάτικης αυγής,
Χύνουνταν στο Γιοφύρι της Λόντρας ένα πλήθος, τόσοι πολλοί,
Δεν το ’χα σκεφτεί πως ο θάνατος είχε ξεκάνει τόσους πολλούς. 
T.S. ELIOT
Η έρημη χώρα
(απόσπασμα)
Τὴν πίκρα νὰ βλέπεις τοὺς συντρόφους σου καταποντισμένους μέσα στὰ
στοιχεῖα, σκορπισμένους: ἕναν-ἕναν.
Καὶ πόσο παράξενα ἀντρειεύεσαι μιλώντας μὲ τοὺς πεθαμένους,
ὅταν δὲ φτάνουν πιὰ οἱ ζωντανοὶ ποὺ σοῦ ἀπομέναν. Γ. Σεφέρης.



Αίγυπτος- ο δρ Hawas κατονομάζει ως υπεύθυνους άτομα εντός του μουσείου!

Αμυντική στάση για τις κλοπές που σημειώθηκαν στο Μουσείο του Καΐρου κρατάει ο Υπουργός Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου Zahi Hawass μετά από κριτικές που δέχθηκε τόσο για το χειρισμό της υπόθεσης όσο και για τις «δικτατορικές» πρακτικές του στα ζητήματα πολιτιστικής διαχείρισης.
Συγκεκριμένα ο δρ Hawass κατηγορήθηκε ότι απέκρυψε τη σοβαρή κατάσταση που επικράτησε στο Μουσείο λίγο μετά το ξέσπασμα της αιγυπτιακής εξέγερσης της 25ης Ιανουαρίου καθώς και τις κλοπές που ήδη είχαν σημειωθεί στις 9 Ιανουαρίου, όταν ο ίδιος επιβεβαίωνε στο Πρακτορείο Reuters ακριβώς το αντίθετο. Στο αρνητικό κλίμα εναντίον του προσφιλή “Αιγύπτιου Indiana Jones” των αμερικανικών καλωδιακών καναλιών πολιτισμού συντέλεσε και η πρόσφατη διαμαρτυρία συμβασιούχων αρχαιολόγων έξω από το γραφείο του σχετικά με τις κακές συνθήκες εργασίας τους ως δημόσιων λειτουργών, σε μια χώρα όπου ο τουρισμός αποφέρει στο κράτος τεράστια ποσά ετησίως. Σήμερα, κι ενώ έχει ήδη μιλήσει για τις κλοπές και για τις προσπάθειες ανεύρεσης των χαμένων αντικειμένων - μέχρι σήμερα έχουν επανεντοπιστεί δύο από αυτά – ο Hawass υποστηρίζει ότι η κατάσταση στο Μουσείο θα μπορούσε να είναι πολύ χειρότερη, ενώ κατονομάζει ως υπεύθυνους άτομα εντός του μουσείου.