Σαφή και ξεκάθαρη θέση υπέρ της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης όπως αυτή συνιστάται από την περίληψη της Μεγίστης (Καστελόριζου) σε αυτήν, παίρνει η Ρωσία σήμερα: Αυτή την ώρα το αεροπλανοφόρο Admiral Kuznetsov κινείται ακριβώς επάνω στο σημείο που αμφισβητεί η Αίγυπτος ότι υπάρχει ελληνική ΑΟΖ, στα απώτατα όρια του FIR Αθηνών μεταξύ Μεγίστης και Καρπάθου, νοτιοανατολικά της Σητείας.
Σε δήλωσή ανώτατου Ρώσου αξιωματούχου του υπουργείου Άμυνας από την Μόσχα σημειώνεται ότι «Η Ελλάδα έχει συγκεκριμένα δικαιώματα στην περιοχή και νησιά που συνιστούν αυτά τα δικαιώματα» εννοώντας φυσικά την Μεγίστη.
Σημειώνουμε ότι αυτή την στιγμή η ρωσική αρμάδα έχει απλωθεί σε όλη την ανατολική Μεσόγειο, από το ελληνοαιγυπτιακό σύνορο του FIR μέχρι τις ακτές του Λιβάνου με το Admiral Kuznetsov να βρίσκεται μόνο του με την συνοδεία ενός υποβρυχίου προστασίας στο σημείο που προαναφέρθηκε.
Βέβαια υπάρχει και ένας ακόμα λόγος για τον οποίο βρίσκονται εκεί: Είναι ακριβώς επάνω στην λεγόμενη «Κοιλάδα του Ηροδότου» η οποία θεωρείται ότι είναι από τις πλέον πλούσιες ενεργειακά περιοχές του πλανήτη με τα αποθέματα σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο να συγκρίνονται με αυτά της Βόρειας Θάλασσας, όταν ανακαλύφθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του ’70!
Η Ρωσία, όπως και το Ισραήλ, έχει ζητήσει να προχωρήσει σε άμεσες γεωτρήσεις με ιδιαίτερα συμφέροντες όρους για την Ελλάδα, αλλά έχoυν εισπράξει έμμεση αρνητική απάντηση
Η μοναχική κίνηση του Admiral Kuznetsov από χθες το βράδυ (και μάλιστα χωρίς να κάνει ασκήσεις, απλά και μόνο προβολή ισχύος), από τις ακτές της Συρίας, μέχρι νότια της Κύπρου και από εκεί στα όρια του FIR Ελλάδας-Αιγύπτου (όρια που καθορίζονται από το Καστελόριζο και εφάπτονται με την δυνητική ελληνική ΑΟΖ), μόνο τυχαία δεν είναι…
Ο ΡΩΣΙΚΟΣ ΣΤΟΛΟΣ ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΑΣ
Εκπρόσωπος του ρωσικού Στόλου της Βόρειας θάλασσας, ανακοίνωσε μέσω του ειδησεογραφικού πρακτορείου Interfax πως η Ομάδα Μάχης του ρωσικού αεροπλανοφόρου Admiral Kuznetsov η οποία ναυλοχούσε στο λιμάνι Tartus της Συρίας – το δεύτερο μεγαλύτερο μετά από αυτό της Λαττάκεια – αναχώρησε από τα χωρικά ύδατα της χώρας τρεις ημέρες μετά την άφιξή της για ασκήσεις στην περιοχή νότια της Κύπρου, δηλαδή ακριβώς επάνω στις δύο θαλάσσιες περιοχές-»Οικόπεδα» που η Ρωσία έχει ζητήσει άδεια γεωτρήσεων και εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων που πιθανόν θα εντοπίσει!
Όπως προαναφέρεται αυτή την ώρα (22:57:21, 11-01-2012) το αεροπλανοφόρο κινείται μεταξύ Ρόδου – Καστελόριζου και Καρπάθου.
Οι περιοχές αυτές είναι δυτικά του «Οικοπέδου 12″! Η ρωσική ναυτική δύναμη είχε καταπλεύσει την Κυριακή στη Συρία και παρέμεινε τρεις ημέρες στο πλαίσιο της επίσκεψής της εκεί.
Αντίστοιχα έχουν προγραμματιστεί ασκήσεις και για την βόρεια θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, μεταξύ των Κατεχομένων και της Τουρκίας.
«Η ναυτική δύναμη ολοκλήρωσε την επίσκεψή της στο λιμάνι της Tartus με σκοπό την ανανέωση προμηθειών (τρόφιμα και πόσιμο νερό). Τα πολεμικά σκάφη αναχώρησαν από τα συριακά χωρικά ύδατα το απόγευμα της Τρίτης συνεχίζοντας την πορεία τους σύμφωνα με τον υφιστάμενο προγραμματισμό τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού Στόλου της βόρειας Θάλασσας.
Να σημειωθεί πως η αναχώρηση του ρωσικού Στόλου, ήταν να πραγματοποιηθεί μετά από τρεις ημέρες, καθώς η επίσκεψη που ήταν προγραμματισμένη για έξι ημέρες, χωρίς όμως να έχουν γίνει γνωστοί οι λόγοι για την πρόωρη αυτή αναχώρηση.
Η ρωσική ναυτική δύναμη αποτελείται από το αεροπλανοφόρο Admiral Kuznetsov, το καταδρομικό Admiral Chabanenko κλάσης Udaloy II, την φρεγάτα Yaroslav Mudry κλάσης Neustrashimy, την φρεγάτα Ladny κλάσης Krivak II, το ρυμουλκό Nikolai Chiker, τα πλοία ανεφοδιασμού Sergei Osipov, Vyazma, Kama και Lena και ένα ή δύο υποβρύχια πυρηνικής κρούσης που την προστατεύουν υποθαλάσσια.
Το κρατικό συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA νωρίτερα είχε μεταδώσει πως η επίσκεψη του ρωσικού Στόλου ήταν δείγμα αλληλεγγύης προς τη Συρία και πως η Δαμασκός θαυμάζει την θέση που τηρεί η Ρωσία υποστηρίζοντας το λαό της χώρας.
Από την πλευρά του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έχει δηλώσει πως η επίσκεψη της ρωσικής ναυτικής δύναμης στο συριακό λιμάνι ήταν η ανανέωση των προμηθειών σε πόσιμο νερό και τρόφιμα, στο πλαίσιο της δραστηριότητας της δύναμης του Στόλου της βόρειας Θάλασσας σε Ατλαντικό και Μεσόγειο.