ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ !!!!!! ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΒΟΥΡΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΟΥΣ!!!

kabouradena.jpg
      
Απάνεμοι όρμοι, χαμηλοί λόφοι, πευκώνες και ελαιώνες, χαμηλές πεδιάδες με πηγές και ρυάκια συμπληρώνουν την εικόνα ενός νησιού που κατά τη μυθολογία ήταν το νησί της Αρτεμης, της θεάς των δασών και του κυνηγιού. Η Λέρος, νησί με ιδιαίτερο χαρακτήρα, μακριά από την έντονη τουριστική κίνηση, προσφέρει ήσυχες διακοπές, όμορφες παραλίες, αξιοθέατα και μια ιδιαίτερα νόστιμη κουζίνα. 
Κάστρο Λέρου 
Το Κάστρο της Λέρου, Παντελιού ή Κάστρο της "Παναγίας", είναι ένα καλοδιατηρημένο κάστρο που δεσπόζει στη γυμνή κορυφή του λόφου Απιτύκι. Κτίστηκε κατά τους βυζαντινούς χρόνους πάνω σε αρχαία ερείπια,του ναού της Θεάς Αρτεμης   (ανασκαφή αποκάλυψε τάφο του 7ου αιώνα π.Χ.), αλλά την οριστική του μορφή πήρε με προσθήκες από τους Ιππότες του Τάγματος του "Αγίου" Ιωάννη και τους Ενετούς. Μπορείτε να φτάσετε εκεί τόσο με αυτοκίνητο όσο και με τα πόδια από το Παντέλι ή και από τον Πλάτανο. 

Στη δυτική πλευρά του Κάστρου του Παντελίου βρίσκεται η  ιουδαιοχριστιανική εκκλησία της" Παναγιάς," το σύμβολο των χριστιανών κατακτητών. Η εικόνα της Θεοτόκου Βρεφοκρατούσας, την οποία λέγεται πως έφτιαξε ο Ευαγγελιστής Λουκάς και βρίσκεται μέσα στον ναό. Η Παναγιά των Καβουριών !!Απίστευτη βλακεία και σκοτάδι πάνε πακέτο!!
Κοντά στον οικισμό του Ξηρόκαμπου βρίσκεται ένα μικρό ξωκκλήσι, κτισμένο ανάμεσα σε δύο μεγάλα βράχια που αποτελούν τη στέγη του. Εκεί βρίσκεται μια εικόνα της Παναγίας την οποία κρατά στις δαγκάνες του ένα καβούρι. Υπάρχουν αρκετοί θρύλοι σχετικά με την ανεύρεση αυτής της εικόνας και το κτίσιμο της εκκλησίας. Οποια εκδοχή και αν σας πουν οι ντόπιοι  ειναι προϊον χριστιανικής  παράνοιας!!