20 Ιουλίου 2011

Save ΙΧΩΡ!

Για ένα περιοδικό που κινδυνεύει...

meta-journalist




Το περιοδικό ΙΧΩΡ εκπέμπει SOS. Το ιστορικό ελληνοκεντρικό έντυπο του Βαγγέλη Μπεξή που ξεκίνησε το ταξίδι του τον Σεπτέμβριο του 2000, αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα και βρίσκεται ένα βήμα πριν από το "λουκέτο". Παράλληλα, οι εκδόσεις Εύανδρος και το ομώνυμο βιβλιοπωλείο (που εκδίδουν το ΙΧΩΡ), αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις αίθουσες-στολίδι του 5ου και 6ου ορόφου στην οδού Ακαδημίας 88 (που φιλοξένησαν τα τελευταία χρόνια δεκάδες εκδηλώσεις πνευματικού ενδιαφέροντος) και μεταφέρθηκαν σε ιδιόκτητο χώρο στην Ακαδημία Πλάτωνος.

Η εύκολη εξήγηση για τη δυσάρεστη αυτή διαμορφωθείσα κατάσταση θα μπορούσε να αποτελέσει η κρίση και τα άσχημα οικονομικά των συμπολιτών μας. Η πραγματικότητα όμως είναι μάλλον διαφορετική. Είναι φανερό ότι τα τελευταία χρόνια το ελληνοκεντρικό κίνημα περνά τη δική του "κρίση". Σε όσες μαζικές εκδηλώσεις κι αν βρεθείς, αντιλαμβάνεσαι με λύπη πως η συντριπτική πλειοψηφία των παρευρισκομένων δεν έχει και πολύ σχέση με την "ελληνική" σκέψη και φιλοσοφία. Οι περισσότεροι έχουν μείνει στα ζητήματα που έθιγαν τα πρώτα βιβλία "πολεμικής" της δεκαετίας του 90', σχετικά με το λεγόμενο "λυκόφως των Θεών" και τη μετάβαση στον χριστιανισμό. Επρόκειτο για γνώση άξια (έως και απαραίτητη) δημοσιοποίησης, όχι όμως για να καταστεί και σημαία ενός ολόκληρου κινήματος που είχε σαν στόχο να "μεταλλαχθεί" ψυχή τε και σώματι σε κάτι διαφορετικό και ξεχασμένο... Σήμερα στο διαδίκτυο παρατηρείται ένας πρωτοφανής, ανεξήγητος, ίσως και ανεπίκαιρος φανατισμός, μέσω του οποίου έχουν δημιουργηθεί στρατιές από "περίεργους αρχαιοταλιμπάν".

Περιοδικά όπως ο Δαυλός και το ΙΧΩΡ αποτελούσαν την κύρια έντυπη έκφραση αυτού του κινήματος. Το πρώτο έκλεισε στα τέλη του 2008, ενώ οι πωλήσεις του δευτέρου κατρακυλούν επικίνδυνα. Για την εμπορική επιτυχία των σχετικών βιβλίων ας μη μιλήσουμε καλύτερα... Τα γεγονότα αυτά καταδεικνύουν με τον πιο εμφανή τρόπο ότι η πλειονότητα των Ελλήνων αρχαιοφίλων δεν στηρίζουν τα προπαγανδιστικά (με την θετική έννοια του όρου) περιοδικά του χώρου τους. Κάποιος θα μπορούσε να υποστηρίξει ότι γενικότερα δεν αρέσκονται στο να μελετούν τον αρχαίο ελληνικό κόσμο. Και ίσως δεν θα είχε άδικο. Κατά την γνώμη μου αρκετά σημαντικό ρόλο σε αυτή την κατάσταση έπαιξε και η διάδοση των blogs. Μπορεί καθένας από όλους μας να απέκτησε "βήμα", πόσοι όμως είναι αυτοί που το εκμεταλλεύτηκαν σωστά για να εξελιχθούν και να γεννήσουν κάτι νέο; Δυστυχώς οι περισσότεροι ένιωσαν μικροί "θεοί", παντογνώστες, καταντώντας μάλιστα και υπερόπτες...

Έχω να μιλήσω με τον Βαγγέλη αρκετό καιρό, παρ' όλα αυτά παρακολουθώ τις εκκλήσεις που κάνει για στήριξη μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το κείμενο αυτό είναι το λιγότερο που θα μπορούσα να κάνω για έναν άνθρωπο που, με όσα θετικά και αρνητικά τον χαρακτηρίζουν (όπως όλους μας άλλωστε), αποτέλεσε και αποτελεί έναν από τους κυριότερους εκφραστές των "ελληνικών" ιδεών, διαθέτοντας εξαίρετες οργανωτικές και στρατηγικές ικανότητες.

Θεωρώ ότι τα 6 ευρώ που στοιχίζει το ΙΧΩΡ δεν θα ρίξουν τα "καράβια" των περισσοτέρων από εσάς έξω. Προφανώς δεν έχει γίνει κατανοητή η σημασία μόνο και μόνο της ύπαρξης ενός τέτοιου εντύπου στα περίπτερα της χώρα μας. Και σας γράφει ένας νέος που μεγάλωσε σε ακριτικό νησί και που ένιωθε περηφάνεια, δέος, αλλά και ... θράσσος όταν -σαν μαθητής Λυκείου- το αγόραζε κάθε μήνα μπροστά στα μάτια του έκπληκτου εφημεριδοπώλη του!

Συλλήψεις 16 κατηγορούμενων των "Anonymous" για κυβερνοεπιθέσεις στις ΗΠΑ

Η ομοσπονδιακή αστυνομία των ΗΠΑ ανακοίνωσε το βράδυ ότι οι έρευνες για την ομάδα των χάκερς που φέρει την επωνυμία "Anonymous" την οδήγησαν στη σύλληψη 16 ατόμων στις Ηνωμένες Πολιτείες και ότι οι αστυνομίες της Βρετανίας και της Ολλανδίας προχώρησαν σε ακόμα πέντε συλλήψεις για την ίδια υπόθεση. "Δεκατέσσερα άτομα συνελήφθησαν σήμερα από το FBI, με βάση κατηγορίες που συνδέονται με συμμετοχή τους σε κυβερνοεπίθεση εναντίον της ιστοσελίδας PayPal (της εταιρείας eBay) στο πλαίσιο επιχείρησης την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η ομάδα "Anonymous", σύμφωνα με ανακοίνωση του FBI και του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης.

Δύο ακόμα άτομα άλλης ομάδας συνελήφθησαν με ανάλογες κατηγορίες στις ΗΠΑ. Η βρετανική Μητροπολιτική Αστυνομία συνέλαβε ένα ακόμα άτομο και η ολλανδική αστυνομία τέσσερα "για εγκλήματα πληροφορικής" που επίσης συνδέονται με την υπόθεση, αναφέρεται στην ανακοίνωση. Πρόκειται για ανθρώπους ηλικίας 20 έως 42 χρόνων, με επωνυμίες όπως Anthrophobic, Toxic, No, Reaper κλπ. Κατηγορούνται ότι έλαβαν μέρος μαζί με άλλους σε επιθέσεις εναντίον της PayPal κατά το διάστημα ανάμεσα στις 6 και τις 10 Δεκεμβρίου 2010.

Πρόκειται, σύμφωνα με τις αρχές, με πράξεις αντιποίνων για το κλείσιμο του λογαριασμού του WikiLeaks

Οι περισσότεροι βρετανοί αποδοκιμάζουν τον Ντέιβιντ Κάμερον

 Οι περισσότεροι βρετανοί αποδοκιμάζουν τη διακυβέρνηση της χώρας από τον Ντέιβιντ Κάμερον περισσότερο από ποτέ από τότε που ανέλαβε την εξουσία τον περασμένο Μάιο, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Η τελευταία μηνιαία δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos MORI έδειξε ότι το 53% των ερωτηθέντων είναι δυσαρεστημένοι

Θα πολεμήσουν για τον Πούτιν...


«Στρατός του Πούτιν»

Μία ομάδα των καλλίγραμμων Ρωσίδων που αποκαλείται «στρατός του Πούτιν» έχει ξεκινήσει μία σχετικά απροσδόκητη εκστρατεία στήριξης στον Ρώσο πρωθυπουργό. Καλούν τις συμπατριώτισσες τους να σκίσουν τα ρούχα τους σε ένδειξη στήριξης στον Βλαντιμίρ Πούτιν και ανέβασαν ένα σχετικό βίντεο.

«Είμαι απλά ξετρελαμένη με έναν άνδρα που άλλαξε τη χώρα μας» 
ακούγεται στο βίντεο την ώρα που η «Νταϊάνα» περπατάει στους δρόμους της Μόσχας.  
«Είναι ένας εξαιρετικός πολιτικός και ένας καταπληκτικός άνδρας. Είναι ο Βλαντιμίρ Πούτιν» 
λέει η Νταϊάνα που φυσικά δεν παραλείπει να αναφερθεί και σε όσους «χτυπούν τον Ρώσο πρόεδρο.    
«Του ρίχνουν λάσπη ίσως γιατί τον φοβούνται ή γιατί οι ίδιοι είναι αδύναμοι» 
λέει η πανέμορφη Ρωσίδα.

Στη συνέχεια του βίντεο η Νταϊάνα συναντά δύσ φίλες της που κάνουν ηλιοθεραπεία κοντά στο ποτάμι και γράφουν σε ένα λευκό μπλουζάκι:
«Θα σκίσω (τα ρούχα) για τον Πούτιν».

HILLARY... ΠΛΥΝ'ΤΟΝ! (SATYRICON)...!



ΜΑΣ ΖΑΛΙΣΑΝ ΤΑ ΣΥΚΩΤΙΑ ΤΑ "ΜΜΕ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ HILLARY(HILLARIOUS) CLINTON ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΤΑ ΕΙΠΑΝΕ ΜΕ ΤΟΝ ΜΠΕΝΝΥ ...AKA ΤΟΡΓΚΟΥΤ Ή ΤΟΡΓΚΟΥΤΣΟΓΛΟΥ AKA ΤΡΟΜΠΟΥΤΣΟΓΛΟΥ ΔΙΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΡΟΜΠΑΣ ΜΕ ΠΕΡΙΚΕΦΑΛΑΙΑ, ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΤΑ ΕΙΠΑΝΕ ΜΕ ΤΟΝ ΜΟΥΝΕΪΚΟ ΤΣΑΝΤ ΤΣΙΔΕΝΜΠΑΟΥΜ, ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΤΡΕΛΛΑΔΟΣ(ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΠΑΝΑΝΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΥΠΟΔΥΕΤΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ), ΤΩΡΑ ΤΟ ΓΥΡΙΣΑΝ ΤΟ ΤΡΟΠΑΡΙ ΤΑ "ΜΜΑ"(ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΑΠΟΧΑΥΝΩΣΗΣ) ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΠΗΓΑΙΝΑΜΕ ΓΙΑ ΦΟΥΝΤΟ(ΛΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΕΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ), ΤΩΡΑ ΟΛΑ ΩΡΑΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΤΣΙΓΚΟΛΕΛΕΤΑ, ΤΣΙΓΚΟΛΕΛΕΤΑ, ΣΥΝΝΕΦΑΚΙΑ ΚΑΙ ΚΑΡΔΟΥΛΕΣ!!! ΤΩΡΑ ΛΥΘΗΚΑΝ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ! ΗΡΘΕ Η ΧΙΛΛΑΡΥ, ΕΚΑΝΕ "ΝΤΑ" ΤΟΥΣ "ΚΑΚΟΥΣ" ΕΒΡΑΙΟΠΑΙΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΑΣ "ΠΑΙΖΟΥΝΕ", ΠΗΓΕ ΕΙΔΕ ΚΑΙ ΤΟ "ΝΕΟ