20 Ιουλίου 2011

Οι περισσότεροι βρετανοί αποδοκιμάζουν τον Ντέιβιντ Κάμερον

 Οι περισσότεροι βρετανοί αποδοκιμάζουν τη διακυβέρνηση της χώρας από τον Ντέιβιντ Κάμερον περισσότερο από ποτέ από τότε που ανέλαβε την εξουσία τον περασμένο Μάιο, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Η τελευταία μηνιαία δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos MORI έδειξε ότι το 53% των ερωτηθέντων είναι δυσαρεστημένοι
από τον Κάμερον, ενώ το 38% είναι ευχαριστημένοι.

Η ικανοποίηση από το έργο της κυβέρνησης είναι στο χαμηλότερο επίπεδό της από τον Μάιο του 2010 με σχεδόν τα δύο τρία των ψηφοφόρων (63%) να εμφανίζονται επικριτικοί ως προς τον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας. Το σκάνδαλο με τις τηλεφωνικές υποκλοπές στο δημοσιογραφικό όμιλο του Ρούπερτ Μέρντοκ, το οποίο ξέσπασε πριν από περίπου δύο εβδομάδες, έχει κλονίσει την πίστη των βρετανών στην κυβέρνησή τους, αλλά και στην αστυνομία και στον Τύπο.

Ο Κάμερον δέχεται επικρίσεις αναφορικά με την απόφασή του να προσλάβει τον Αντι Κόλσον, πρώην διευθυντή της εφημερίδας του Μέρντοκ, News of the World, ως επικεφαλής της επικοινωνιακής του ομάδας. Ο Κόλσον παραιτήθηκε από την εφημερίδα το 2007 όταν δύο συντάκτες της κρίθηκαν ένοχοι για τηλεφωνικές υποκλοπές και φυλακίστηκαν. Στη συνέχεια προσλήφθηκε από τον Κάμερον αλλά αποχώρησε από την κυβερνητική θέση του τον Ιανουάριο του 2011. Οι μισοί από τους ερωτηθέντες Βρετανούς (52%) θεωρούν ότι ο Κάμερον χειρίστηκε με λανθασμένο τρόπο το σκάνδαλο των υποκλοπών, ενώ το ένα τρίτο και πλέον (36%) συμφωνεί με τους χειρισμούς του.

Ο πρωθυπουργός θα καταθέσει σήμερα για το σκάνδαλο στο κοινοβούλιο. Ο Εντ Μίλιμπαντ, ο ηγέτης των αντιπολιτευόμενων Εργατικών, φέρεται να αντιμετωπίζει το σκάνδαλο με πιο αποδεκτό τρόπο, σύμφωνα με σχεδόν τους μισούς ερωτηθέντες. Περισσότεροι είναι οι ευχαριστημένοι από τον Μίλιμπαντ (37%) εν συγκρίσει με τον Ιούνιο, παρότι το 44% εξακολουθούν να είναι δυσαρεστημένοι. "Ενώ το σκάνδαλο έχει ενισχύσει την δημοτικότητα του Μίλιμπαντ, αυτό δεν μεταφράζεται με αυξημένη στήριξη προς το κόμμα του," εξηγούν οι δημοσκόποι. Από τους ερωτηθέντες, το 32% απάντησαν ότι θα ψήφιζαν το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα με μία μείωση της τάξης του 5% από τον Ιούνιο.

Η στήριξη προς τους Εργατικούς και τον εταίρο του κυβερνητικού συνασπισμού, τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, παραμένει η ίδια με 39% και 11% αντίστοιχα. Οι περισσότεροι Βρετανοί απάντησαν ότι ούτε η αστυνομία, ούτε ο Μέρντοκ και η Μπρουκς (η πρώην επικεφαλής της News International), αντέδρασαν σωστά στο σκάνδαλο με τις τηλεφωνικές υποκλοπές, παρότι η δημοσκόπηση διενεργήθηκε πριν από την Τρίτη που οι Μέρντοκ και Μπρουκς κατέθεσαν στην διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή. Από τη δημοσκόπηση διαφαίνεται ότι η απαισιοδοξία ως προς την οικονομική κατάσταση παραμένει, καθώς οι μισοί ερωτηθέντες απάντησαν ότι θεωρούν πως η κατάσταση θα επιδεινωθεί τον επόμενο χρόνο και μόνο το ένα πέμπτο ότι θα βελτιωθεί. Η εταιρία Ipsos MORI πραγματοποίησε τη δημοσκόπηση δια τηλεφώνου σε δείγμα 1.001 ενηλίκων ηλικίας 18 και άνω ανά τη Βρετανία κατά το διάστημα 16 με 18 Ιουλίου.



Express.gr, www.pentelikonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου