Η διατροφή του παλαιστή
Πρωινό
· Κυκεώνα** με κριθάλευρο, λίγο τριμμένο τυρί, λίγο κρασί ή γάλα, λίγο μέλι, 1 ποτήρι
· Παξιμάδια κριθαρένια (δίπυρος), 2 μέτρια
· Ελιές, 4-5
· Γάλα (κατσικίσιο ή από γίδα), 2 ποτήρια
· Μέλι, 3-4 κουταλιές
· Καρύδια, 3-4
· Σύκα, 3-4
Γεύμα
· Κρέας (από κατσίκι, ή ψάρι, ή κοτόπουλο, ή λαγό), ψητό στη σχάρα (οπτό), ή «πνικτό» (κρέας μαγειρεμένο σε καλοκλεισμένο δοχείο ή γάστρα), 1 μερίδα
· Πουρές από μπιζέλια (πίσινον έτνος), 1
· Σαλάτα χόρτα, ήμερα ραδίκια, με 2 κουταλιές ελαιόλαδο, 1 πιάτο
· Τυρί κατσικίσιο ψημένο στη σχάρα, 1 κομμάτι
· Ψωμί κριθαρένιο, 3 φέτες
· Μήλο, 1 (ή 1 φρούτο εποχής)
Ενδιάμεσα
· Σύκα ή δαμάσκηνα (ήλα), φρέσκα ή ξερά 2-3
· Γάλα κατσικίσιο, 1-2 ποτήρια
· Ψωμί μαύρο, 1 φέτα
· Μέλι, 3-4 κουταλιές
· Αμύγδαλα, 5
Δείπνο
· Ψάρι, σαρδέλες φρέσκιες (αφύες) ,ψητές στη σχάρα, ή κοτόπουλο ψητό, 1 μερίδα
· Πλιγούρι με γάλα και λίγο τυρί (κατσικίσιο), 1 πιάτο
· Σαλάτα με λάχανο, σέλινο, δυόσμο, φρέσκο κρεμμυδάκι, ραπανάκι, ρόιδι και 2 κουταλιές ελαιόλαδο, ξίδι, λίγο κόκκινο κρασί και ελάχιστο μέλι, 1 πιάτο
· Ψωμί κριθαρένιο (μάζα), 2-3 φέτες
· Σύκα, 3 (ή 1-2 φρούτα εποχής)
· Κρασί κόκκινο νερωμένο (κράμα), 1-2 ποτήρια
Προ του ύπνου
· Γιαούρτι ή γάλα (κατσικίσιο), 1 ποτήρι
· Μέλι, 3-4 κουταλιές
· Αμύγδαλα, 5 (ψημένα)»
*μέλι αναμεμειγμένο με νερό
**ήταν κάτι ανάμεσα σε στερεά τροφή και σε πολτό. Υπήρχε σε διάφορες μορφές ανάλογα με το υλικό που αναμείγνυαν (κριθάρι με νερό και αρωματικά, κριθάλευρο με νερό, κρασί ή γάλα κτλ).
Πηγή: Η χρυσή διατροφή των αρχαίων Ολυμπιονικών, Λένα Τερκεσίδου,
Εκδόσεις Καστανιώτη, 2003 Αθήνα