18 Νοεμβρίου 2008

Το Phoenix και τα 250.000 ονόματα "κατοίκων" της γης!!!!

Το παραπάνω απόσπασμα είναι από το περιοδικό ΒΗΜagazino,3 Αυγούστου 2008,τ.407.Η...απορία μας είναι ποιανών είναι τα ονόματα αυτών των 250.000 "κατοίκων" της γης!!!!!Και για ποιό λόγο άραγε να τα έστειλαν στον Άρη;;;;Μήπως για να "δηλωθούν" ως οι μελλοντικοί "ιδιοκτήτες" του;;;;


http://www.cosmo.gr/Space/USA/219918.html
To Phoenix γυρίζει στη Γη

  Αφού συμπλήρωσε πέντε μήνες έρευνας στον πλανήτη Άρη, το ρομπότ Phoenix τερμάτισε την αποστολή του έχοντας καταγράψει εξαιρετικά σημαντικά στοιχεία για τον «κόκκινο πλανήτη».
  Τώρα το ρομπότ φαίνεται ότι έχει σιγήσει για τα καλά, χωρίς να υπάρχει περιθώριο επανάκαμψής του. Αιτία όπως όλα δείχνουν, οι καιρικές συνθήκες...
  Το Phoenix είχε αποσταλεί από τη NASA κι έχει μεταδώσει χιλιάδες δεδομένων από τον πλανήτη που φαίνεται ότι θα απασχολήσουν τους επιστήμονες για αρκετό καιρό ακόμη. Η αποστολή του έφτασε στον Άρη στις 25 Μαΐου 2008 και κράτησε δύο μήνες περισσότερο από την διάρκεια που του έδινε αρχικά η NASA. Το σκάφος σταμάτησε τη μετάδοση δεδομένων στις 2 Νοεμβρίου και λίγες ημέρες αργότερα οι ελπίδες των επιστημόνων έχουν χαθεί.
  Σύμφωνα με αναφορές η αιτία της παύσης λειτουργίας του είναι το φθινόπωρο, στο οποίο μπαίνει το βόρειο ημισφαίριο, με τα νέφη και τη σκόνη από τις αμμοθύελλες να εμποδίζουν τους ηλιακούς συλλέκτες να φορτίσουν τις μπαταρίες του Phoenix.
  «Ουσιαστικά τερματίζουμε τις επιχειρήσεις, κηρύσσοντας το τέλος της αποστολής σε αυτή τη φάση» δήλωσε τη Δευτέρα (10/11) ο Μπάρι Γκόλντσταϊν, επικεφαλής της αποστολής στο Εργαστήριο Αεριώθησης στην Καλιφόρνια.
  Το Phoenix ήταν το πρώτο σκάφος που εντόπισε πάγο από νερό να κρύβεται λίγα εκατοστά κάτω από την επιφάνεια του Άρη κοντά στον βόρειο πόλο. Στα δεδομένα που μετέδωσε το ρομπότ διαπιστώθηκε ότι το ελαφρώς αλκαλικό έδαφος θα ήταν κατάλληλο για να καλλιεργήσει κανείς φυτά, και περιέχει άλατα που υποδηλώνουν ότι στην επιφάνεια έρευσε κάποτε υγρό νερό. Ακόμα και χιόνι ανιχνεύθηκε να πέφτει ψηλά στον ουρανό.
  Πάντως, στον Άρη εξακολουθούν να λειτουργούν τα δίδυμα ρομπότ της NASA, Spirit και Opportunity, που εδώ και τέσσερα χρόνια εξερευνούν το τοπίο στη ζώνη του ισημερινού.

  Δεν υπάρχουν σχόλια:

  Δημοσίευση σχολίου