14 Φεβρουαρίου 2009

Ο πόλεμος των...δορυφόρων!!!!!!!

---------------------------------------------------------------------------
http://strategy-geopolitics.blogspot.com/

13.2.09

Σύγκρουση δορυφόρων...

Η πρώτη σύγκρουση δορυφόρων σε τροχιά στην Ιστορία, έχει προκαλέσει τεράστια ανησυχία στη διεθνή κοινότητα και τις ανά τον κόσμο χώρες με διαστημικά προγράμματα για τον αριθμό και τη διαχείριση των «διαστημικών σκουπιδιών».

Οι δύο δορυφόροι -ο ιδιωτικής εταιρείας τηλεπικοινωνιακός αμερικανικός δορυφόρος Iridium Satellite LLC και ο ρωσικός απενεργοποιημένος στρατιωτικός δορυφόρος Cosmos 2251- συγκρούσθηκαν το βράδυ της Τρίτης πάνω από τη Σιβηρία σε ύψος 780 χιλιομέτρων, αφήνοντας πίσω τους ένα σύννεφο θραυσμάτων.

Σύγκρουση δορυφόρων

Το ύψος στο οποίο έλαβε χώρα η σύγκρουση είναι εξαιρετικά κρίσιμο, καθώς αυτό χρησιμοποιείται από πολλούς μετεωρολογικούς και τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους, ενώ λίγο πιο χαμηλά βρίσκεται ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ΙSS).

Οπως ανέφερε αξιωματούχος της ρωσικής υπηρεσίας διαστήματος, «εάν απειληθεί με οποιονδήποτε τρόπο από τα θραύσματα ο ISS τότε θα υπάρξει ανακοίνωση».

Σημειώνεται ότι ο ISS, ο οποίος περιφέρεται γύρω από τη Γη με ταχύτητα 8 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο σε ύψος 350 χιλιόμετρων από την επιφάνεια του πλανήτη, έχει τη δυνατότητα να αλλάξει εύκολα την τροχιά του σε περίπτωση που αντιμετωπίσει οποιοδήποτε πρόβλημα.

Προς το παρόν η Αμερικανική Υπηρεσία Διαστήματος (NASA) και η Ρωσική Roscomos, παρακολουθούν στενά την πορεία των θραυσμάτων, τα μικρότερα από τα οποία, σύμφωνα με αναφορές, φτάνουν τα 10 εκατοστά σε μήκος.

Οπως ανακοίνωσε το Αμερικανικό Κέντρο Κοινών Διαστημικών Επιχειρήσεων αυτή τη στιγμή παρακολουθούν την πορεία 500- 600 νέων «διαστημικών σκουπιδιών», που προστέθηκαν στα 18.000 ήδη υπάρχοντα.

Σε ειδική έκθεσή της η NASA ανέφερε πως οι αξιωματούχοι υπολογίζουν ότι η απειλή από τα εν λόγω «σκουπίδια» αναμένεται να αυξηθεί.

Θραύσματα
Παρ όλα αυτά θεωρούν ότι ο κίνδυνος είναι μέσα στα αποδεκτά όρια. Μεταξύ άλλων οι ειδικοί αναφέρουν ότι τα περισσότερα από τα θραύσματα θα καούν κατά την είσοδό τους στην ατμόσφαιρα της Γης και έτσι δεν αποτελούν σημαντικό κίνδυνο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το μέγεθος της έκρηξης δεν έχει μετρηθεί και αναμένεται να καθοριστεί ύστερα από μερικές εβδομάδες.

Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Ενωση, που τα τελευταία χρόνια αναπτύσσει ταχύτατα το δικό της διαστημικό πρόγραμμα κάλεσε όλες τις κυβερνήσεις με αντίστοιχα προγράμματα να συζητήσουν τη θεσμοθέτηση κανόνων για τις ειρηνικές και στρατιωτικές δραστηριότητες στο Διάστημα. Στο κείμενο που παρουσίασε στη διάσκεψη για τον αφοπλισμό, η προεδρία της ΕΕ (που αυτήν την περίοδο έχει η Τσεχία), ανέφερε ότι η προσπάθεια καθορισμού κανόνων θα μπορούσε να αποτρέψει συγκρούσεις οι οποίες θα μετέτρεπαν το διάστημα σε θέατρο πολέμου.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ-ΕΘΝΟΣ



ΗΠΑ. Το Πεντάγωνο παραδέχτηκε σήμερα πως δεν "είχε προβλέψει" τη σύγκρουση των δορυφόρων.-

Το Πεντάγωνο δεν "είχε προβλέψει" τη σύγκρουση στο διάστημα ενός αμερικανικού εμπορικού δορυφόρου με ένα ρωσικό στρατιωτικό δορυφόρο, ένα ατύχημα ιδιαίτερα σπάνιο, παραδέχτηκε σήμερα ένας από τους εκπροσώπους του, ο Μπράιαν Ουίτμαν.
"Δεν προβλέψαμε τη σύγκρουση αυτή", δήλωσε.
Η εταιρεία Iridium, που εδρεύει στο Μπεθεσδά, στο Μέριλαντ, ανακοίνωσε απόψε ότι "έχασε έναν δορυφόρο που ήταν σε επιχειρησιακή λειτουργία" μετά από σύγκρουση με έναν παροπλισμένο ρωσικό δορυφόρο--ένα επεισόδιο που θεωρείται ως ένα από τα πρώτα μεγάλα ατυχήματα αυτού του είδους στο διάστημα.
"Η ικανότητά μας να παρακολουθούμε κάθε αντικείμενο που έχει κατασκευαστεί από ανθρώπους σε τροχιά γύρω από τη γη", που υπολογίζονται σε 18.000, "είναι περιορισμένη", εξήγησε ο Ουίτμαν.
"Υπάρχουν τόσοι (δορυφόροι) για τους οποίους πρέπει να έχουμε προτεραιότητες παρακολούθησης",τόνισε, αναφερόμενος στις επανδρωμένες πτήσεις ή στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).
"Είναι ένα λυπηρό ατύχημα που υπογραμμίζει τη σημασία της συνεργασίας και της συνεργασίας στο διάστημα", και "πιστεύω ότι η ευθύνη είναι μοιρασμένη", δήλωσε σημειώνοντας ότι υπάρχουν λύσεις για να ελέγχονται οι εκτός χρήσης δορυφόροι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου