12 Μαρτίου 2009

Ξεκινούν ανασκαφές για τον Ιππόδρομο της Ολυμπίας!!!

-----------------------------------------------------------------------------------
http://pyrisporos.blogspot.com/2009/03/blog-post_12.html

Αναζήτηση τού Ιπποδρόμου και τής Αγοράς τής Αρχαίας Ολυμπίας

Έρευνα με στόχο να εντοπίσουν τον χαμένο Ιππόδρομο της αρχαίας Ολυμπίας, ξεκινούν τους επόμενους μήνες οι αρχαιολόγοι του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου.

Σύμφωνα με το Βήμα, «οδηγός» τους σε αυτή την εντυπωσιακή και δύσκολη αναζήτηση θα είναι ο Παυσανίας, σύμφωνα με περιγραφή του οποίου ο Ιππόδρομος βρισκόταν νοτίως του Σταδίου.

Οι επιστήμονες θα χρησιμοποιήσουν τη μέθοδο της γεωηλεκτρικής τομογραφίας αλλά και δοκιμαστικές αρχαιολογικές τομές για την αναζήτηση και της Αγοράς της Ολυμπίας, η οποία επίσης μνημονεύεται από τον Παυσανία.

Μεταξύ των ευρημάτων μάλιστα δεν αποκλείεται να υπάρξουν και κατάλοιπα του οικισμού της Ύστερης Εποχής του Χαλκού, που προϋπήρχε στην περιοχή.

O Ιππόδρομος δεν έχει εντοπισθεί ως σήμερα, ενώ κάποιοι πιστεύουν ότι οι εγκαταστάσεις του παρασύρθηκαν κατά την περίοδο του Μεσαίωνα από τον ποταμό Αλφειό. Η άλλη άποψη είναι ότι τελικά το μνημείο μπορεί να διασώθηκε αλλά βρίσκεται θαμμένο κάτω από τόνους ποταμίσιας άμμου.

Η έρευνα θα συνεχιστεί στη μη ανεσκαμμένη ως σήμερα περιοχή που βρίσκεται νοτίως του Λεωνιδαίου και δυτικά της Νότιας Στοάς, καθώς εκεί μαρτυρείται από τον Παυσανία η ύπαρξη του βωμού του Διός Αγοραίου και της Αρτέμιδος Αγοραίας.

Είναι πολύ πιθανόν να βρίσκεται εκεί η Αγορά της αρχαίας Ολυμπίας. Τρίτος στόχος της έρευνας είναι ο εντοπισμός των ορίων του αρχαίου ιερού, τα οποία πιθανολογείται ότι εκτείνονταν προς Βορρά, πέρα από το αρχαίο Γυμνάσιο, κατά μήκος του Κλαδέου.

Στον Ιππόδρομο γίνονταν τα ιππικά αγωνίσματα και οι αρματοδρομίες των Ολυμπιακών Αγώνων. Σύμφωνα με τον Παυσανία, ο Ιππόδρομος ήταν ένας μεγάλος επιμήκης, πλατύς και επίπεδος χώρος, μήκους περίπου 780 μ. και πλάτους 320 μ.

Ο αγωνιστικός χώρος του ήταν στενόμακρος, χωρισμένος κατά το μήκος του σε δύο διαδρόμους από ένα λίθινο ή ξύλινο χώρισμα που ονομαζόταν έμβολο. Τα άλογα ή τα άρματα έτρεχαν στον έναν διάδρομο και μόλις έφθαναν στο τέλος του παρέκαμπταν το άκρο του εμβόλου και έστριβαν στον άλλον. Η αφετηρία βρισκόταν στα δυτικά του Ιπποδρόμου.

ΠΗΓΗ: in.gr
------------------------------------------------

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου