28 Μαΐου 2009

Η αποτυχία του Καποδίστρια στην κρατικοποίηση της ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑΚΗΣ καλλιεργήσιμης γης!

ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ.(1776-1831)

Διπλωμάτης της τσαρικής Ρωσίας και Κυβερνήτης της Ελλάδος(1827-1831).Γόνος ευγενούς Κερκυραϊκής οικογενείας,σπούδασε γιατρός στην Πάντοβα,χωρίς να ασκήση ποτέ το επάγγελμα.Ολιγαρχικός στις αντιλήψεις και εχθρός των λαϊκών κινημάτων,χτύπησε αλύπητα το 1804 τις εξεγέρσεις στην Κεφαλονιά,της οποίας είχε διοριστή ως εκπρόσωπος στη Γερουσία των Ιονίων.Όταν το 1807 ο Ναπολέων απέκτησε και πάλι τα Ιόνια νησιά,ο Καποδίστριας έφυγε για τη Ρωσία και μπήκε στο διπλωματικό κλάδο του τσαρισμού.Υπηρέτησε ως διπλωμάτης στη Βιέννη(1811),στη Βέρνη(1814).Μάλιστα,στα 1812-13 διευθύνει γραφείο πολιτικής κατασκοπείας εναντίον του Ναπολέοντος και λίγο αργότερα στέλνεται από τους Ρώσους στην Ελβετία για διπλωματική υπηρεσία.Το 1814 πηγαίνει στο συνέδριο της Βιέννης σαν τρίτο μέλος της Ρωσικής αντιπροσωπείας.Είναι η εποχή του διπλωματικού κολοφώνα του,όταν οι εσωτερικές αντιθέσεις μέσα στους κόλπους των φεουδαρχών ηγεμόνων τον διευκόλυναν να δρέψη διπλωματικές νίκες υπέρ της Ρωσίας επισύροντας την άγρια εχθρότητα του Μέττερνιχ,ο οποίος τον παρακολουθούσε με πράκτορές του.


Το 1827 η συνέλευση της Τροιζήνος τον εξέλεξε κυβερνήτη της Ελλάδος.Έφθασε στο Ναύπλιο στις 18 Ιανουαρίου 1828 και στις 21 αποβιβάστηκε στην Αίγινα.Η πολιτική του τον έφερε σε σφοδρή αντίθεση με το κατζαμπάσικο κατεστημένο,αλλά και με τις "προστάτιδες δυνάμεις",που τον θεωρούσαν όργανο των Ρώσων και ξεσήκωναν εναντίον του τον λαό,με συνταγματικά συνθήματα.Στις 27 Σεπτεμβρίου 1831,ημέρα Κυριακή,δολοφονήθηκε από τους Κωνσταντίνο και Γιωργάκη Μαυρομιχάλη.


Διαβάζουμε στο http://www.peri-grafis.com/ergo.php?id=1122

[Η οικογένειά του είναι μια παλαιότατη Βυζαντινή οικογένεια που έφυγε κάποτε από το Βυζάντιο κι εγκαταστάθηκε στο Αρχαίο Δάλμαιο, στις Δαλματικές ακτές κι αργότερα στο Capo d' Istria, απ' όπου πήρε και το όνομά της διότι παλαιότερα λεγότανε Vittori. O πατέρας του ονομαζότανε Αντόνιο Μαρία Βιτόρι Καποδίστρια κι η μητέρα του ήταν από την Κύπρο, ονομαζότανε Διαμαντίνα (Αδαμαντία) Γονέμη. Έτσι ο Καποδίστριας ήταν μίγμα Κέρκυρας και Κύπρου κι αυτό έδωσε σφραγίδα στην εν συνεχεία συμπεριφορά του. Η οικογένεια Καποδίστρια είναι γνωστή κι από άλλους προγόνους του που αναφέρονται σε γεγονότα πριν και μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης. Ο Νικόλαος Καποδίστριας, είχε διαθέσει τεράστια ποσά στη Κωνσταντινούπολη για ν' απελευθερωθούν πολλοί Κρήτες που είχαν αιχμαλωτισθεί από τους Τούρκους μετά την επανάσταση του 1669 κι είχαν οδηγηθεί στη Βασιλεύουσα. Ο Αλεβίζος Καποδίστριας που ξεσήκωσεν επανάσταση στη Βόρειο Ήπειρο επικεφαλής των κατοίκων της Χιμάρας με τη βοήθεια Ενετών, αλλά κι άλλοι επίσης αγωνιστές που προσέφεραν μεγάλες υπηρεσίες.

Ο πατέρας του Καποδίστρια σπούδασε στην Ιταλία στο Πατάβιον (σήμερα Πάντοβα) Νομικά. Όσα πανεπιστήμια ιδρύθηκαν στην Ρουμανία, Αυστρία κι Ιταλία την εποχή 1300-1500 κι ανέπτηξαν τις επιστήμες (Πανδιδακτήρια ονομάζονταν τότε κι αργότερα Πανεπιστήμια) ιδρύθηκαν όχι από Ρουμάνους, Αυστριακούς ή Ιταλούς, αλλά από Έλληνες, ιδίως από τη Μικρά Ασία. Αφού λοιπόν σπούδασε στην Ιταλία επέστρεψε στη Κέρκυρα κι άρχισε να ασχολείται μ' επαναστατικά κινήματα. Αυτός συνέταξε το 1800, μετά την υποτυπώδη απελευθέρωση της Κέρκυρας και τη θέση της υπό την υψηλή ηγεμονία του Σουλτάνου το πρώτο Σύνταγμα. Πήγε μάλιστα στην Κωνσταντινούπολη, το υπέβαλε στο σουλτάνο κι αυτός το αποδέχτηκε.

Ο Ιωάννης γεννήθηκε στη Κέρκυρα στις 10 Φλεβάρη 1776 κι είχε τον τίτλο του Κόμη. Ήτανε δευτερότοκος γιος αλλά το 6ο παιδί των γονιών του. Υπήρχε ο μεγαλύτερος, ο Βιάρος κι ο μικρότερος, ο Αυγουστίνος. Σπούδασε τα πρώτα γράμματα στο μοναστήρι της Αγίας Ιουστίνης στο προάστειο της Γαρίτσας -σχολείο των αριστοκρατών της εποχής-, από το 1781, όπου έμαθε πολύ καλά Λατινικά, Ιταλικά και Γαλλικά. Το 1788 αναπτύσσεται πολύ έντονα το θρησκευτικό του συναίσθημα και συχνάζει στη Μονή Πλατυτέρας, όπου ο μοναχός Συμεών τόνε κατηχεί με πάθος στην ορθόδοξη πίστη. Το 1792 σώζεται από θαύμα, σε ατύχημα με άλογο που το αποδίδει στη Παναγιά τη Πλατυτέρα κι η πίστη του στον Θεό δυναμώνει. 2 χρόνια μετά πηγαίνει στη Βενετία και την επόμενη χρονιά πηγαίνει στη Πάντοβα κι εγγράφεται στο εκεί πανεπιστήμιο, όπου σπούδασε Ιατρική. Αποφοιτά το 1797 στις 10 Ιουνίου κι επιστρέφει αμέσως στη Κέρκυρα όπου εξασκούσε την ιατρική αφιλοκερδώς γιατί ήταν πολύ πλούσιος. Είχε κτήματα στη Κέρκυρα αλλά κι αλλού, τόσο μέσα, όσο και έξω από τα Βαλκάνια. Από τα τέλη του 1798 αφοσιώθηκε ολοκληρωτικά στη πολιτική, ειδικότερα μετά τον πόλεμο των Ρωσωτούρκων εναντίον των Γάλλων. Τότε η οικογένεια Καποδίστρια καταφεύγει στη Κερκυραϊκήν ύπαιθρο και πολεμά με το μέρος των πρώτων. Την επόμενη χρονιά η γαλλική φρουρά παραδίδει την πόλη στους Ρωσώτουρκους και για ένα διάστημα, ο ίδιος διατέλεσε αρχίατρος του τουρκικού στρατιωτικού νοσοκομείου, που ιδρύθηκε τότε στην Κέρκυρα.]


Διαβάζουμε όμως στο http://www.geocities.com/nikosas2002/Kapodistrias2.htm

[Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1776 και ήταν το δευτερότοκο παιδί του Κόμη Αντώνιου-Μαρία Καποδίστρια. Μητέρα του ήταν Η Αδαμαντία, το γένος Γενόμη από ην Ήπειρο. Η οικογένεια Καποδίστρια καταγόταν από την Δαλματική πόλη Καπό ντ’Ίστρια και το αρχικό ης όνομα ήταν Βιτόρι. Πριν αιώνες είχε εγκατασταθεί στην Κέρκυρα, ασπάστηκε την Ορθοδοξία και άλλαξε το όνομα Βιτόρι, με το όνομα της πόλεως από την οποία προερχόταν. Με το όνομα «Καποδίστρια» γράφτηκε στην «Χρυσή Βίβλο» των Ευπατρίδων.]


Από τα πρώτα ζητήματα που τον απασχόλησαν,όταν ανέλαβε την εξουσία ήταν και το ζήτημα της δημοσία τάξεως.Χιλιάδες αγωνιστών,ιδιαίτερα αυτοί που κατάγονταν από περιοχές μη απελευθερωμένες,γύριζαν στο Μοριά άνεργοι και για να ζήσουν κατέφευγαν σε ληστρικές πράξεις.Τους ανθρώπους αυτούς χτύπησε κάπως αψυχολόγητα,εγκαινιάζοντας το βάρβαρο διωγμό των αγωνιστών,που εντάθηκε,αργότερα,επί της βαυαροκρατίας και έγινε αφορμή να εξαπλωθή στην Ελλάδα η ληστοκρατία,η μεγαλύτερη τροχοπέδη της αγροτικής ανάπτυξης που κρ΄ταησε σχεδόν έναν αιώνα.Ο διωγμός αυτός των αγωνιστών κατευθυνόταν ως ένα βαθμό από τους κοτζαμπάσηδες που ήθελαν να τους αχρηστέψουν σαν δύναμη.Έφτασαν μάλιστα να ζητούν το λόγο από τον Κολοκοτρώνη γιατί σκότωσε τον περιβόητο προδότη Νενέκο!

1821.Ο ήρωας της Ηλείας Βιλαέτης και ο προδότης Νενέκος!

Παράλληλα ο Καποδίστριας πήρε τα πρώτα σοβαρά μέτρα για την παιδεία,βάζοντας σε λειτουργία 121 σχολεία,στη διάρκεια της τριετούς διακυβερνήσεώς του,με 9296 μαθητές.
Επίσης ίδρυσε γεωργικές σχολές,το πρότυπο αγρόκτημα της Τίρυνθας,σχολή Ευελπίδων στο Ναύπλιο,οργάνωσε τη δημόσια υγεία και τα πρώτα νοσοκομεία,την πρώτη ταχυδρομική υπηρεσία κλπ. Με τα μέτρα αυτά θεμελίωσε τη στοιχειώδη έννοια του κράτους και κατάργησε τα καπετανάτα των κοτζαμπάσηδων,που με την υποκίνηση της Αγγλίας αποτελούσαν δολιοφθορά στο έργο του και έφτασαν ως τη δολοφονία του το Σεπτέμβριο του 1831.
Στο κεφαλαιώδες πρόβλημα της διανομής της εθνικής γης ο Καποδίστριας δεν μπόρεσε να επιτύχη.Η γη,συγκεντρωμένη στα χέρια των τζακιών και των μοναστηριών,δεν ήταν δυνατόν να αποσπαστή υπέρ των αγροτών παρά με μέτρα ριζοσπαστικά.Τα εθνικοποιημένα τουρκικά κτήματα ήταν επίσης δεσμευμένα στους δανειστές της χώρας.Η διανομή τους ήταν αδύνατη μέσα σ' εκείνο το χάος.Σύμφωνα με τους πίνακες του Καποδίστρια η ελευθερωμένη καλλιεργήσιμη γη ήταν 17.270 στρέμματα στη Δ.Ελλάδα,1.141.690 στρέμματα στην Α.Ελλάδα και εύβοια και 3.000.000 στο Μοριά(Πελοπόννησος)Τα μοναστήρια κατείχαν το 1/4 του ελληνικού καλλιεργήσιμου εδάφους.Η αποτυχία του στο πρόβλημα της διανομής της εθνικής γης κατά κάποιο τρόπο σφραγίζει την αποτυχία της γενικής πολιτικής του,παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες να προσεγγίση σε μια δυνατή λύση.
Πηγή:(Τα φοβερά ντοκουμέντα-Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ-Το τίμημα της ανεξαρτησίας,εκδόσεις ΦΥΤΡΑΚΗ)

Αφήνουμε ασχολίαστα προς το παρόν τα περί καταγωγής,αλλαγής θρησκεύματος κλπ. και πάμε κατευθείαν στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της καλλιεργήσιμης γης της Ελλάδας.
Προσθέτοντας τα στρέμματα της καλλιεργήσιμης γης του τότε ελευθερωμένου ελληνικού εδάφους,έχουμε ένα σύνολο 4.158.960 στρεμμάτων γης που αν από τότε ήταν στα χέρια των ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ,η ζωή και η μοίρα τους θα ήταν πολύ διαφορετική από ό,τι είναι ακόμα και σήμερα!
Παρατηρούμε ότι το 1/4 της καλλιεργήσιμης γης στο μικρό τότε ελευθερωμένο ελληνικό έδαφος,ανήκε στα...ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ!Δηλαδή μια έκταση τεράστια της τάξης των 1.039.740 στρεμμάτων!Έχουμε αναφερθεί σε παλαιότερες αναρτήσεις σχετικά με το πως εκλάπησαν τα χωράφια από τους Έλληνες και δόθηκαν βορά στα ρασοφόρα όρνεα.
Το μεγάλο ερώτημα είναι,γιατί ενώ κόπτονται οι τα φαιά φέροντες ότι αγαπούν την Ελλάδα και τους Έλληνες και ότι συνεισέφεραν στον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ του 1821,δεν έχουν αποδώσει ακόμα μέχρι σήμερα τουλάχιστον την καλλιεργήσιμη γη του ελευθερωμένου ελληνικού εδάφους προς διανομή στους ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ;
Ποίαν χρείαν έχει ο κάθε θεός,της όποιας καλλιεργήσιμης γης;Μήπως για να οργώνει και φυτεύει ο ίδιος ραπανάκια;Ή μήπως,όντως,θέλει δούλους(σκλάβους) τους Έλληνες(ο Εβραίος θεός των Ελλήνων);

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου