23 Ιουλίου 2009

Εάν πιάσουν φωτιές τότε κάντε ...

Βραστό κρέας διαβασμένο στην εκκλησία για να ρθεί βροχή
28.04.2009

Στόχος να προκόψουν τα σπαρτά να χαμογελάσουν οι αγρότες
Παπάδες, δημοτική αρχή και απλός κόσμος έσπευσαν να συμμετάσχουν σ΄αυτό το τραπέζι αγάπης με τον ξεχωριστό σκοπό που έχει να κάνει με τα φυσικά φαινόμενα. Ναρθούν βροχές όχι όμως χαλάζι κι αρρώστιες στις καλλιέργειες. Έτσι λοιπόν τα βραστά μπήκαν στα καζάνια, μαγειρεύτηκαν παραδοσιακά, διαβάστηκαν εκκλησιαστικά και μοιράστηκαν στον κόσμο που γνωρίζοντας το έθιμο πήγε στην εκκλησιά της Μεσούνης και πήρε από το ευλογημένο βραστό για το καλό.
«Ήταν οι εποχές που οι παραδόσεις των ανθρώπων καταλυτικά υπήρχαν στην ζωή τους. Και μπορεί η βροχή να ήρθε από την παραμονή της λιτανείας και του εθίμου η παράδοση όμως τηρήθηκε κι έτσι τα βραστά αρνιά και πρόβατα μπήκαν στα καζάνια, μαγειρεύτηκαν σε ξύλα και μοιράστηκαν στους δεκάδες πιστούς που έσπευσαν. Όπως θα πουν μιλώντας στον «Χ» οι κάτοικοι το έθιμο ήρθε από την Ανατολική Ρωμυλία. «Οι γονείς μας το έφεραν από την Βουλγαρία εδώ και πάρα πολλά χρόνια ακόμα που ήρθαν πρόσφυγες. Το έκαναν εκεί και τώρα το κάνουμε και εδώ», θα πει ο Στέργιος Κατούδης, από το Πολύκαστρο.
«Είναι Θρακιώτικο έθιμο. Κάνουμε την θυσία των ζώων για τον καιρό, για χαλάζι, για βροχή, για πολλά πράγματα. Όταν δεν βρέχει ζητάμε βροχή και όταν υπάρχουν βροχές, ο παπάς κάνει την δέηση και λέει να σταματήσει να μην έχουμε χαλάζι, καταστροφές. Θέλουμε για τα χωράφια καθαρή βροχή και αυτά τα χαλάζια να μην μας καταστρέφουν το βίο μας.
Βοηθάει το έθιμο;
-Βέβαια βοηθάει. Δόξα τον Θεό παράπονο δεν έχουμε». Οι κάτοικοι μιλούν για την ιεροτελεστία της σφαγής του αμνού. «Το αγοράζουμε από έναν δικό μας τσομπάνο, το σφάζουμε, κάνουμε την θυσία, το θυμιατίζουμε να πέσει το αίμα μέσα στην εκκλησία για την θυσία που κάνουμε και εκείνο το κρέας πάει παντού. Στην συνέχεια τρώμε το διαβασμένο κρέας», θα πουν.
Στο γεύμα αγάπης στον αυλόγυρο της εκκλησίας ιερείς κι εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής, αλλά και ο ανδρικός πληθυσμός της Μεσούνης, αφού οι γυναίκες πήραν το βραστό στα ταπεράκια και πήγαν στο σπίτι.
Πηγή:http://www.xronos.gr/mores/detail.php?ID=45887

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου