31 Ιουλίου 2009

Έγκλημα κατά του ναού του Απόλλωνα στη Κάλυμνο!

Στη θέση του Ναού του Απόλλωνα ο ναός του "Χριστού της Ιερουσαλήμ" Κάλυμνος - Christ of Jerusalem, Kalymnos

Το έγκλημα παραμένει έγκλημα έστω και εάν έγινε πριν από αιώνες...

Για το έγκλημα που θα διαβάσατε κανείς δεν τιμωρήθηκε και κανείς δεν ζήτησε ούτε μια συγνώμη...

Η Κάλυμνος βρίσκεται στο νοτιοανατολικό Αιγαίο Πέλαγος, ανάμεσα στην Κω, τη Λέρο και τη Μικρά Ασία. Αποτελεί το τέταρτο σε έκταση και το τρίτο σε πληθυσμό νησί του νομού Δωδεκανήσου.
Η αρχική ονομασία του νησιού ήταν Καλύδνα. Αρχικά το νησί αποικίσθηκε από
Kάρες, όπως μαρτυρεί το παλαιότερο όνομα Kάλυνδα, και αργότερα από Δωριείς. Στη συνέχεια μετεξελίχθηκε σε Κάλυμνα και τελικά σε Κάλυμνος.

Πρώτη ιστορική αναφορά στο νησί γίνεται στην Ιλιάδα του Ομήρου στην Ιλιάδα του Ομήρου (ραψωδία Β, στ. 676 - 680) αναφέρεται, ότι η Κάλυμνος μαζί με την Κω, τη Νίσυρο, την Κάσο και την Κάρπαθο, συνεκστράτευσαν (στον κατάλογο των πλοίων που πήραν μέρος στον Τρωικό πόλεμο είναι «αι Καλύδναι νήσοι») εναντίον της Τροίας, με δύναμη 30 πλοίων και αρχηγούς τον Φείδιππο και τον Άντιφο, γιους του Θεσσαλού.
Οι αρχαιότερες μαρτυρίες της ανθρώπινης παρουσίας και δραστηριότητας στο νησί ανάγονται στη Νεολιθική Εποχή, σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα.
Ο Απόλλωνας ήταν ο προστάτης θεός της Καλύμνου, ενώ το Ιερό του υπήρξε το πολιτικό και θρησκευτικό κέντρο της, καθ' όλη την αρχαιότητα, από τις αρχές της 1ης π. Χ. χιλιετίας έως και τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες

Στα χρόνια του Βυζαντίου στην Κάλυμνο κτίστηκαν χριστιανικοί ναοί, πάνω σε ερείπια αρχαίων ναών. Στη θέση του Ναού του Απόλλωνα και χρησιμοποιώντας τα ίδια μάρμαρα, κατασκευάστηκε ο ναός του "Χριστού της Ιερουσαλήμ". Σύμφωνα με τη τοπική παράδοση ο ναός κτίστηκε από την Αγία Ελένη, κατά την επιστροφή της από τα Ιεροσόλυμα μετά την εύρεση του Τιμίου Σταυρού.

Κατά τον 5ο και 6ομ.Χ. αιώνα η Χριστιανική θρησκεία καθιερώνεται ως επίσημη θρησκεία και στο νησί ανεγείρονται παλαιοχριστιανικοί ναοί. Χτίζονται στη θέση των αρχαίων ιερών για να "καθαγιασθούν" από την αρχαία "ειδωλολατρική" θρησκεία...

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Καλύμνου θα στεγάσει εκθέματα ανυπολόγιστης αξίας. Δεν πρόκειται μόνο για την «Κόρη της Καλύμνου» ούτε το τεράστιο άγαλμα του Ασκληπιού, τον σπάνιο Κούρο και τα υπόλοιπα μάρμαρα που βρέθηκαν στο αποθετήριο κοντά στο Ναό του Απόλλωνα, απέναντι από τον «Δάμο», του οποίου ο Ελληνιστικός Ρωμαϊκός οικισμός αποκαλύπτεται λίγο λίγο με κάθε ανασκαφή.

Φωτογραφίες στον παρακάτω σύνδεσμο.
img37.imageshack.us/gal.php?g=pict0186.jpg

Διαβάστε και την δημοσίευση Ναός του Απόλλωνα στην Κάλυμνο

Πηγή http://www.kalymnos-isl.gr/portal/gr/guide/history.php, http://www.holiday.gr/gr/page.php?page_id=148

http://www.alogos.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=204:2009-04-29-11-51-35&catid=5:%CE%A0%CF%81%CE%BF%CE%BF%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%BF%CE%AF&Itemid=68

https://www.ferries-greece.com/gr/greek_islands/dodecanese/kalymnos_ferries/kalymnos_archaeology.asp#Info

http://www.epanellinismos.com/index.php?option=com_kunena&Itemid=2&func=view&catid=70&id=13145



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου