15 Αυγούστου 2009

ΒΟΗΘΑ ΠΑΝΑΓΙΑ!

Καθώς λέγεται ότι η εικόνα της Παναγίας έχει θαυματουργές ιδιότητες, η Παναγία της Τήνου είναι από τα σημαντικότερα προσκυνήματα της χώρας. Η εκκλησία γιορτάζει το δεκαπενταύγουστο οπότε και ολόκληρο το νησί μετατρέπεται σε ένα τεράστιο πανηγύρι.

Η Έλλη (ΒΠ Κ/Δ ΕΛΛΗ) ήταν Ελληνικό "Εύδρομο" κατά την ορολογία του μεσοπολέμου ή "ελαφρύ καταδρομικό" κατά την ορολογία του Β' Παγκοσμίου πολέμου που έφερε το όνομα εκ της ναυμαχίας της Έλλης που είχε λάβει χώρα στην διάρκεια του Α' Βαλκανικού Πολέμου, στην οποία η Ελλάδα ήταν νικήτρια.
Ναυπηγήθηκε το 1912-13 στις ΗΠΑ για λογαριασμό της κινεζικής κυβερνήσεως. Αγοράσθηκε από την Ελληνική Κυβέρνηση το 1914. Μετασκευάστηκε ριζικά στη Γαλλία μεταξύ των ετών 1925-27. Έλαβε μέρος στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο και στη Μικρασιατική Εκστρατεία. Βυθίστηκε στις 15 Αυγούστου 1940, σε ειρηνική περίοδο, από το ιταλικό Υ/Β DΕLFΙΝΟ (Κυβερνήτης G.Aicardi), ενώ ήταν αγκυροβολημένο έξω από το λιμάνι της Τήνου, όπου είχε σταλεί για συμμετοχή στον εορτασμό της Παναγίας. Από τον τορπιλισμό σκοτώθηκαν 9 υπαξιωματικοί και ναύτες, ενώ τραυματίσθηκαν 24.
Η Παναγιά παρά όλο που το πλοίο ήταν εκεί στην συμμετοχή στον εορτασμό της Παναγίας, δεν βοήθησε αυτούς τους αθώους ανθρώπους που
σκοτώθηκαν...
Παλαιότερα, σύμφωνα με την Ελληνική παράδοση ο Ποσειδώνας, που εκτός από θεός της θάλασσας λατρευόταν κι ως θεραπευτής ή «μεγάλος ιατρός», απάλλαξε το νησί από τα φίδια και τα ερπετά που αφθονούσαν και ταλάνιζαν τη ζωή των κατοίκων στέλνοντας ένα σμήνος πελαργών να τα εξολοθρεύσει. Προς τιμήν του χτίστηκε ο ναός, ο μεγαλύτερος και γνωστότερος στην αρχαία εποχή, ερείπια του οποίου, σώζονται έως σήμερα στην περιοχή Κιόνια, περίπου 3 χλμ από τη σημερινή Χώρα, πάνω στη θάλασσα Έτσι οι κάτοικοι ευγνωμονώντας τον Ποσειδώνα και τη σύζυγό του Αμφιτρίτη ανήγειραν δύο ναούς στους οποίους και τους τιμούσαν ως προστάτες τους. Μάλιστα οι δύο αυτοί ναοί κατά τους ιστορικούς χρόνους εξελίχθηκαν σε μεγάλο θρησκευτικό κέντρο όπου οι προσκυνητές της ιερής Δήλου σταματούσαν πρώτα εδώ για κάθαρση καθώς ο ναός του Ποσειδώνα είχε την ίδια αίγλη με το Ασκληπιείο της Επιδαύρου. Πράγματι το αρχικό όνομα της νήσου ήταν Οφιούσα από τα πολλά φίδια , μέχρι να βάλει ο Ποσειδώνας "το χεράκι" του..
Ποτέ κανένα πλοίο δεν καταστράφηκε στην γιορτή του...



Ποσειδώνας και Αμφιτρίτη, Herculaneum
Πηγές;
http://www.hellenicnavy.gr/ellh.asp
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A4%CE%AE%CE%BD%CE%BF%CF%82
http://www.exombourgo.gr/kionia.html
http://www.agrotravel.gr/
Μουσείο Λούβρου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου