Από θέση συνηγόρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ειδικότερα του Επιτρόπου Χ. Αλμούνια και της έκθεσής του για την ελληνική οικονομία, εμφανίστηκε χτες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος υπερασπίστηκε στην ουσία της την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και απλώς αμφισβήτησε την αποτελεσμάτικότητά της, διεκδικώντας για το ΠΑΣΟΚ το ρόλο του πιο ικανού διαχειριστή αυτής της πολιτικής.
Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ επισημαίνει ότι η έκθεση Αλμούνια: «Μας λέει ότι η χώρα δεν έχει εκπονήσει σχέδιο εξόδου από την κρίση. Μας λέει ότι υπάρχει ανεπαρκής έλεγχος δημοσίων δαπανών. Μας λέει ότι υπάρχουν υπεραισιόδοξες προβλέψεις εσόδων. Μας λέει ότι το πρόγραμμα της κυβέρνησης δεν αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις διαρθρωτικές αδυναμίες της οικονομίας. Μας λέει ότι δεν εξηγεί η κυβέρνηση συγκεκριμένα μέτρα για τη δημοσιονομική προσαρμογή. Δεν τα λέμε εμείς αυτά».
Συνεχίζοντας ο Γ. Παπακωνσταντίνου αναφέρεται στα συμπεράσματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τα οποία το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται να τα υιοθετεί: «Με άλλα λόγια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταλήγει σε κάποια συμπεράσματα. Πρώτο συμπέρασμα, αποτυχία. Αποτυχία της κυβέρνησης στη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών. Δεύτερο συμπέρασμα, αναξιοπιστία, αφού η Επιτροπή αμφισβητεί σχεδόν κάθε πτυχή του επικαιροποιημένου Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Τρίτον, ανευθυνότητα, γιατί η κυβέρνηση δεν παρουσιάζει κανένα συγκεκριμένο μέτρο για τη βελτίωση της ποιότητας, της διαφάνειας των δημόσιων οικονομικών και την αντιμετώπιση της κρίσης, και δεν έχει εκπονήσει - όπως λέει πολύ καθαρά η Επιτροπή στο κείμενό της - ένα σχέδιο εξόδου από την κρίση».
Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ καμία αναφορά δεν έκανε στον αντιλαϊκό χαρακτήρα της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής και των μέτρων που προτείνονται από τις Βρυξέλλες.
Πηγή...
Η πορεία του προϋπολογισμού τους πρώτους μήνες του έτους είναι εφιαλτική. Η υστέρηση των εσόδων υπερβαίνει ήδη τα 2 δισ. ευρώ και η δυνατότητα για μεγάλες εξοικονομήσεις από τις δαπάνες είναι μηδαμινή, ενώ το δημόσιο χρέος οδεύει εκ νέου προς το 100% του ΑΕΠ.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση θα πάρει μέτρα ώστε το έλλειμμα να μειωθεί κάτω του 3% εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί, δηλαδή έως το τέλος του 2010. Στα σενάρια για το πρώτο «μετριοπαθές» πακέτο φορολογικών μέτρων που ίσως ανακοινωθεί εντός του καλοκαιριού περιλαμβάνονται:
Επιβολή φόρου 10% επί της αξίας του χρόνου ομιλίας για τα καρτοκινητά τηλέφωνα. Ο φόρος θα ενσωματωθεί στην αξία κάθε «ανανέωσης» του συμβολαίου για το χρόνο ομιλίας.
Αύξηση του τέλους συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας. Η αύξηση, για τα συμβόλαια κινητών τηλεφώνων, εκτιμάται ότι θα κυμανθεί από 0,20 έως και 20 ευρώ το μήνα.
Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στην απλή και τη σούπερ αμόλυβδη βενζίνη σε ποσοστό που ανέρχεται στο 10%-15%. Η αύξηση αυτή θα επιβαρύνει τις λιανικές τιμές πώλησης κατά 4,2 έως 6,4 λεπτά ανά λίτρο.
Απόδοση τίτλων ιδιοκτησίας σε 200.000 σε ιδιώτες οι οποίοι κατέχουν δημόσια κτήματα.
Νομιμοποίηση των ψυχαγωγικών τεχνικών ηλεκτρονικών παιχνιδιών με την έκδοση των σχετικών αδειών.
Εντός του καλοκαιριού αναμένεται το ΥΠΕΧΩΔΕ να προωθήσει τη ρύθμιση για την τακτοποίηση των κλειστών ημιυπαίθριων χώρων.
«Το βαρύ πακέτο»
Η τύχη του δεύτερου και πιο «βαρύ» πακέτου θα εξαρτηθεί πρωτίστως από τις πολιτικές εξελίξεις, οι οποίες θα κρίνουν στην ουσία και το χρόνο ανακοίνωσής του. Οι εισηγήσεις που βρίσκονται στο συρτάρι του υπουργού Οικονομίας προβλέπουν:
«Πάγωμα» μισθών και συντάξεων στο Δημόσιο και επιβολή έκτακτης εισφοράς στα υψηλά εισοδήματα για δεύτερη διαδοχική χρονιά.
Μαζικές αποκρατικοποιήσεις σε όλες τις ΔΕΚΟ.
Αύξηση 25% των τελών κυκλοφορίας.
Αύξηση των συντελεστών αυτοτελούς φορολόγησης εισοδημάτων.
Θέσπιση αυστηρότερων τεκμηρίων διαβίωσης για ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, βοηθητικό προσωπικό.
Αύξηση ειδικών φόρων κατανάλωσης σε ποτά και τσιγάρα.
Διεύρυνση του μέτρου της έκπτωσης φόρου με αποδείξεις.
Η πρόταση Σαρκοζί
Η Κομισιόν περιμένει με ανησυχία την τοποθέτηση του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής των Βρυξελλών (18-19 Ιουνίου) όπου δεν αποκλείεται καθόλου να ζητήσει πιο επίμονα αυτή τη φορά την προσωρινή έστω χαλάρωση των κανόνων λειτουργίας του Συμφώνου Σταθερότητας, προκειμένου να βρει το χρόνο η Γαλλία να μειώσει με πιο προοδευτικό τρόπο τα υπερβολικά ελλείμματά της.
Οι απαιτήσεις της Γαλλίας, από την οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η επανεκλογή τον Ιούνιο του προέδρου της Κομισιόν Μανουέλ Μπαρόζο, δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί από τον επίτροπο κ. Χ. Αλμούνια και την Επιτροπή με τον ίδιο αυστηρό και κοφτό τρόπο που αντιμετωπίζει τα αιτήματα μικρών κρατών όπως η Ελλάδα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου