13 Ιανουαρίου 2010

Στείλτε την ΕΜΑΚ τώρα στην πρώτη χώρα που αναγνώρισε και βοήθησε την Πατρίδα μας ως Ανεξάρτητο Κράτος!

  Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός!Και την αρχή την έκανε η Αϊτή αναγνωρίζοντας ΠΡΩΤΗ την Ελλάδα!Της χρωστάμε πολλά!

Η Ελλάδα οφείλει να στείλει την ΕΜΑΚ στην Αϊτή και κάθε άλλη βοήθεια.

Η μικρή, πτωχή και πλέον πληγωμένη Αϊτή υπήρξε η πρώτη χώρα στον κόσμο που αναγνώρισε διά του Προέδρου της Μπουαγιέ την Ελληνική Επανάσταση του 1921 και την Ελλάδα ως ανεξάρτητο κράτος.Η Αϊτή μόλις που είχε απευλευθερωθεί από τους Γάλλους αποικιοκράτες κι ενώ ήταν κατεστραμένη οικονομικά, απέστειλε όλων των ειδών βοήθεια στην επαναστατημένη τότε Ελλάδα (Αναγνώριση, καφέ και μαχητές).

Οφείλουμε σε αυτή τη μικρή χώρα τόσα πολλά που η οικονομική βοήθεια όσο μεγάλη κι αν είναι δεν αρκεί, τουλάχιστον ηθικά. Εκτός των χρημάτων θα πρέπει να σταλέι κλιμάκιο της πολύ έμπειρης ΕΜΑΚ. Φυσικά τα C130 δεν έχουν την αυτονομία να φτάσουν ως εκεί αλλά σίγουρα θα μπορούσε κάποια ιδιωτική εταιρία να προσφέρει το αεροσκάφος ή να το ναυλώσει το ελληνικό κράτος ως ελάχιστο ευχαριστώ σε αυτούς των οποίων οι πρόγονοι έβαλαν πρώτοι το θεμέλιο λίθο του νέου Ελληνικού κράτους.Πηγή...

 απόσπασμα από τη Βικιπαίδεια...[Ανεξαρτησία και απόσχιση του Νότου

Το 1802 οι Γάλλοι επεχείρησαν να ανακαταλάβουν το νησί και τελικά ο Λ' Ουβερτίρ παραδόθηκε και αιχμαλωτίστηκε, για να πεθάνει στην Μπεζανσόν της Γαλλίας. Οι κάτοικοι του νησιού όμως κατάφεραν να εκδιώξουν τους Γάλλους εισβολείς και ίδρυσαν το πρώτο ανεξάρτητο κράτος εγχρώμων στο Νέο Κόσμο, την πρώτη μέρα του 1804. Πρώτος Πρόεδρος του κράτους ανέλαβε ο αυταρχικός Ντεσαλέν, ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε Αυτοκράτορας με το όνομα Ιάκωβος Α΄ και δολοφονήθηκε στη διάρκεια εξέγερσης, το 1806. Τον διαδέχθηκε στην εξουσία ο Ανρί Κριστόφ, μετέπειτα Βασιλιάς Ερρίκος Α΄, επίσης τυραννικός, επί των ημερών του οποίου συντελέστηκε η απόσχιση των νότιων περιοχών και η ανακήρυξή τους σε ανεξάρτητο κράτος, με Πρόεδρο το συνετό Στρατηγό Πετιόν (1807). Την ίδια περίοδο οι Ισπανοί εγκαταστάθηκαν ξανά στα ανατολικά του νησιού. Ο Πετιόν κυβέρνησε στο Νότο με σύνεση και βασικός συνεργάτης του ήταν ο μιγάς Ζαν Πιερ Μπουαγιέ, ο οποίος και τον διαδέχθηκε, μετά το θάνατό του, στο αξίωμα του ισόβιου Προέδρου στο Νότο.

Το έργο του Μπουαγιέ

Ο Μπουαγιέ εμπνεύστηκε την εξέγερση του 1820 κατά του διεφθαρμένου καθεστώτος του Βορρά. Τότε ο Ανρί Κριστόφ αυτοκτόνησε και η Αϊτή ενοποιήθηκε ξανά. Το 1821 ο Μπουαγιέ συνέβαλε στην επιτυχία της επανάστασης που είχε εκδηλωθεί στις κατεχόμενες από την Ισπανία ανατολικές περιοχές. Το 1822 οι περιοχές αυτές ενσωματώθηκαν στο κράτος. Ο ηγέτης αυτός, που φρόντισε να ανασυγκροτήσει το κράτος του οικονομικά και κοινωνικά, αλληλογραφούσε με τον Αδαμάντιο Κοραή και πρώτος από όλους τους πολιτικούς ηγέτες του κόσμου, αναγνώρισε το δίκαιο του ελληνικού απελευθερωτικού αγώνα και την υπόσταση της Ελλάδας ως μέλους της Διεθνούς Κοινότητας (1822). Το 1825 προχώρησε στην αποκατάσταση των σχέσεων με τη Γαλλία και θεωρήθηκε ενδοτικός σε βαθμό τέτοιο, που αναγκάστηκε να παραιτηθεί έπειτα από εξέγερση (1843) και να αναχωρήσει στο εξωτερικό, αφήνοντας στην εξουσία τον αντίπαλό του Στρατηγό Σαρλ Ριβιέρ Εράρ. Ακολούθησε νέα ταραχώδης περίοδος και η οριστική απόσχιση των ανατολικών περιοχών του νησιού. Αυτές αποτέλεσαν τη Δομινικανή Δημοκρατία, το 1844.]

ΥΠΕΞ: Αμεση κινητοποίηση για παροχή βοήθειας στην Αϊτή‎ - Nαυτεμπορικη

Την άμεση κινητοποίηση της χώρας μας για την παροχή άμεσης βοήθειας στην πληγείσα Αϊτή, γνωστοποίησε ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης.
Την άμεση κινητοποίηση της χώρας μας για την παροχή άμεσης βοήθειας στην πληγείσα Αϊτή, γνωστοποίησε ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης.
Σπ. Κουβέλης: Αμεση κινητοποίηση για παροχή βοήθειας στην Αϊτή
Εξήγησε ότι η μεγάλη απόσταση δεν επιτρέπει να σταλούν ειδικές δυνάμεις και συνεργεία, καθώς μια τέτοιου είδους βοήθεια θα έφθανε στο νησί με τουλάχιστον 25 ώρες καθυστέρηση.
Ο κ. Κουβέλης συμπλήρωσε ότι το υπουργείο Εξωτερικών προωθεί ήδη τη χρηματοδοτική υποστήριξη της Unicef , ώστε να βοηθηθούν τα παιδιά που επλήγησαν από το σεισμό. Το ΥΠΕΞ έχει κάνει ήδη επαφές για τη χορήγηση βοήθεια μέσω του παγκόσμιου προγράμματος διατροφής των Ηνωμένων Εθνών.
Εξέφρασε τέλος, «αμέριστη υποστήριξη και θλίψη για το μεγάλο σεισμό που χτύπησε την Αϊτή» και γνωστοποίησε ότι το ΥΠΕΞ είναι ήδη σε επικοινωνία με την Ελληνική πρεσβεία στο Καράκας για να εξακριβωθεί αν ανάμεσα στα θύματα ή τους πληγέντες Έλληνες υπήκοοι και να διασφαλιστεί η τυχόν ασφαλής επιστροφή τους στη χώρα μας.

2 σχόλια:

  1. Το επιχείρημα του Κουβέλη είναι έωλο: Τι σημασία έχει που θα αργήσει κατά 25 ώρες να φθάσει αποστολή βοήθειας εκεί εκ μέρους μας; Οι άνθρωποι αυτοί θα έχουν πρόβλημα για πολλές πολλές μέρες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι να περιμένει κανείς από κάφρους!
    Φαντάζεστε να έλεγαν τα ίδια και οι Αϊτινοί,το 1821;Μιας και είναι μακρυά η Ελλάδα,που να στείλουμε καφέ και πολεμιστές;
    Ου να χαθούνε τα λαμόγια!
    Ουδείς ασφαλέστερος εχθρός εκτός του ευεργετηθέντος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή