29 Ιανουαρίου 2010

Με την έγκριση Ομπάμα οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Υεμένη κατά της Αλ Κάιντα

Με την έγκριση του Μπαράκ Ομπάμα υποστηρίζει η Washington Post ότι διεξήχθησαν οι στρατιωτικές-κατασκοπευτικές επιχειρήσεις δυνάμεων των ΗΠΑ και της Υεμένης, στα τέλη Δεκεμβρίου του 2009, που στοίχισαν τη ζωή έξι τοπικών ηγετών της Αλ Κάιντα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ενέκρινε την επιδρομή της 24ης Δεκεμβρίου σε συγκρότημα όπου πιστεύεται ότι βρισκόταν ένας Αμερικανός υπήκοος, ο Ανουάρ αλ Αουλάκι, για να συναντηθεί με στελέχη της Αλ Κάιντα.
Δεν ήταν ο ίδιος ο στόχος και δεν σκοτώθηκε, αλλά έκτοτε προστέθηκε στη λίστα των ανθρώπων που πρέπει είτε να σκοτωθούν είτε να συλληφθούν από την Μικτή Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων (Joint Special Operations Command, JSOC), δήλωσαν στην εφημερίδα αξιωματούχοι των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, οι Αμερικανοί σύμβουλοι δεν λαμβάνουν μέρος στις εφόδους στην Υεμένη αλλά συμβάλλουν στο σχεδιασμό των επιχειρήσεων, την ανάπτυξη τακτικής και παρέχουν όπλα και εκπαίδευση.
Ακόμα, οι ΗΠΑ μοιράζονται άκρως απόρρητα δεδομένα με τις δυνάμεις της Υεμένης, περιλαμβανομένου και υλικού από ηλεκτρονικές παρακολουθήσεις και βίντεο, τρισδιάστατους χάρτες και αναλύσεις σχετικά με το δίκτυο της Αλ Κάιντα.
«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με την κατεύθυνση στην οποία κινείται» η συνεργασία ΗΠΑ-Υεμένης, είπε ανώτερο στέλεχος της αμερικανικής κυβέρνησης.
Παράλληλα, Υεμενίτης αξιωματούχος δήλωσε στην Washington Post ότι οι δύο χώρες «συνεργάζονται σταθερά για την καταπολέμηση της AQAP [η Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο]».
Πάντως, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι απέφυγαν να δώσουν λεπτομέρειες σχετικά με το εάν χρησιμοποιούνται αμερικανικά αεροσκάφη ή πύραυλοι στις επιχειρήσεις.
Πηγή...

Σχετικό θέμα: Ομπάμα: Δεν θα στείλουμε στρατεύματα στη Υεμένη

Υπενθυμίζουμε ότι το θέμα της Υεμένης είναι ξανά στο προσκήνιο της τρομοκρατίας μετά την αποτυχημένη απόπειρα του επίδοξου τρομοκράτη Ουμάρ Φαρούκ Αμπντουλμουταλάμπ.

Σχετικό θέμα Από τον άβακα στην τρομοκρατία και κερδοσκοπία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου