23 Απριλίου 2010

Eκρηξη σε τεράστια υπεράκτια πλατφόρμα της BP στον Κόλπο του Μεξικό


ΗΠΑ: έκρηξη σε τεράστια υπεράκτια πλατφόρμα της BP στον Κόλπο του Μεξικό, με 17 τραυματίες και 11 αγνοούμενους

Έντεκα άνθρωποι αγνοούνται μετά την έκρηξη

μίας γιγαντιαίας υπεράκτιας πλατφόρμας άντλησης πετρελαίου της BP στον Κόλπο του Μεξικό, στην οποία βρίσκονταν 126 εργαζόμενοι τη στιγμή της τραγωδίας. Η Ακτοφυλακή των ΗΠΑ διερευνά την περιοχή με ελικόπτερα και πλοία, αναζητώντας τους αγνοούμενους, εκφράζοντας ελπίδες ότι, αυτοί ίσως κατάφεραν να επιβιβαστούν σε μία από τις λέμβους διάσωσης της πλατφόρμας. Μέχρι στιγμής, έχουν αναφερθεί 17 τραυματίες, εκ των οποίων οι τέσσερις βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.
Η πλατφόρμα - μήκους 122 μέτρων επί πλάτος 76 μέτρα - ονομαζόταν Deepwater Horizon και είχε εγκατασταθεί 50 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Λουιζιάνα. Το δυστύχημα, ενδέχεται να αποδειχθεί σε ένα από τα πλέον θανατηφόρα στον κόσμο των υπεράκτιων πετρελαϊκών πλατφορμών, τα τελευταία πενήντα χρόνια. Περίπου 100 εργαζόμενοι κατάφεραν να επιβιβαστούν με ασφάλεια σε ένα πλοίο προμηθειών και να μεταφερθούν στην ακτή.
Ο Άντριαν Ρόουζ, αντιπρόεδρος της ιδιοκτήτριας εταιρείας Transocean Ltd. της πλατφόρμας - η οποία υπενοικιάζεται στην BP - ανέφερε ότι, η έκρηξη φαίνεται πως προκλήθηκε από την ταχεία άνοδο φυσικού αερίου ή πετρελαίου (blowout) που κατέστρεψε τον εξοπλισμό της, όμως ακόμα τα αίτια δεν έχουν διευκρινιστεί. Πριν το ατύχημα, όλα έβαιναν ομαλώς στην πλατφόρμα, σύμφωνα με τον ίδιο.
Από το 2001 μέχρι σήμερα, 69 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε υπεράκτιες πλατφόρμες πετρελαίου του Κόλπου του Μεξικό, 1.349 έχουν τραυματιστεί σε αυτές, ενώ έχουν καταγραφεί 858 φωτιές και εκρήξεις. Αυτή τη στιγμή, 42 πλατφόρμες στην περιοχή αντλούν πετρέλαιο από βάθη μεγαλύτερα των 330 μέτρων ή εκτελούν εργασίες αναβάθμισης και συντήρησής τους.
Το παγκοσμίως φονικότερο ατύχημα σε υπεράκτια πλατφόρμα καταγράφηκε το 1988, όταν μία πλατφόρμα της Occidental Petroleum που βρισκόταν περίπου 120 ναυτικά μίλια από το Αμπερντίν της Σκωτίας,

καταστράφηκε μετά από εκρήξεις και φωτιά, σκοτώνοντας 167 εργαζομένους της.

Πηγή 1

Πηγή 2

Η πλατφόρμα στο εντωμεταξύ βυθίσθηκε και η περιοχή απειλείται με οικολογική καταστροφή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου