17 Ιουνίου 2010

Ενωμένος Ελληνισμός- Ομιλία του Μ. Καλόπουλου.


E-mail Εκτύπωση PDF
Ενωμένος Ελληνισμός- Ομιλία του Μ. Καλόπουλου Αγαπητοί φίλοι... καλώς ήρθατε στην γιορτή της γνώσης και της αναζήτησης
Χαίρομαι πάρα πολύ που βρίσκομαι ανάμεσά σας...
Ανάμεσα σε ανθρώπους που αγαπούν με πάθος κάτι ξεχωριστό, αγαπούν τη γνώση! Όλοι εμείς βρισκόμαστε πράγματι σε μια μοναδική γιορτή γνώσης, όπου βλέπουμε ακούμε, και συζητάμε, για πράγματα που υμνούν έναν μοναδικό πολιτισμό (τον ελληνικό) που λάτρεψε την γνώση όσο κάνεις.
Χαιρετώ λοιπόν όλους εσάς τους ξεχωριστούς ανθρώπους, που βρήκατε τον χρόνο και την διάθεση, να συμμετάσχετε σ' αυτή τη γιορτή μνήμης, γνώσης και αναζητήσεων.

Ανάμεσά μας βρίσκονται σπουδαίοι υποστηρικτές του ελληνικού πολιτισμού, όπως συγγραφείς, ποιητές, ηθοποιοί και καλλιτέχνες κάθε είδους, επιστήμονες και καθηγητές κάθε βαθμίδος, που με τον τρόπο του ο καθένας, μας δίδαξε φωτίζοντας άγνωστε πτυχές του υπερ-πολύτιμου ελληνικού τρόπου ζωής και σκέψης.
Το όμορφο της αποψινής μας βραδιάς, είναι πως δεν είμαστε κάπου τυχαία, αλλά στην πανέμορφη αγκαλιά του πραγματικού αλλά και του μυθικού Ολύμπου!
Κάπου εδώ γύρω, ο ιερός μύθος των προγονών μας... τοποθετεί την ίδια την καταγωγή αλλά και την "δημιουργία" των ανθρώπων!
Ο μεγάλος επικός ποιητής Ησίοδος, αναφερόμενος στις απώτατες εκείνες εποχές των ευτυχισμένων ολύμπιων ανθρώπων γράφει: «στον Όλυμπο... έχοντας ξέγνοιαστη ψυχή, (οι άνθρωποι εκείνοι) σαν θεοί ζούσαν». Hesiodus «Opera et dies» 110-125
Απ' την μυθολογία μας γνωρίζουμε, ότι στον νοητό ή πραγματικό Όλυμπο, ζούσε ο ολύμπιος και πανανθρώπινος ευεργέτης, Τιτάνας Προμηθέας καθώς και η Αθηνά η σοφή κόρη του Δια, που κάποια στιγμή... "κατά του μύθου παίγνιον"... αμφότεροι πήραν την εντολή από τον "πατέρα θέων και ανθρώπων", να φτιάξουν φωτισμένους ανθρώπους!
Ο μύθος μας λέει πως: τον Προμηθέα και την Αθηνά κάλεσε ο Ζεύς, ανθρώπων ομοιώματα από πηλό να πλάσουν και τους άνεμους να καλέσουν, πνοή για να τους δώσουν. Stephanus Gramm. Eth 330.
Βέβαια, από την αρχαιότητα ακόμα, οι Έλληνες γνώριζαν, πως το βαθύτερο νόημα αυτής της μυθικής ανθρωποπλασίας, ήταν κυρίως πνευματικό, γιατί βρίσκουμε γραμμένο πως: ο Προμηθέας πρώτος της γραπτής φιλοσοφίας ευρετής έγινε, και (μ' αυτήν) ιδιότητες έπλασε, ώστε να μπορέσουν οι άνθρωποι την σοφία να γνωρίσουν. Suda pi.2506.2
Κάπως έτσι, σ' έναν κόσμο με...συνέχεια στην πηγή...

1 σχόλιο:

  1. αυτον τον εβραιο τι τον βαζετε?αυτος μισει τους θεους μας.λεει οτι ειναι αθεος και οτι οι θρησκειες ειναι απατη.μηπωε εγινε ενας απο μας?με νευρα σας χαιρετω απολλωνιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή