15 Ιουλίου 2010

Μαύρη επέτειος 2. Ιουλιανά 1965.

Απορία:Που ήταν όλοι αυτοί στην ΚΑΤΟΧΗ;Μήπως στο βουνό;Μήπως στις φυλακές;Μήπως φόραγαν κουκούλες;Μήπως ήταν μαυραγορίτες;Μήπως ήταν δοσίλογοι;Που ήταν τελικά;Όχι ότι ο Παπανδρέου ήταν καλύτερος!Σε βιβλίο που είχε εκδοθεί από τον Στρατό πριν σαράντα χρόνια περίπου,ο τίτλος ήταν:"Γεώργιος Παπανδρέου.Εγώ διέλυσα το ΚΚΕ."(Αλφειός)
 
Χρόνια πολλά στον Εφιάλτη. Η Αποστα-Cia έγινε 45 ετών

Οι αποστάτες
Ο Κοκός, με την σύμφωνη γνώμη της πρεσβείας, απέπεμψε στις 15 Ιουλίου 1965 την κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου . Η Ένωση Κέντρου, είχε νικήσει στις εκλογές του Φεβρουαρίου του 1964, με 52,72% και ο «Γέρος», είχε σχηματίσει για πρώτη φορά αυτοδύναμη κυβέρνηση του Κέντρου , με 171 βουλευτές.
Αφορμή για την παραίτησή του , υπήρξε η διαμάχη με το Παλάτι για το πρόσωπο του υπουργού Εθνικής Άμυνας και την αλλαγή του αρχηγού ΓΕΣ.
Ο Παπανδρέου επιθυμούσε να αντικαταστήσει τον ως τότε υπουργό Πέτρο Γαρουφαλιά και τον αρχηγό ΓΕΣ στρατηγό Γεννηματά , οι οποίοι ελέγχονταν από το παλάτι, με ανθρώπους της εμπιστοσύνης του.

Ο Γαρουφαλιάς παρά την αποπομπή του αρνούνταν να εγκαταλείψει το υπουργείο, βέβαιος για τη βασιλική υποστήριξη, ακόμα κι αφού ο Γ. Παπανδρέου τον διέγραψε από την Ένωση Κέντρου.Ο βασιλιάς αρνούνταν να υπογράψει τα σχετικά διατάγματα, αν δεν ενέκρινε πρώτα τους αντικαταστάτες τους.
Ο Γ. Παπανδρέου πρότεινε να αναλάβει ο ίδιος το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Ο Κωνσταντίνος αρνήθηκε, επιθυμώντας να τοποθετηθεί πρόσωπο της δικής του εμπιστοσύνης, και τότε ο Παπανδρέου θεώρησε ότι είναι απαράδεκτο ο πρωθυπουργός να μην μπορεί να αναλάβει όποιο υπουργείο επιθυμεί («πρωθυπουργός υπό απαγόρευσιν») και παραιτήθηκε.
Στο χρονικό διάστημα 8-14 Ιουλίου είχε προηγηθεί ανταλλαγή πέντε οξύτατων επιστολών μεταξύ του Κωνσταντίνου και του Παπανδρέου, σχετικά με την υπογραφή του διατάγματος για την αντικατάσταση του Γαρουφαλιά, καθώς και μία μεταξύ τους συνάντηση στην Κέρκυρα ,στο ανάκτορο Μον Ρεπό, όπου επρόκειτο να γεννήσει η βασίλισσα Άννα Μαρία το πρώτο τους παιδί, την Αλεξία.

Μετά την παραίτηση Παπανδρέου σχηματίστηκαν κυβερνήσεις από αποστάτες, μέλη της Ενώσεως Κέντρου . Τα Ιουλιανά οδήγησαν στην αποκάλυψη του πολιτικού συστήματος και άνοιξαν τον δρόμο στο πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967, για να ανακοπεί η δυναμική του δημοκρατικού λαικού κινήματος και να διασωθεί
η αμερικανοκρατία , η φαυλοκρατία και η κλεπτοκρατία.

Σπύρος Χατζάρας

Πηγή...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου