26 Ιουλίου 2010

Χάνει έδαφος το ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν



Την έντονη αντίδραση της αμερικανικής και πακιστανικής κυβέρνησης έχει προκαλέσει η διαρροή των περισσότερων από 90.000 εμπιστευτικά στρατιωτικά αρχεία στην γνωστή ιστοσελίδα Wikileaks. Τα έγγραφα που πλέον έχουν στη διάθεσή τους πολλές μεγάλες εφημερίδες φέρεται να αποκαλύπτουν λεπτομέρειες, οι οποίες θα έπρεπε να μείνουν μυστικές για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν. Όπως μεταδίδει το BBC πρόκειται για τη μεγαλύτερη «διαρροή απορρήτων» στην ιστορία του στρατού των ΗΠΑ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδίκασαν έντονα τη δημοσιοποίηση εμπιστευτικών εγγράφων σχετικά με τους υποτιθέμενους δεσμούς ανάμεσα στις πακιστανικές μυστικές υπηρεσίες και τους Αφγανούς αντάρτες, με ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Λευκό Οίκο, χαρακτηρίζοντας «ανεύθυνη" πράξη που θέτει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια» τη διαρροή των εγγράφων.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των εφημερίδων The Guardian, UK daily, New York Times και της γερμανικής Der Spiegel, η δημοσιοποίηση των εμπιστευτικών εγγράφων αποκαλύπτει τους προβληματισμούς του ΝΑΤΟ ότι το Πακιστάν και το Ιράν βοηθούν τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν. Επίσης, όπως αναφέρεται στο Wikileaks, οι Ταλιμπάν έχουν οπλικά συστήματα με τα οποία μπορούν να καταρρίψουν αμερικανικά αεροσκάφη, ενώ μεταξύ άλλων υπάρχουν αναφορές ότι πολλοί πολίτες έχουν χάσει τη ζωή τους από τους βομβαρδισμούς των Νατοϊκών δυνάμεων και αρκετοί από αυτούς έχουν συγκαλυφθεί

Διαβάστε ολόκληρη την ιστορία....

Σύμφωνα με πρόσφατη (AFP, BBC, FOCUS) πληροφορία, η κυβέρνηση του Αφγανιστάν επιρρίπτει τις ευθύνες για τον πρόσφατο βομβαρδισμό πολιτών εκ των οποίων σκοτώθηκαν 39, άντρες και γυναίκες,-αν και ο εκπρόσωπος τύπου του πρωθυπουργού Καρζαι δηλώνει ότι δεν μπορεί να δώσει στοιχεία.-στο ΝΑΤΟ (ISAF)!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου