Η ιστορία του κρουασάν
Το 1683 οι Τούρκοι πολιορκούσαν τη Βιέννη. Ήταν μια ιδιαίτερα σημαντική περίοδος της Ιστορίας γιατί αν κατάφερναν να λυγίσουν τους Αυστριακούς θα κατέρρεε ολόκληρη η Ευρώπη και η ιστορία της ηπείρου μας θα ήταν πολύ διαφορετική σήμερα.
Η Βιέννη όμως δεν έπεσε, γιατί κάποιοι φουρνάρηδες που δούλευαν νύχτα δίπλα στα τείχη της πόλης άκουσαν τους Τούρκους που προσπαθούσαν να σκάψουν λαγούμια κάτω από τα θεμέλια από την άλλη πλευρά και ειδοποίησαν το στρατό.
Αυτά λέει η παράδοση που συμπληρώνει ότι μετά τη νίκη των Αυστριακών ο αυτοκράτορας έδωσε το προνόμιο στους φουρνάρηδες να φτιάξουν ένα γλύκισμα που θα απαθανάτιζε την ήττα των Τούρκων.
Αυτοί έφτιαξαν ένα κέρατο (έτσι το ονόμασαν) στο σχήμα της Σελήνης από την ανάμνηση της ημισελήνου πάνω στα κοντάρια των σημαιών των Τούρκων και έτσι γεννήθηκε το κρουασάν.
Το κρουασάν το τελειοποίησαν οι Γάλλοι πολύ αργότερα όταν το έφερε στη γαλλική αυλή η Μαρία Αντουανέτα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου