11 Ιανουαρίου 2011

Τελικά η Αρμενία είναι γεμάτη εκπλήξεις!Ανακαλύφθηκε το αρχαιότερο οινοποιείο!


Κι ενώ φωνάζαμε...Που πάτε ρε ξυπόλυτοι;Σας βάλαμε τα δύο πόδια σε...ένα παπούτσι!

Η άλλη,η Μεγάλη Αρμενία...μας ξαφνιάζει συνεχώς!
Την παλαιότερη γνωστή εγκατάσταση παραγωγής κρασιού στον κόσμο, ανακάλυψαν αρχαιολόγοι στη νότιο Αρμενία, χρησιμοποιώντας βιοχημικές τεχνικές για να αναγνωρίσουν ένα ξηρό κόκκινο κρασί, που είχε παρασκευαστεί πριν από τουλάχιστον 6.000 χρόνια.Οι ερευνητές που έκαναν την ανακάλυψη, δήλωσαν πως τα αρχαιολογικά ευρήματα αποκαλύπτουν την εικόνα μίας σύνθετης κοινωνίας, όπου όσοι πενθούσαν έπιναν ένα είδος κρασιού, που παραγόταν σε ένα κοιμητήριο μέσα σε σπηλιά.
Όπως ανέφερε η επιστημονική ομάδα, η μέθοδος χρονολόγησης με ισότοπο άνθρακα αποκάλυψε ένα αποξηραμένο κρασί από σταφύλια κοντά σε ένα πατητήρι που φτιάχτηκε περίπου το 4.000 π.Χ.
Αυτό το καθιστά κατά 1.000 χρόνια μεγαλύτερο από οποιαδήποτε άλλη εγκατάσταση για την παρασκευή οίνου έχει βρεθεί μέχρι σήμερα, ανακοίνωσε η ομάδα, η οποία απαρτίζεται από επιστήμονες από τηνΑρμενία, τις ΗΠΑ και την Ιρλανδία.
Η ίδια ομάδα, μάλιστα, ανακάλυψε το παλαιότερο δερμάτινο παπούτσι στον κόσμο, ηλικίας περίπου 5.500 ετών, στο ίδιο σύμπλεγμα σπηλαίων, τον περασμένο Ιούνιο, και πάλι σε σπήλαιο της Αρμενίας.
Το σύμπλεγμα σπηλαίων, όπου βρέθηκε το οινοποιείο, είναι γνωστό ως “Areni-1” και βρίσκεται κοντά στα σύνορα της Αρμενίας με το Ιράν.
Το πατητήρι ήταν μία ρηχή λεκάνη από πυλό, διαμέτρου περίπου ενός μέτρου, που γύρω του υπήρχαν σπόροι σταφυλιού και αποξηραμένα αμπέλια.
“Θα μπορούσε να χωρέσει μερικά λίτρα χυμού και πατημένων σταφυλιών και προφανώς η τεχνική που θα χρησιμοποιείτο τότε θα ήταν με γυμνά πόδια”, είπε ο Γκρεγκόρι Αρεσιάν, ένας από τους επικεφαλής της έρευνας, του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Αντζελες.
υτή ήταν μία σχετικά μικρή εγκατάσταση που συνδεόταν με το τελετουργικό μέσα στο σπήλαιο. Για την καθημερινή κατανάλωση θα είχαν πολύ μεγαλύτερα πατητήρια στις κανονικές τους εγκαταστάσεις",προσέθεσε ο ίδιος.
Τα χημικά ίχνη υποδεικνύουν χυμό σταφυλιού και, δεδομένης της έλλειψης ψύξης, ο χυμός θα γινόταν σίγουρα κρασί, είπε ο Αρεσιάν.
"Επίσης γνωρίζουμε ότι ακόμα, στα χωριά της περιοχής, η κατανάλωση κρασιού είναι πολύ παλαιή παράδοση", είπε ο ίδιος, τονίζοντας πως τα κόκκινα κρασιά που παράγονται εκεί είναι ποικιλίες merlot και cabernet sauvignon.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου