04 Ιανουαρίου 2011

Παράτυποι μετανάστες και συρματοπλέγματα (ή φράχτες κήπων).

Με ενδιαφέρον διάβασα για την πρόθεση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (ή όπως αλλιώς λέγεται), για την ανέγερση φράχτη στα χερσαία τμήματα των συνόρων μας με την Τουρκία, για την αποτροπή παράτυπης εισόδου στην χώρα μας. Αν οι αρμόδιοι - διότι ειδικοί δεν είναι - πιστεύουν ότι αυτή είναι η λύση, ας ρίξουμε και μία ματιά από τη διεθνή εμπειρία.

Ιαπωνία:
Για τον επισκέπτη, είναι εκπληκτική η ομοιογένειά της και πως αυτήν την φροντίζουν.Η δημογραφική μετατόπιση προς τα κάτω στην Ιαπωνία άρχισε πριν από δύο δεκαετίες, για λόγους που δεν είναι του παρόντος. Σε κάθε περίπτωση, ο ρυθμός γεννήσεων είναι κάτω από το όριο αναπλήρωσης. Αλλά τα προβλήματα της Ιαπωνίας είναι ακόμη χειρότερα από την υπογεννητικότητας τηςΗ αλλοίωση της σύνθεσης του πληθυσμού - μαζί με την ίδια την αλλοίωση του πληθυσμού. Κύματα μεταναστών (όχι παράτυπων), από γειτονικές χώρες. Η Ιαπωνία πλέον, δεν επιτρέπει στους αλλοδαπούς ναμεταναστεύσουν στην Ιαπωνία, θέλοντας να διατηρήσουν την κοινωνία εκεί"αρμονική".
Η ιαπωνική κυβέρνηση απαιτεί από τους μετανάστες, να δώσουν εξετάσεις για τηγλώσσα και την ιστορία της χώρας. Το ποσοστό επιτυχίας αγγίζει το 0,5%. Και τονίζω, δεν πρόκειται για παράτυπους μετανάστες, αλλά για ανθρώπους που μπαίνουν στη χώρα με πρόσκληση.
Δείτε και την Ισραηλινή πλευρά του θέματος. Σημειώστε, ότι οι Ισραηλινοί διδάσκονται από την ιστορία, εν αντιθέσει με κάποιους άλλους. Ακόμη, ότι οι ίδιοι "παράγουν" παραδείγματα.
Όταν το Ισραήλ δημιουργήθηκεο Πρωθυπουργός Μπεν Γκουριόνχορήγησε τηνHared πλήρους απασχόλησης θέση ως μαθητές της ΤοράΉταν απαραίτητο να το πράξει, επειδή από το ολοκαύτωμα ο Ιουδαϊσμός έχασε χιλιάδες από τους καλύτερουςμελετητές τους. Ταυτόχρονα πίστευε ότι χρειαζόταν νέα κατηγορία μελετητών για την αντικατάσταση αυτών που είχαν χαθεί. Με την παράδοσηαυτοί οι φοιτητές στο«Yeshiva," υποστηρίχθηκαν από το κράτος σε τέτοιο βαθμό, που έφτασαν μέχρι και να απαλλάσονται από όλες τις προς το κράτος και κοινωνία υποχρεώσεις τους.
Στα '60 υπήρχαν μόνο 400 τέτοια "μελετητές". Πλέον υπάρχουν 60.000. Γίνεται προσπάθεια πλέον να ενσωματωθεί η Haredim στην κοινωνίααλλά το πιο σημαντικό να τερματιστεί η κυβερνητική υποστήριξη σε αυτούς. Αφορμή στάθηκε μελέτη, ότι με τη διατήρηση ρυθμών και κεκτημένων, το 2040 περισσότερο από τα τρία τέταρτα τωνμαθητών δημοτικού σε ισραηλινά σχολεία θα είναι είτε αραβικής καταγωγής ή οιυπερ-Ορθόδοξο HaredimΔείτε με ανοικτό μυαλό, άν σήμερα υπάρχουν προβλήματα, τι τους περιμένει με την μελλοντική σύνθεση. Παίρνουν λοιπόν τα μέτρα τους.
Εμείς τι κάνουμε;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου