31 Ιανουαρίου 2011

Επικίνδυνα παιχνίδια καπιταλιστών με «όχημα» τα ακριβά τρόφιμα...

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Επικίνδυνα παιχνίδια καπιταλιστών με «όχημα» τα ακριβά τρόφιμα...
Από διαδήλωση που έκαναν Σομαλοί κατά της ακρίβειας στα τρόφιμα στις αρχές της βδομάδας
Κερδοσκοπικά παιχνίδια με τις ζωές δισεκατομμυρίων ανθρώπων παίζονται ξανά στη σκακιέρα καπιταλιστών και χρηματοπιστωτικών κερδοσκοπικών οργανισμών (π.χ. «Γκόλντμαν Σακς», «Ντόιτσε Μπανκ», «Μέριλ Λιντς») με πιόνια, και αυτή τη φορά όπως συνέβη το 2007-08, βασικά αγροτικά προϊόντα... Μέσα σε λίγους μήνες οι τιμές σε καλαμπόκι, σιτάρι, ζάχαρη, κακάο και σπορέλαια «πήραν φωτιά», ξεπερνώντας τον περασμένο Δεκέμβρη ακόμη και τις τιμές-ρεκόρ που σημειώθηκαν τον Ιούνη του 2008, οπότε είχαν σημειωθεί και τότε διαμαρτυρίες σε πάνω από 30 χώρες.
Ομως ξεσηκωμός ενάντια στην ακρίβεια εκδηλώνεται και σήμερα. Ειδικότερα από το περασμένο φθινόπωρο ως σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν ξεσηκωθεί, μην αντέχοντας
την ακρίβεια βασικών τροφίμων (ενίοτε σε συνδυασμό με κατά τόπους καταπιεστικά καθεστώτα...), σε Μοζαμβίκη, Νιγηρία, Σουδάν, Σομαλία,Τυνησία, Αλγερία, Αίγυπτο, Ιορδανία, Μαρόκο, Χιλή, Αϊτή... Πολλοί προβλέπουν πως ακόμη και εάν «κουκουλωθεί» η παρούσα κρίση με μέτρα-ασπιρίνη και υποχωρήσουν, λίγο και προσωρινά, τα κερδοσκοπικά παιχνίδια στις αγορές παραγώγων από τεράστιες τράπεζες, χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και τις γιγάντιες πολυεθνικές παραγωγής, επεξεργασίας και πώλησης τροφίμων, το πρόβλημα θα επιδεινωθεί μεσοπρόθεσμα με δραματικές συνέπειες για σημαντικό μέρος του πληθυσμού της Γης.
Προτείνουν «κανόνες»...
Ηδη, ο οργανισμός Γεωργίας και Τροφίμων του ΟΗΕ (FAO) διαπιστώνοντας στις αρχές του μήνα το νέο κύμα ακρίβειας κατέγραψε πως οι τιμές σε βασικά αγροτικά προϊόντα αυξήθηκαν τουλάχιστον κατά 25% από το Δεκέμβρη του 2009 ως το Δεκέμβρη του 2010. Την περασμένη Τρίτη ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων του ΟΗΕ (WFP) Ζακ Ντιουφ, αρθρογραφώντας σε ιαπωνική οικονομική εφημερίδα, πρότεινε τη θέσπιση ρυθμιστικών κανόνων στις αγορές τροφίμων, προκειμένου να εμποδιστεί νέο κύμα πείνας σε αναπτυσσόμενες χώρες. Σαν να ταυτίστηκε με ανάλογη «έκκληση» που είχε κάνει ένα 24ωρο νωρίτερα ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί στην Ουάσιγκτον με την ιδιότητα του προεδρεύοντος της Ομάδας των 20 μεγαλύτερων οικονομικά χωρών (G20). Ομως και ο Ντιουφ και ο Σαρκοζί δεν ανησυχούν για το χαμηλό βιοτικό επίπεδο των απανταχού πεινασμένων. Ανησυχούν γιατί η εξέγερση φτωχών και πεινασμένων μπορεί να ανοίξει «ευρύτερα» την ατζέντα των λαϊκών διεκδικήσεων σε χώρες-δορυφόρους ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, με απρόβλεπτες συνέπειες στα σχέδιά τους για επικυριαρχία στις παγκόσμιες αγορές.
Γι' αυτό και δεν είναι τυχαίο πως αυτό το Σαββατοκύριακο στο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας κυβερνώντες, τραπεζίτες και διευθυντικά στελέχη πολυεθνικών θα συζητήσουν μεταξύ άλλων για την ακρίβεια στα τρόφιμα και για την ανεργία, αναζητώντας διεξόδους για προσωρινές εκτονώσεις των λαϊκών αντιδράσεων και όχι προφανώς λύσεις που θα έθιγαν θεμελιώδεις πλευρές της διεθνούς καπιταλιστικής «ανάπτυξης» - αναρχίας.
Οπως φαίνεται, η ακρίβεια στα τρόφιμα δεν ήρθε συγκυριακά το 2007-08, επειδή τάχα τρώνε περισσότερο οι Κινέζοι και οι Ινδοί (όπως ανέλυε τότε το βρετανικό περιοδικό «Εconomist»), ούτε λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων σε χώρες με μεγάλη αγροτική παραγωγή, ούτε καν εξαιτίας της ακρίβειας στα καύσιμα... Οι μετέπειτα εξελίξεις αποκάλυψαν πως το σαρωτικό κύμα ακρίβειας που εκδηλώθηκε το 2007-08 σε βασικά είδη διατροφής οφειλόταν αφενός στη χρήση τροφίμων για την παραγωγή βιοκαυσίμων και αφετέρου στα κερδοσκοπικά παιχνίδια τεράστιων χρηματοπιστωτικών οργανισμών («Γκόλντμαν Σακς», «Μέριλ Λιντς» κ.ά.), που βρήκαν διέξοδο στις αγορές παραγώγων μετά το σπάσιμο της «φούσκας ακινήτων» και χρηματοπιστωτικών επενδύσεων «υψηλού ρίσκου», που οι ίδιοι προκάλεσαν σε ανεπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες, κυρίως της Δύσης...
Προωθούν μεταλλαγμένα...
Γι' αυτό και δεν είναι διόλου τυχαία η αρθρογραφία «ειδικών» που έχει αρχίσει εδώ και καιρό σε μερίδα διεθνών δικτύων ενημέρωσης σχετικά με το «τέλος της εποχής των φθηνών τροφίμων» και τις προβλέψεις τους για σημαντικές αυξήσεις στις τιμές βασικών τροφίμων μέσα στις επόμενες δεκαετίες, εξαιτίας δήθεν της προβλεπόμενης αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού σε πάνω από 11 δισ. ανθρώπους ως το 2060 και της αύξησης μεσοαστικών στρωμάτων σε αναδυόμενες οικονομικές υπερδυνάμεις, όπως η Κίνα, η Ινδία κλπ.
Ολα αυτά δεν είναι παρά προφάσεις μεγαλοκαπιταλιστών και των οργανισμών τους προκειμένου να ελέγξουν την παγκόσμια αγορά τροφίμων σε κάθε της στάδιο: από την παραγωγή, την επεξεργασία, την τυποποίηση, την προώθηση, ως και την κατανάλωση. Είναι χαρακτηριστικό πως όταν το 2008 εκδηλώθηκαν τα πρώτα μαζικά ξεσπάσματα διαμαρτυρίας του 21ου αιώνα για την ακρίβεια στα τρόφιμα σε δεκάδες χώρες, ο Πίτερ Μπράμπεκ, πρόεδρος της «Νεστλέ» (της μεγαλύτερης πολυεθνικής τροφίμων στον κόσμο), δήλωνε πως «δεν μπορείς να ταΐσεις τον κόσμο δίχως γενετικά μεταλλαγμένα προϊόντα»... Μάλιστα, καλεί έκτοτε την ΕΕ, που από τότε μελετούσε τη θέσπιση κάποιων «ρυθμιστικών» κανόνων στις αγορές τροφίμων, να το ξανασκεφθεί «και να αγκαλιάσει ανεπιφύλακτα τα μεταλλαγμένα προϊόντα»!
Δεν είναι μόνον ο κύριος της «Νεστλέ», αλλά και οι εγκάθετοι «επιστημονικοί σύμβουλοι» που έχουν σε διάφορες κυβερνήσεις. Είναι χαρακτηριστικό πως την περασμένη Δευτέρα, έκθεση επιτροπής εμπειρογνωμόνων της βρετανικής κυβέρνησης με επικεφαλής τον καθηγητή δρ Τζον Μπέντινγκτον πρότεινε «θεμελιώδεις αλλαγές στο παγκόσμιο σύστημα τροφίμων», τάχα για να τραφεί ο ολοένα και αυξανόμενος παγκόσμιος πληθυσμός ως το 2050.
Η εν λόγω επιτροπή (γνωστή ως «Global Food and Farming Futures») πρότεινε μάλιστα στην κυβέρνηση της Βρετανίας και άλλων χωρών της ΕΕ, να αλλάξουν τις διατροφικές συνήθειες των πολιτών τους δήθεν για να περιοριστεί η σπατάλη. Υποστήριξε δε τη δραστική μείωση των κρατικών επιχορηγήσεων στους αγρότες αντιπροτείνοντας από την άλλη τη μαζική παραγωγή γενετικά μεταλλαγμένων αγροτικών προϊόντων και κτηνοτροφικών προϊόντων από κλωνοποιημένα ζώα!
Ο δρ Μπέντιγκτον προέβλεψε πως σε διαφορετική περίπτωση τα τρόφιμα θα ακριβύνουν δραματικά την ερχόμενη 40ετία και ότι όσο αυξάνεται η πείνα, θα εντείνονται οι κοινωνικές ταραχές, οι συγκρούσεις, η μετανάστευση, οι πόλεμοι. Υποτίθεται δε πως εάν αρχίσει μαζικά και στην Ευρώπη η παραγωγή μεταλλαγμένων αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, τότε θα απομακρυνθεί, και καλά, ο κίνδυνος της ακρίβειας...
Για «πλήρη» έλεγχο αγοράς και ανθρώπων...
Είναι φανερό γιατί προωθούν ως λύση τα μεταλλαγμένα αγροτικά υβρίδια και τα κλωνοποιημένα ζώα. Διότι, οι σχετικές τεχνολογίες ελέγχονται από μία χούφτα πολυεθνικές («Μοnsanto», «Cargill», «Du Pont»)! Εάν παγκοσμιοποιηθεί και γενικευτεί η παραγωγή μεταλλαγμένων, τότε αυτές ακριβώς οι εταιρείες παραγωγής μεταλλαγμένων υβριδίων και μαζί τους τεράστιες βιομηχανίες επεξεργασίας τροφίμων («Nestle», «Pepsi Co», «Unilever», «Kraft», «Bunge», «Dole Food», JBS) θα μπορούσαν να ελέγχουν τη διατροφή, και συνεπώς τις ζωές, δισεκατομμυρίων ανθρώπων.
Μάλιστα, η υπόθεση «τρόφιμα» σχεδιάζεται μελλοντικά να χειραγωγηθεί για τα καλά από τις πολυεθνικές όχι μόνο μέσω των γενετικά μεταλλαγμένων τεχνολογιών αλλά και καινοφανών εφευρέσεων, όπως η τεχνολογία του τρισδιάστατου «εκτυπωτή» τροφίμων (κάτι σαν τον αντιγραφέα τροφίμων -food replicator- στη σειρά επιστημονικής φαντασίας «Σταρ Τρεκ») που ανέπτυξαν πρόσφατα ερευνητές του πανεπιστημίου Cornell στις ΗΠΑ, σε συνεργασία με το «Ινστιτούτο Γαλλικής Κουζίνας» του Μανχάταν και που ενδέχεται να βγει μαζικά στις αγορές σε μία πενταετία.
Είναι μάλλον βέβαιο πως τέτοια σχέδια θα προκαλέσουν τις αντιδράσεις των λαών. Αρκεί οι κινητοποιήσεις τους να μην περιοριστούν στην ακρίβεια των τροφίμων αλλά να τη χρησιμοποιήσουν σαν αφορμή για γενίκευση των αγώνων για βελτίωση της ζωής, που μπορεί να έρθει μόνο με την πλήρη ανατροπή του καπιταλιστικού τρόπου ανάπτυξης. Μόνο ο σοσιαλισμός, με τη σχεδιασμένη οικονομία σύμφωνα με τις λαϊκές ανάγκες, την κοινωνικοποίηση των βασικών και συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, τον εργατικό λαϊκό έλεγχο μπορεί να δώσει λύση και στο ζήτημα της διατροφής των λαών.

Δέσποινα ΟΡΦΑΝΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου