22 Φεβρουαρίου 2011

«Παγώνει» συμφωνία με τη Λιβύη η ΕΕ

Τις διαδικασίες διαπραγμάτευσης μιας εμπορικής συμφωνίας-πλαίσιο ανάμεσα σε Λιβύη και ΕΕ «παγώνουν» οι Βρυξέλλες, ανακοίνωσε η επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, καταδικάζοντας τις βιαιότητες.

«Θρηνώ για τις απώλειες ανθρώπινων ζωών και καταδικάζω όλες τις πράξεις βίας» είπε η βαρόνη Κάθριν Άστον σε δημοσιογράφους στο Κάιρο
«Καλώ όλους να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση» τόνισε.

Οι Ευρωπαίοι αποφάσισαν να υιοθετήσουν μια «πολύ σκληρή» τακτική κατά των δυνάμεων που επιθυμούν να πατάξουν το δημοκρατικό κίνημα στη Λιβύη, ανέφερε Ούγγρος αξιωματούχος, η χώρα του οποίου ασκεί το παρόν εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ.

«Είναι πολύ σαφές ότι θεωρείται απολύτως απαράδεκτο δικτάτορες να βάλλουν κατά των πολιτών της χώρας τους» υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, Ζολτ Νέμεθ στο περιθώριο άτυπης συνόδου των Ευρωπαίων υπουργών-αρμόδιων για την Ανάπτυξη.

Ο Ζ.Νέμεθ υπογράμμισε ότι οι υπουργοί κατέληξαν στο ότι «η ΕΕ θα πρέπει να υιοθετήσει μια πολύ αυστηρή γλώσσα και μια τακτική πολύ σκληρή κατά όλων των δυνάμεων που επιχειρούν να παρεμποδίσουν τη δημοκρατία και το δημοκρατικό κίνημα», όπως ακριβώς ήταν η ΕΕ πολύ αυστηρή και πολύ σκληρή κατά του Λευκορώσου προέδρου, Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Η Γερμανία που υποστηρίζεται και από τη Φινλανδία και την Εσθονία πρότεινε να γίνουν οι προετοιμασίες για την επιβολή κυρώσεων κατά του καθεστώτος της Λιβύης.

Όμως οι Ευρωπαίοι είναι μοιρασμένοι ως προς τις κυρώσεις κατά της Τρίπολης. Ορισμένες χώρες φοβούνται επιθέσεις κατά πολιτών τους που ζουν στη Λιβύη, ενώ η Μάλτα και η Ιταλία φοβούνται τα μεγάλα κύματα μεταναστών προς τα εδάφη τους.

Κυρώσεις εξετάζουν και οι ΗΠΑ

Παράλληλα, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι εξετάζει πρόταση του Αμερικανού βουλευτή Τζον Κέρι για επιβολή κυρώσεων στην Τρίπολη.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ, είπε σε δημοσιογράφους στο Κλίβελαντ -όπου βρίσκεται ο Μπαράκ Ομπάμα- ότι οι ΗΠΑ έχουν επικεντρωθεί στο να τεθεί τέλος στην αιματοχυσία και στη συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα.

Παράλληλα, κατάγγειλε τη «θλιβερή βία» που ασκείται κατά των διαδηλωτών στη Λιβύη.

«Στέλνουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων αυτής της θλιβερής βίας στη Λιβύη» είπε χαρακτηριστικά.

Την ανησυχία του για την απώλεια ανθρώπινων ζωών στη Λιβύη εξέφρασε και ο αρχηγός του μικτού γενικού επιτελείου των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, ναύαρχος Μάικλ Μάλεν, ο οποίος δήλωσε: «Όλοι συμφωνούμε ότι αυτή είναι η ώρα για την τεράστια αλλαγή και πρέπει να
επιτευχθεί ειρηνικά χωρίς απώλειες ζωών».

Υπενθυμίζεται ότι ο Τζον Κέρι ζήτησε την Τρίτη από κάθε αμερικανική κι άλλη πετρελαϊκή επιχείρηση που δραστηριοποιείται στη Λιβύη να διακόψει κάθε δραστηριότητά μέχρι να σταματήσει η βία στην περιοχή.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν, προειδοποίησε τις κυβερνητικές δυνάμεις αλλά και τους αντιπολιτευόμενους στη Λιβύη «να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην ασφάλεια των ξένων στη χώρα τους».

«Παίρνοντας βάναυσα μέτρα εναντίον των ανθρώπων που εκφράζουν δημοκρατικά αιτήματα (η κυβέρνηση) θα ενισχύσει το φαύλο κύκλο της βίας και θα απειλήσει την ενότητα της χώρας» είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του.

Η Κίνα εξέφρασε ανησυχία για την κατάσταση στη Λιβύη, ωστόσο, δεν προχώρησε σε καταδίκη του Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι.

«Ελπίζουμε ότι η Λιβύη θα αποκαταστήσει σύντομα την κοινωνική σταθερότητα και την κανονικότητα» είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Μα Τζαουξού.
Newsroom ΔΟΛ
news.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου