31 Μαρτίου 2011

ΝΑ ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΗΘΟΥΜΕ ΣΤΟ ΒΡΕΤΤΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΩΜΟ ΤΩΝ 12 ΘΕΩΝ.

ΝΑ ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΗΘΟΥΜΕ ΣΤΟ ΒΡΕΤΤΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ 
ΒΩΜΟ ΤΩΝ 12 ΘΕΩΝΤΙ ΕΧΕΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΤΩΡΑ ΤΟ Κ.Α.Σ ΚΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ;
Το δημοσίευμα είναι από την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» στο διαδίκτυο. http://www.tanea.gr/default.asp?pid=41&nid=1231102012
«Αρχαία θα συναντήσει ο μετροπόντικας και στην επέκταση της γραμμής 3 του Μετρό από Χαϊδάρι προς Πειραιά, η οποία προγραμματίζεται να υλοποιηθεί στα επόμενα χρόνια. Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενέκρινε τη χωροθέτηση του έργου, βάζοντας όμως όρους για την προστασία των μνημείων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο ΚΑΣ, στο πλαίσιο του έργου προβλέπεται η κατασκευή έξι υπόγειων σταθμών (Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλός, Νίκαια, Μανιάτικα, ΗΣΑΠ Πειραιά και Δημοτικό Θέατρο). Η γραμμή του μετρό, με συνολικό μήκος 7,5 χιλιομέτρων, θα διέλθει σε βάθος από 18 ώς 25 μέτρα και θα χρειαστεί πέντε χρόνια από την έναρξη των εργασιών για να ολοκληρωθεί.

Το ΚΑΣ ενέκρινε τη χωροθέτηση του έργου, με την παρατήρηση να ζητηθεί ειδική μελέτη κραδασμών οι αρχαιότητες να προστατευθούν κατάλληλα κατά τις εργασίες και τη λειτουργία της γραμμής.

Οι ευαίσθητες περιοχές με αρχαιότητες είναι τα Μανιάτικα όπου οι αρχαιολόγοι έχουν εντοπίσει το λεγόμενο βόρειο νεκροταφείο του Πειραιά και στη συνέχεια όλη η διαδρομή ώς το Δημοτικό Θέατρο καθώς η χάραξη έχει γίνει κάτω από το τείχος της πόλης και κάτω από την Μακρά Στοά (γωνία Γούναρη και Ακτή Ποσειδώνος).

Επόμενη εξαιρετικά δύσκολη στάση είναι αυτή του Δημοτικού Θεάτρου, καθώς το τρένο θα βρίσκεται πλέον μέσα στον ιστό της αρχαίας πόλης (όλος ο Πειραιάς είναι κτισμένος επάνω στον αρχαίο). ....»


Και μετά απ όλα αυτά ρωτάμε:

1.       Μοιάζει η όχι, και αυτή η περίπτωση με αυτήν του βωμού των 12 θεών και της αρχαίας αγορά των Αθηνών; «Επόμενη εξαιρετικά δύσκολη στάση είναι αυτή του Δημοτικού Θεάτρου, καθώς το τρένο θα βρίσκεται πλέον μέσα στον ιστό της αρχαίας πόλης (όλος ο Πειραιάς είναι κτισμένος επάνω στον αρχαίο)».

2.       Έχουμε η δεν έχουμε και εδώ ευαίσθητες περιοχές αρχαιολογικού ενδιαφέροντος; «Οι ευαίσθητες περιοχές με αρχαιότητες είναι τα Μανιάτικα όπου οι αρχαιολόγοι έχουν εντοπίσει το λεγόμενο βόρειο νεκροταφείο του Πειραιά και στη συνέχεια όλη η διαδρομή ώς το Δημοτικό Θέατρο καθώς η χάραξη έχει γίνει κάτω από το τείχος της πόλης και κάτω από την Μακρά Στοά (γωνία Γούναρη και Ακτή Ποσειδώνος)».

3.       Μιλάμε η δεν μιλάμε και εδώ για πέρασμα σιδηρόδρομου, και υπογειοποίηση; «Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο ΚΑΣ, στο πλαίσιο του έργου προβλέπεται η κατασκευή έξι υπόγειων σταθμών»

4.       Και το πιο σημαντικό. Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Κ.Α.Σ στις 22 Μαρτίου αποφασίστηκε το εξής: "Σύμφωνα με την κα Μενδόνη, η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ θα εξετάσει εφικτές λύσεις για την ανάδειξη των μνημείων και φαίνεται πως κατάληξη θα είναι η υπογειοποίηση των γραμμών. Παράλληλα υπάρχει σκέψη η διεύρυνση της υπογειοποίησης των γραμμών για Φάληρο-Πειραιά να ξεκινήσει από το ιστορικό κέντρο. Η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ δεσμεύτηκε ότι θα εκπονήσει προμελέτη η οποία θα διαρκέσει πέντε χρόνια."
http://www.epikoinonia-arg.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=26482:2011-03-22-22-07-06&catid=63:2010-11-18-15-12-55&Itemid=30

Κατόπιν των παραπάνω λοπόν φαίνεται ότι κάποιοι «δουλεύουν» κάποιους, και το Υπουργείο πολιτισμού οφείλει να πάρει θέση. Γιά το πώς είναι δυνατόν το ίδιο όργανο (Κ.Α.Σ) μέσα σε χρονική διαφορά μίας περίπου  βδομάδας να γνωμοδοτεί σε αντίστοιχη περίπτωση όπως αυτής της αρχαίας αγοράς  για την περίπτωση του Μετρό Πειραιά, ότι  μπορούν μέσα στο διάστημα μόνο 5 ετών να κατασκευαστούν και να αρχίσουν να λειτουργούν ότι έξι υπόγειοι  σταθμοί (Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλός, Νίκαια, Μανιάτικα, ΗΣΑΠ Πειραιά και Δημοτικό Θέατρο), γραμμή του μετρό, και με συνολικό μήκος 7,5 χιλιομέτρων, που θα διέλθει σε βάθος από 18 ώς 25 μέτρα ,ενώ για την Αρχαία αγορά η μελέτη και μόνο υπογειοποίησης να διαρκεί 5 χρόνια για τα λίγες εκατοντάδες μέτρα που είναι η απόσταση Θησείο-Μοναστηράκι!!!!

Εάν λοιπόν δεν δοθούν οι απαραίτητες πειστικές  εξηγήσεις από το Κ.Α.Σ και το Υπουργείο Πολιτισμού, τότε κυρία Μενδώνη και κύριε Γερουλάνε μιλάμε για ένα τεράστιο σκάνδαλο που υποτιμά βάναυσα την νοημοσύνη μας και σας εκθέτει ανεπανόρθωτα στα μάτια όχι μόνο του Ελληνικού λαού αλλά και σε αυτά της πολιτισμένης ανθρωπότητας, μπροστά στην διαφαινόμενη απειλή της κατάχωσης του βωμού των 12 θεών και του ελέους με την έγκριση σας, χωρίς να έχετε πιά κανένα μα κανένα ελαφρυντικό και δικαιολογία!!

Ευάγγελος Γ. Μπεξής

ΙΧΩΡ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου