23 Μαρτίου 2011

Η Λιβύη του Διός, του Απόλλωνος και του Επίσκοπου Συνέσιου, μια ξεχασμένη αρχαία πατρίδα....


Ο Ναός του Διός στην Λιβύη ήταν μεγαλύτερος από τον Παρθενώνα και τον Ναό του Διός στην Ολυμπία....
Πεντάπολης: Απολλωνία, Πτολεμαϊς, Ταύχειρα, Ε(υ)σπερίδες, Αντίπυργος (Τομπρούκ)...
Η Κυρήνη ( είναι 
από το 1982 Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς) στην αρχαιότητα πήρε το όνομα της από την πηγή Κύρη,
που ήταν αφιερωμένη στο θεό Απόλλωνα
(δείτε τις φωτογραφίες) τον οποίο λάτρευαν εξ ου και η Απολλωνία (Susah), το λιμάνι της Κυρήνης. Η αποικισμός της Λιβύης έγινε από Ελληνες (από τη Σαντορίνη ) κάτι που αναφέρεται στο τέταρτο βιβλίο της Ιστορίας του Ηρόδοτου ( βασιλέι τν Θηραίων περ λλων χρ Πυθίη κτίζειν ν Λιβύη πόλιν.). Μεγάλοι και επιφανείς Ελληνες γεννήθηκαν στην Λιβύη όπως  ο Ερατοσθένης (γεννήθηκε στην Κυρήνη) καθώς  και ο Επίσκοπος Συνέσιος, ο μαθητής της Υπατίας ο οποίος έτρεφε μεγάλο σεβασμό στο άτομο της και ζητούσε με επιστολές την συμβουλή της...

Ο Ναός του Απόλλωνος στην Λιβύη.
Κείμενο: Νίκος Σάμιος 
Η Λιβύη  ανήκε σ’ ένα μεγάλο σόι. Κόρη του Έπαφου και της Μέμφιδας. Ο Έπαφος ήταν γιος του Δία και της Ιούς , βλαστάρι ενός μεγάλου έρωτα που προκάλεσε και μια μαινόμενη ζήλια. Η Ιώ πέρασε τον Βόσπορο μεταμορφωμένη σε γελάδα για να γλιτώσει από τη ζήλια της Ήρας και μεγάλωσε τον Έπαφο στην Αίγυπτο , όπου έγινε βασιλιάς και εκεί παντρεύτηκε την κόρη του Νείλου, την Μέμφιδα. Την   Λιβύη ερωτεύτηκε ο Ποσειδώνας και μαζί του έκανε δίδυμους γιους , τον Βήλο και τον Αγήνορα και ακόμα την Λάμια και τον Λέλεγα. Εγγόνια της Λιβύης ήταν ο Κάδμος, η Ευρώπη, ο Δαναός, ο Αίγυπτος και άλλα.* Οι Βερβερίνοι που ζούσαν δυτικά του Νείλου την περιοχή αυτή την έλεγαν Λεμπού και από την αρχαιότητα  Λιβύη  θεωρείτο όλη η Βόρειος Αφρική πέρα από την Αίγυπτο.  Και μόνο το ονόματα αυτά δείχνουν , νομίζω, την κεφαλαιώδη σημασία της περιοχής και τη σχέση της με τις απαρχές της πορείας των Ελλήνων.
Στην περιοχή της Βεγγάζης στα 630 π.χ. περίπου οι Θηραίοι θα ιδρύσουν την αποικία της Κυρήνης ,όπου θα εξελιχθεί στην περίφημη Πεντάπολη με την έντονη παρουσία εκεί των Ελλήνων , στην περιοχή  της ανατολικής σημερινής Λιβύης  που ονομάζεται Κυρηναϊκή, και που γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη μέχρι την άφιξη εκεί των Αράβων.
Κείμενο από ανάρτηση του Αιμίλιου  Γάσπαρη
*Γεγονός  που αναφέρεται και στην επίσημη ιστοσελίδα της Λιβύης: Libya was also the name of the Goddess known to the Greeks as the Goddess Libya, and also of the whole continent before the Romans named it Africa after the Berber In mythology, the Goddess Libya had three sons by the Libyan Sea-God Poseidon: Belus, Agenor and Lelex. King Belus ruled  at Chemmis or Chamesis of Leo Africanus,  Agenor migrated to Cana'an (the Middle East), and Lelex became king of Megara. The wife of Belus Anchinoe, daughter of the Nile-god Nilus, bore him three sons: Aegyptus, Danaus and Cepheus, and  one daughter:  Lamia, the Libyan Snake-goddess. The myth relates an interesting "deception tale" in which Danaus was sent to rule Libya where he had fifty daughters, and Aegyptus, who had fifty sons, ruled over Egypt.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου