04 Μαΐου 2011

Η εκτέλεση του Οσάμα ήταν ξεκάθαρα μία παραβίαση του διεθνούς δικαίου!


Διεθνείς αντιδράσεις για την εκτέλεση του άοπλου Οσάμα

Ο πρώην καγκελάριος της Δυτικής Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ δήλωσε στην γερμανική τηλεόραση ότι η επιχείρηση θα μπορούσε να έχει ανυπολόγιστες συνέπειες στον αραβικό κόσμο σε μία περίοδο αναταραχής στην περιοχή. «Ήταν ξεκάθαρα μία παραβίαση του διεθνούς δικαίου».
Αυτή την άποψη συμμερίζεται και ο αυστραλός δικηγόρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Τζόφρι Ρόμπερτσον. «Δεν είναι δικαιοσύνη. Είναι μία διαστρέβλωση του όρου. Δικαιοσύνη σημαίνει οδηγώ κάποιον στο δικαστήριο, τον κρίνω ένοχο με βάση αποδεικτικά στοιχεία και τον καταδικάζω», είπε ο Ρόμπερτσον στην αυστραλιανή τηλεόραση από το Λονδίνο. «Αυτός ο άνδρας εκτελέσθηκε με συνοπτικές διαδικασίες και αυτό που τώρα προκύπτει, μετά από μεγάλες δόσεις παραπληροφόρησης από τον Λευκό Οίκο, είναι ότι ενδέχεται να πρόκειται για μία εν ψυχρώ δολοφονία».
Ο Ρόμπερτσον είπε ότι ο Μπιν Λάντεν θα έπρεπε να έχει δικαστεί, όπως συνέβη με τους ναζιστές του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου στη Νυρεμβέργη ή τον πρώην πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ο οποίος παραπέμφθηκε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα πολέμου μετά τη σύλληψή του το 2001. «Το τελευταίο πράγμα που ήθελε είναι να περάσει από δίκη, να καταδικαστεί και να τελειώσει τη ζωή του μέσα σε μία φυλακή της Νέας Υόρκης. Αυτό που επιθυμούσε είναι αυτό ακριβώς που έλαβε - να χάσει τη ζωή του εν μέσω τζιχάντ (ιερού πολέμου) και να πάει γρήγορα στον παράδεισο και οι Αμερικανοί του το προσέφεραν», λέει.
Ο Γκερτ-Γιαν Κνουπς, ειδικός στο διεθνές δίκαιο, ο οποίος εδρεύει στην Ολλανδία, εκτίμησε ότι ο Μπιν Λάντεν θα έπρεπε να έχει συλληφθεί και να έχει εκδοθεί στις ΗΠΑ. «Οι Αμερικανοί υποστηρίζουν ότι βρίσκονται σε πόλεμο με την τρομοκρατία και εξοντώνουν τους αντιπάλους τους στο πεδίο της μάχης» λέει ο Κνουπς. «Αλλά με μία αυστηρή, τυπική θεώρηση, αυτό το επιχείρημα δεν στέκει».
Ο ανώτατος μουσουλμάνος κληρικός στο Νέο Δελχί, ο Σαϊντ Άχμεντ Μπουκάρι, δήλωσε ότι οι αμερικανοί στρατιώτες θα μπορούσαν εύκολα να συλλάβουν τον Μπιν Λάντεν. «Η Αμερική προωθεί τον νόμο της ζούγκλας παντού, είτε πρόκειται για το Αφγανιστάν, το Ιράκ, το Πακιστάν και τη Λιβύη. Οι άνθρωποι σιωπούσαν για πολύ καιρό, αλλά τώρα ξεπέρασε τα όρια».
Για πολλούς μουσουλμάνους ηγέτες η μεγάλη ανησυχία είναι η πόντιση της σορού του μπιν Λάντεν στη θάλασσα και όχι ο ενταφιασμός της. Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, η σορός του ηγέτη της Αλ Κάιντα μεταφέρθηκε με αμερικανικό αεροπλανοφόρο και ποντίστηκε στη θάλασσα με βάση τις μουσουλμανικές παραδόσεις. «Αυτός δεν είναι ο ισλαμικός τρόπος. Ο ισλαμικός τρόπος είναι να θάβεις τον νεκρό στη Γη (αν έχει πεθάνει εκεί) όπως όλους τους άλλους ανθρώπους» λέει ο σαουδάραβας Άμπντουλ Μόχσεν Αλ-Ομπάϊκαν, σύμβουλος το Σαουδικού Βασιλικού Δικαστηρίου.
Ο Αμιντάν, μέλος του ινδονησιακού Συμβουλίου των Ουλεμάδων (MUI), της ανώτατης ισλαμικής αρχής στη μεγαλύτερη μουσουλμανική κοινότητα στον κόσμο, υποστηρίζει ότι περισσότερο τον προβληματίζει η ταφή παρά το πως σκοτώθηκε ο μπιλ Λάντεν. «Η πόντιση της σορού κάποιου στον ωκεανό προϋποθέτει την ύπαρξη μίας εξαιρετικά ιδιαίτερης κατάστασης. Υπάρχει τέτοια;» είπε στο Ρόιτερς. «Αν οι ΗΠΑ δεν μπορούν να το εξηγήσουν αυτό, τότε φαίνεται το ίδιο με το να πετάξεις το κουφάρι ενός ζώου (στη θάλασσα) και αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει σεβασμός προς τον άνθρωπο...και αυτό που έκαναν μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερο μένος στους υποστηρικτές του Οσάμα», σχολιάζει ο ίδιος.
Πηγή...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου