04 Ιουλίου 2011

Τι άλλο θα δούμε: Εδεσαν την «Ελευθερία» στα λιμάνια

Εδωσαν ξανά διμοιρίες των ΜΑΤ το παρών...
ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΑΝ ΤΟΝ ΑΠΟΠΛΟΥ ΣΤΑ ΠΛΟΙΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΖΑ ΑΠΟ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ, ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟ ΚΑΙ ΚΟΛΥΜΠΑΡΙ ΚΡΗΤΗΣ ΚΑΙ ΚΕΡΚΥΡΑ
Εδεσαν την «Ελευθερία» στα λιμάνια

Καθηλωμένα στα λιμάνια Κερατσινίου, Αγίου Νικολάου και Κολυμπαρίου Κρήτης παραμένουν τα πλοιάρια του «Στόλου της Ελευθερίας ΙΙ» με προορισμό τη Γάζα, ύστερα από την ενεργοποίηση της ναυτικής νομοθεσίας, αλλά και υπουργικής απόφασης που απαγορεύει τον απόπλου πλοίων με δηλωμένο προορισμό τη ζώνη ναυτικού αποκλεισμού που έχει επιβάλει το Ισραήλ. Αλλα δύο πλοιάρια σε Κέρκυρα και Αλιμο του ίδιου στόλου δεν επιχείρησαν απόπλου.

 Δεν θα μείνουμε σιωπηλοί», φώναζαν έξω από την πρεσβεία τους, στη χώρα μας, Αμερικανοί ακτιβιστές του πλοίου «Audacity of Hope», που συμμετέχει στο στολίσκο με ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα. Μάλιστα ο 60χρόνος πλοίαρχος του σκάφους «Audacity of Hope» σημαίας ΗΠΑ, που απέπλευσε από το Πέραμα τις απογευματινές ώρες της Παρασκευής χωρίς άδεια απόπλου, συνελήφθη
και κρατείται στο Αστυνομικό Τμήμα Κερατσινίου, μέχρι την Τρίτη που θα απολογηθεί. Αιτία της ακινητοποίησης του πλοίου και της σύλληψης του καπετάνιου είναι, σύμφωνα με το Λιμενικό, οι ουσιώδεις ελλείψεις, που αφορούσαν την αξιοπλοΐα του πλοίου, και όχι η υπουργική απόφαση του Χρ. Παπουτσή, που απαγορεύει τον απόπλου πλοίων με οποιαδήποτε σημαία με προορισμό τη Γάζα και τη ζώνη αποκλεισμού .
Η σύλληψη του 60χρονου έγινε για παράβαση των άρθρων 234 του Κώδικα Δημοσίου Ναυτικού Δικαίου για απόπλου χωρίς άδεια και 306 του Ποινικού Κώδικα για έκθεση σε κίνδυνο και παραμένει κρατούμενος στο Α.Τ. Κερατσινίου, όπως αναφέρεται από το Λιμενικό, ενώ οι συνθήκες κράτησής του είναι οι προβλεπόμενες, όπως προστίθεται.
Η καθήλωση των πλοίων με επίκληση της ναυτικής νομοθεσίας και της υπουργικής απόφασης, που βασίζεται κυρίως στο άρθρο 128 του Ναυτικού Δικαίου και στην επιστολή του γ.γ. του ΟΗΕ, που ζητεί αποθάρρυνση τέτοιων πρωτοβουλιών από τα παράκτια κράτη-μέλη, προκάλεσε αντιδράσεις. Στην Αθήνα, Αμερικανοί επιβάτες του πλοίου με σημαία ΗΠΑ συγκεντρώθηκαν στην πρεσβεία τους και προέβησαν σε καθιστική διαμαρτυρία. Αργότερα, μερικές εκατοντάδες πολίτες, υποστηρικτές του στολίσκου, έκαναν πορεία διαμαρτυρίας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Δεμένα «Γκουέρνικα», «Ταχρίρ»
Ομως, έντονες αντιδράσεις προκαλεί και η απαγόρευση απόπλου στα άλλα δύο πλοία του στόλου, που βρίσκονται δεμένα στην Κρήτη, το «Γκουέρνικα», στο Κολυμπάρι Χανίων, και το «Ταχρίρ», στον Αγ. Νικόλαο Λασιθίου.
Στο πλοίο «Γκουέρνικα» επιβαίνουν Ισπανοί ακτιβιστές, οι οποίοι το βράδυ του Σαββάτου ενημέρωσαν τους «αγανακτισμένους» στην πλατεία Αγοράς και έτσι σήμερα, στις 7.30 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο αλληλεγγύης, το οποίο οργανώνουν τοπικοί πολιτικοί και κοινωνικοί φορείς.
Αντιπροσωπεία των Ισπανών ακτιβιστών βρέθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής στο Λιμεναρχείο Χανίων και ζήτησε διευκρινίσεις σχετικά με τα νομιμοποιητικά έγγραφα του πλοίου.
Επίσης, σήμερα, έξω από το κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων, στο Παλιό Λιμάνι, θα δοθεί συνέντευξη Τύπου από εκπροσώπους φορέων της Πρωτοβουλίας «Στόλος της Ελευθερίας ΙΙ». Από την ισπανική αποστολή, στη συνέντευξη Τύπου θα πάρουν μέρος ο ευρωβουλευτής του κόμματος της Ενωμένης Αριστεράς Willy Meyer, ο βουλευτής του κόμματος ΝΑΒΑΙ Nekane Perez και άλλοι.
Στον Αγ. Νικόλαο έκαναν πορεία στο κέντρο της πόλης και συγκέντρωση διαμαρτυρίας, έξω από το κτήριο του Λιμεναρχείου, δεκάδες μέλη της καναδικής αποστολής (μαζί τους και Βέλγοι, Δανοί, Αυστραλοί και Τούρκοι), διαμαρτυρόμενοι για την απαγόρευση απόπλου για τη Γάζα του πλοίου «Ταχρίρ». Το πλοίο ζήτησε να αποπλεύσει για ασφαλέστερο λιμάνι, αλλά δεν του επετράπη ο απόπλους για τεχνικούς λόγους (ελλείψεις πιστοποιητικών) όπως αναφέρει το Λιμενικό.
Και στην Κέρκυρα
Επίσης στην Κέρκυρα είναι δεμένο το πλοίο του Π. Παπικινού, που προορίζεται για τη Γάζα. Ο συγκεκριμένος καπετάνιος μετείχε στη νηοπομπή «Ενα πλοίο για τη Γάζα» και πέρυσι, όπου βίωσε στο πετσί του τη βία των Ισραηλινών, όπως αναφέρει.
Υπάρχει και ένας άλλος Κερκυραίος καπετάνιος, ο Θόδωρος Μπούκας, ο οποίος κατήγγηλε, με την παρουσία δικηγόρου, στις λιμενικές αρχές Πειραιά, το μεσημέρι της Δευτέρας (27/6), ότι το πλοίο του «Τζουλιάνο», που θα απέπλεε εντός των ημερών για τη Γάζα, υπέστη δολιοφθορά στους δύο άξονες της προπέλας του.
Η πρωτοβουλία «Ενα πλοίο για τη Γάζα» προχώρησε σε μήνυση κατ' αγνώστων για το περιστατικό και εντάσσουν τη δολιοφθορά σε απόπειρα αναχαίτισης του στόλου για τη Γάζα.
Το πρωί, Αμερικανοί ακτιβιστές, επιβάτες του πλοίου για τη Γάζα, διαδήλωσαν έξω από την αμερικανική πρεσβεία της Αθήνας αιτούμενοι από την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, και άλλους Αμερικανούς αξιωματούχους, να δώσουν εξηγήσεις για δηλώσεις τους, με τις οποίες υποστήριξαν μια ισραηλινή στρατιωτική επίθεση εναντίον ακτιβιστών στο πλοίο «Audacity of Hope».
Με φλάουτα, κρουστά όργανα και μαύρα μπλουζάκια με τη φράση «Δεν θα μείνουμε σιωπηλοί», υποστηρικτές του «Στόλου της Ελευθερίας ΙΙ» πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα πορεία προς το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την απαγόρευση του απόπλου πλοίων προς τη Γάζα. Φωνάζοντας συνθήματα, όπως «Λευτεριά στην Παλαιστίνη» και «Δεν υπάρχει ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη», έφτασαν μερικά μέτρα έξω από το υπουργείο, όπου τους περίμεναν διμοιρίες των ΜΑΤ. Η πορεία δεν προχώρησε, διότι οι παρατεταγμένες κλούβες εμπόδιζαν τη διέλευση, ωστόσο αντιπροσωπεία τους πέρασε, προκειμένου να επιδώσει ψήφισμα διαμαρτυρίας στον αξιωματικό υπηρεσίας, δεδομένου ότι ο υπουργός Χρήστος Παπουτσής απουσίαζε.
http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=04/07/2011&id=290141

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου