19 Αυγούστου 2011

"Στεγνώνουν" οι τράπεζες στην Ελλάδα!


Σε κατάσταση ετοιμότητας για τυχόν ενεργοποίηση του έκτακτου μηχανισμού χορήγησης ρευστότητας στις τράπεζες εξαιτίας των κλυδωνισμών που ενδεχομένως να προκύψουν από την επανακατεύθυνση των διαθεσίμων του Δημοσίου βρίσκεται η Τράπεζα της Ελλάδος. Το Δημόσιο εως τις 22 Αυγούστου θα πρέπει να αποσύρει από τις τράπεζες ποσό 10 δισ. ευρώ καθώς πρέπει να πληρωθούν τόκοι και λήξεις ομολόγων. Εξαιτίας της εξέλιξης αυτής, δεν είναι απίθανο ορισμένες τράπεζες να απευθυνθούν στην Τράπεζα της Ελλάδος ζητώντας ενεργοποίηση του Emergency Liquidity Assistance (ELA), του μηχανισμού δηλαδή που λειτουργεί ανέκαθεν στα πλαίσιο του ευρωσυστήματος και μπορεί ανά πάσα χρονική στιγμή να ενεργοποιηθεί από την ΤτΕ και υπό την ομπρέλα της ΕΚΤ. Ολες οι εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα και στην οικονομία ευρύτερα συζητήθηκαν χθες σε σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλου με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλο όπου αξιολογήθηκε ως ιδιαίτερα θετικό το στοιχείο της αντιστροφής των τάσεων στο μέτωπο των καταθέσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει από τη Σύνοδο Κορυφής της 21 Ιουλίου, στις ελληνικές τράπεζες έχουν επιστρέψει καταθέσεις κοντά στο 1,5 δισ. ευρώ. Εν τω μεταξύ, χθες το ελληνικό Δημόσιο άντλησε 1,3 δισ. ευρώ από δημοπρασία τρίμηνων εντόκων γραμματίων. Το επιτόκιο της δημοπρασίας υποχώρησε οριακά στο 4,5%, από 4,58% τον περασμένο μήνα.
tanea.gr
Σημειώνεται ότι οι συνολικές τοποθετήσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα υπέστησαν νέο πλήγμα στο τέλος Ιουνίου, 
υποχωρώντας στα 249,4 δισ. ευρώ από 254,8 δισ. ευρώ τον Μάιο και 280,2 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2010, με τις καταθέσεις των ελληνικών επιχειρήσεων και των νοικοκυριών να περιορίζονται στα 188,2 δισ. ευρώ από 191,9 δισ. ευρώ τον Μάιο και 209,6 δισ. ευρώ τον περασμένο Δεκέμβριο. Ενα μέρος των συνολικών τοποθετήσεων στο τραπεζικό σύστημα αποτελούν οι καταθέσεις της γενικής κυβέρνησης που σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία διαμορφώθηκαν στο τέλος Ιουνίου στα 9,1 δισ. ευρώ, ενώ τον Ιούλιο εισέρρευσε η πέμπτη δόση από το δάνειο της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, ύψους 12 δισ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά τοποθετούνται στις ελληνικές τράπεζες συνήθως για μικρό χρονικό διάστημα έως ότου να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των υποχρεώσεων του Δημοσίου.
Η προοπτική χρησιμοποίησης του μεγαλύτερου μέρους της τελευταίας δόσης για την αποπληρωμή τόκων και ομολόγων που λήγουν, δημιουργεί ένα επιπλέον πονοκέφαλο για τη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος, που συνεχίζει να αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα για τις τράπεζες. Οι ανάγκες του Δημοσίου παραπέμπουν στην ανάληψη 2 δισ. ευρώ έως τις 19 Αυγούστου και επιπλέον 8 δισ. ευρώ έως τις 22 Αυγούστου, επαναφέροντας το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του μηχανισμού Emergency Liquidity Assistance (ELA) από ορισμένες εγχώριες τράπεζες, πιθανότητα ακόμα και τις επόμενες ημέρες. Πρόκειται για ένα μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας για τη στήριξη των τραπεζών που έχει προβλεφθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο για επείγουσες και έκτακτες καταστάσεις, με στόχο την ομαλή λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Το ELA είναι ένα εργαλείο που έχουν οι εθνικές κεντρικές τράπεζες του ευρωσυστήματος, ώστε να παρέχουν υποστήριξη στις τοπικές τράπεζες πέραν της βοήθειας που παρέχει το ευρωσύστημα. Ηδη ορισμένες τράπεζες εξετάζουν το ενδεχόμενο να κάνουν χρήση του μηχανισμού και στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να καταθέσουν αίτημα στην Τράπεζα της Ελλάδος και αφού το σχετικό αίτημα εγκριθεί με τη σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η ΤτΕ μπορεί να διαθέσει πρόσθετη ρευστότητα στις τράπεζες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_100044_17/08/2011_452851

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου