24 Σεπτεμβρίου 2011

Λεωνίδα Τρόπαιον 2011


Η μάχη των Θερμοπυλών είναι ένα από τα κορυφαία γεγονότα της στρατιωτικής μας ιστορίας, το οποίο συνέβαλε στη φήμη που απολαμβάνει η Αρχαία Ελλάδα παγκοσμίως. Προς ανάμνηση του ιστορικού γεγονότος και με σκοπό να τιμηθεί η μνήμη των αγωνιστών που θυσιάστηκαν για να διασφαλίσουν το δικαίωμα της ανθρωπότητας στην ελευθερία οργανώνεται Πορεία τιμής με την επωνυμία ΛΕΩΝΙΔΑ ΤΡΟΠΑΙΟΝ 2011 το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011 επί της διαδρομής της Ανοπαίας ατραπού.

 Η διαδρομή έχει μήκος 23 χιλιόμετρα περίπου. Ξεκινάει από...
υψόμετρο 837μ., ανεβαίνει στα 1117μ. και εκείθεν κατεβαίνει στο επίπεδο της θάλασσας. Εκτιμώμενος χρόνος ολοκλήρωσης της διαδρομής : 5-6 ώρες περίπου.

Για πληροφορίες - δηλώσεις συμμετοχής παρακαλούμε να απευθύνεστε στον Π. Μαυρόπουλο, στα τηλ. 210 2846574, 6947997081 (pmavropoulos(at)yahoo.gr)

Πρόγραμμα εκδήλωσης

06:00 - 07:00 :Άφιξη στο Μνημείο Λεωνίδα (Θερμοπύλες) - Εγγραφή συμμετεχόντων

07:00 - 07:30 Καλωσόρισμα - Ενημέρωση - Μεταφορά στην αφετηρία ( Ελευθεροχώρι )

08:00 - 13:30 Τρόπαιο ( δρόμος βάδην )

14:00 - 14:15 Συγκέντρωση στο Μνημείο Λεωνίδα - Τελετή

Το σημείο αρχικής συγεντρώσεως των συμμετεχόντων, το Σάββατο 24 Σεπ 2011, είναι ο χώρος στάθμευσης πίσω απο το Μνημείο του Λεωνίδα, στις Θερμοπύλες. Ο ίδιος χώρος θα είναι επίσης και το πέρας της διαδρομής. Για να φθάσουμε εκεί από την Αθήνα, βγαίνουμε έγκαιρα από τη νέα εθνική οδό (ΕΟ) στη σχετική πινακίδα στο 180 χλμ περίπου προς το χωριό Θερμοπύλες, ακολουθώντας πλέον την παλαιά ΕΟ. Σε 1χλμ μετά το χωριό, βρίσκουμε δεξιά μας το νεοιδρυθέν «Καινοτομικό Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών» (ανοικτό μόνο καθημερινές, τηλ 22310-93054, -93758) και λίγο παραπέρα το γνωστό Μνημείο με το άγαλμα του Λεωνίδα και δίπλα του το Μνημείο των Θεσπιέων. Πρέπει να βρισκόμαστε εκεί στις 07.00 το αργότερο, για να γίνει η καταχώρηση των ονομάτων των συμμετεχόντων.

Κίνηση προς την αφετηρία διαδρομής : Χρησιμοποιώντας τα διαθέσιμα μέσα (οχήματα ΙΧ, αναμένοντα λεωφορεία κλπ) μεταφερόμαστε στην αφετηρία της διαδρομής, δηλαδή στο χωριό Ελευθεροχώρι, που βρίσκεται 18 χλμ απο το Μνημείο του Λεωνίδα. Απο το Μνημείο Θερμοπυλών, ακολουθώντας στην παλαιά ΕΟ την κατεύθυνση για Μπράλλο, σε 15 χλμ βρίσκουμε αριστερά μας την πινακίδα με την στροφή για «Ελευθεροχώρι». Μετά 3 χλμ στενού δρόμου, μπαίνουμε στο χωριό, συνεχίζουμε και εξερχόμενοι απο την ανατολική του πλευρά ακολουθούμε τις πινακίδες «Χριστιανική Εστία Λαμίας», όπου μετά από 1 χλμ χωματόδρομο, βρίσκουμε ενα ξέφωτο με τσιμεντένιο κτίσμα υδραγωγείου. Αυτή ειναι η αφετηρία της διαδρομής, σε υψόμετρο 837 μ. Αναχώρηση 08.00.

Στις δοκιμαστικές διελεύσεις που κάναμε, διαπιστώσαμε ότι όντως πρόκειται για υπέροχο δασικό περιβάλλον, πραγματική φυσική ομορφιά και πλήρη επαλήθευση του ονόματος «Καλλίδρομον» όρος. Η διαδρομή είναι σε χωματόδρομο (όχι μονοπάτι) λίγο ανηφορική μέχρι το 6,5 χλμ και στη συνέχεια κατηφορική. Απο το 10 χλμ η θέα προς το Μαλιακό κόλπο ειναι μαγευτική. Τα πρώτα 19 χλμ είναι σε χωματόδρομο, ενώ τα τελευταία 3 χλμ είναι σε άσφαλτο.

Δεν υπάρχουν σημεία ασφαλούς υδροληψίας, εκτός της Μονής Αγ. Ιωάννου Θεολόγου (πέρα απο κάποιες ποτίστρες ζώων που είναι άγνωστης ποιότητας), γι' αυτό απαιτείται ο καθένας να μεταφέρει μαζί του οπωσδήποτε το αναγκαίο νερό (συνιστάται 3 λίτρα τουλάχιστον). Δεν θα υπάρχουν οργανωμένα προκαθορισμένα σημεία ελέγχου, ώστε οι συμμετέχοντες να έχουν την άνεση του προσωπικού τους ρυθμού και των στάσεων όπου επιθυμούν. Εκτιμάται, ότι για ενα μέσο άνθρωπο, θα απαιτηθούν 5-6 ώρες για να καλυφθεί η διαδρομή βάδην, με κανονικό βηματισμό και στάσεις 15' ανα δίωρο, ενώ απαιτήθηκε μιάμιση ώρα για οχήματα 4Χ4 (μόνον αυτά μπορούν να κινηθούν στη διαδρομή).

Διευκρινίζεται οτι η συμμετοχή στη διαδρομή γίνεται με ατομική ευθύνη του καθενός, η σωματική καταπόνηση θα είναι ιδιαίτερα σημαντική και οι Οργανωτές δεν θα παρέξουν ΚΑΜΜΙΑ ιατροφαρμακευτική κάλυψη, (λόγω έλλειψης πόρων). Γι' αυτό λοιπόν συνιστάται σε όσους δεν είναι σίγουροι ότι μπορούν να διανύσουν όλη την διαδρομή με ασφάλεια, να
την αποφύγουν ή να οργανωθούν σε ομάδες προετοιμασμένες να τους υποστηρίξουν σε κάθε περίπτωση. Η ασφάλεια είναι προσωπική ευθύνη και μέριμνα του καθενός.

leonida-tropaio-invitation.pdf 283.96 Kb
LEONIDA-TROPAIO-instr.pdf 230.41 Kb

Πηγή...
http://schizas.com/site3/index.php?option=com_content&view=article&id=44235:2011-09-23-110000&catid=22:ellinides-fones&Itemid=200

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου