12 Οκτωβρίου 2011

"Μαϊμού" και η κρίση της Σλοβακίας

Εγκρίνει τελικά η Σλοβακία την ενίσχυση του ΕΤΧΣ

Ανοίγει ο δρόμος για το δεύτερο πακέτο στήριξης στην Ελλάδα
Μπρατισλάβα. Θα εγκρίνει τελικά η Σλοβακία _ σε νέα ψηφοφορία ως το τέλος της εβδομάδας _ την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) την οποία είχε καταψηφίσει στην πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή της Μπρατισλάβα την Τρίτη το βράδυ. Υστερα από πιέσεις από τις Βρυξέλλες, τέσσερα πολιτικά κόμματα, τρία της απερχόμενης κυβέρνησης και ένα της αντιπολίτευσης, συμφώνησαν να το υπερψηφίσουν ανοίγοντας τον δρόμο για το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας.
Τα τρία κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού κατέληξαν σε συμφωνία με τον ηγέτη του αριστερού Smer, Ρόμπερτ Φίκο, συγκεντρώνοντας πλειοψηφία 119 εδρών στις 150 του σλοβακικού κοινοβουλίου.

Η Σλοβακία είναι το μοναδικό μέλος από τα 17 της ευρωζώνης που δεν έχει ακόμη επικυρώσει την ενίσχυση των εξουσιών του ΕΤΧΣ. Ομως πριν ακόμη τεθεί σε ισχύ το διευρυμένο ΕΤΧΣ που αποφάσισαν οι ηγέτες της ευρωζώνης τον Ιούλιο, η ανάγκη για νέα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης έχει ήδη γίνει εμφανής. Η Γερμανία και η Γαλλία δήλωσαν ότι θα προτείνουν μια συνολική στρατηγική για την καταπολέμησή της στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 23 Οκτωβρίου.
Στη Σλοβακία, αν και το Smer υποστηρίζει το ΕΤΧΣ, την Τρίτη απείχε προκειμένου να χάσει η κυβέρνηση την ψήφο εμπιστοσύνης. Η σλοβακική Βουλή θα συνεδριάσει πάλι την Πέμπτη το απόγευμα. Το αρνητικό αποτέλεσμα της Τρίτης ταρακούνησε τις παγκόσμιες αγορές που αντέδρασαν άσχημα στην χρονοβόρα και άκαμπτη διαδικασία λήψης αποφάσεων της ΕΕ εν μέσω επιδείνωσης της κρίσης.
Στις Βρυξέλλες, οι πρόεδροι της Επιτροπής και του Συμβουλίου ζήτησαν μια γρήγορη λύση στη Σλοβακία«Ζητάμε απ' όλα τα κόμματα στο σλοβακικό κοινοβούλιο να αρθούν πάνω από την βραχυχρόνια πολιτική και να αδράξουν την επόμενη ευκαιρία για να εξασφαλιστεί η γρήγορη υιοθέτηση της νέας συμφωνίας», ανέφεραν ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και οΧέρμαν Βαν Ρομπάι σε κοινή δήλωσή τους.
Από τα τέσσερα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού στη Σλοβακία, μόνο το Ελευθερία και Αλληλεγγύη (SaS) δεν θα υπερψηφίσει το ΕΤΧΣ. Ο ηγέτης του Ρίτσαρντ Σούλικ εξήγησε ότι θα καταψηφίσει το ΕΤΧΣ διότι πιστεύει πως οι Σλοβάκοι, οι δεύτεροι φτωχότεροι της ευρωζώνης, δεν πρέπει να πληρώσουν για να διασωθούν πλουσιότερες χώρες που ξοδεύουν περισσότερα, όπως η Ελλάδα. Το μερίδιο της συμβολής τηςΣλοβακίας στα 440 δισ. ευρώ που θα προικίσουν το ΕΤΧΣ είναι μόνο 7,7 δισ. ευρώ αλλά σύμφωνα με τον Σούλικ, το ποσό αυτό ξεπερνά το μερίδιο που θα έπρεπε να είχε η χώρα δεδομένου ότι το κατά κεφαλήν προϊόν της φθάνει το 74% του ευρωπαϊκού μέσου όρου ενώ της Ελλάδας το 89%.
Πολλοί Σλοβάκοι όμως ανησυχούν ότι αν μπλοκάρουν την διεύρυνση του ΕΤΧΣ, θα επιδεινώσουν την κρίση που καταβαράθρωσε την οικονομία τους η οποία από ανάπτυξη 10,5% που εμφάνιζε το 2007 έφθασε να συρρικνωθεί κατά σχεδόν 5% δυο χρόνια αργότερα. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις,. το 45% των Σλοβάκων υποστηρίζει την έγκριση του ΕΤΧΣ έναντι 36% που δηλώνει κατά.
Υστερα από την πτώση του κυβερνητικού συνασπισμού, υπάρχουν αρκετές επιλογές για τους σλοβάκους πολιτικούς: είτε να σχηματίσουν νέα κυβέρνηση πιθανότατα με την συμμετοχή του Smer είτε να διοργανώσουν πρόωρες εκλογές είτε να ορίσουν υπηρεσιακή κυβέρνηση με την υποστήριξη των περισσότερων κομμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου