03 Οκτωβρίου 2011

Το Κατάρ και η κατάρα της Ηλείας...


Του ΔΙΑΜΑΝΤΗ Α. ΣΕΪΤΑΝΙΔΗ (*)

«Ξεκινάμε επίπονη και κοπιαστική δουλειά, γιατί οφείλουμε να κάνουμε την καταστροφή ελπίδα» είχε πει ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, όταν επισκέφθηκε την Αρχαία Ολυμπία, τέτοιες μέρες πριν δυο χρόνια. Είχε προσθέσει μάλιστα με την
αξιοπιστία που τον χαρακτηρίζει ότι θα ψήφιζε άμεσα (τονίζω το «άμεσα», δικά του λόγια ήταν…) το επικαιροποιημένο νομοσχέδιο του ΠΑΣΟΚ για την ολοκληρωμένη ανασυγκρότηση και ανάπτυξη της περιοχής που επλήγη από τις πυρκαγιές του 2007.
Η εγκατάλειψη της Ηλείας κατά την τελευταία διετία και η λησμονιά στα «ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα» του κυρίου Παπανδρέου είναι σήμερα κοινή συνείδηση όλων των Ηλείων, ανεξάρτητα σε ποια περιοχή του νομού και ανεξάρτητα σε ποιο πολιτικό χώρο βρίσκονται. Ο κ. Παπανδρέου τότε ήλθε, μας τα είπε, και απήλθε, παρέα με μερικούς υπουργούς του και τον «μεγάλο αρχιτέκτονα» κύριο Αθεμπίγιο, που όπως μεταμόρφωσε τη Βαρκελώνη, θα μεταμόρφωνε και την Ολυμπία. Κάντε μια βόλτα στα Ολύμπια, να πάρετε μια ιδέα από… Βαρκελώνη του κυρίου Αθεμπίγιο ή από… Δανία του Νότου του κ. Παπανδρέου.


Το παραμύθι, βέβαια, που μας λένε τα τοπικά φερέφωνα της αποτυχημένης κυβέρνησης, το ξέρουμε: «Ήταν δύσκολες συνθήκες, κρίση, δεν προλάβαινε ο Πρόεδρος να ασχοληθεί με αυτά». Σε αυτές τις αστειότητες θα απαντήσουμε άλλη ώρα. Τώρα, προέχει να ρωτήσουμε το εξής: Προχθές ο κ. Παπανδρέου είδε τον εμίρη του Κατάρ. Για πρώτη φορά μετά από 2 χρόνια, ένας ξένος ηγέτης μιας χώρας που μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα, εξέφρασε την πρόθεσή του να επενδύσει χρήματα στη χώρα μας. Ωραία ως εδώ. Τι ακούμε, όμως; Ότι συμφωνήθηκε μια επένδυση για τα μεταλλεία Χαλκιδικής. Δε λέω, κάθε επένδυση στην Ελλάδα που δοκιμάζεται από το Μνημόνιο και την ανάλγητη πολιτική της κυβέρνησης είναι καλοδεχούμενη. Και μπράβο στους κατοίκους της Χαλκιδικής που οπωσδήποτε θα βρουν κάποιες δουλειές παραπάνω από αυτή την επένδυση.
Αλλά, πάλι η Ηλεία ξεχάστηκε; Πού είναι οι προτεραιότητα του νομού, που μας παραμύθιαζε ο κ. Παπανδρέου; Ο εμίρης του Κατάρ ενδιαφέρεται μεταξύ άλλων και για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η Ηλεία είναι ιδανικός τόπος για κάτι τέτοιο. Γιατί αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει ένα, ΕΣΤΩ ΕΝΑ καλό στην Ηλεία; Γιατί δεν έβαλε το νομό μας σε πρώτη προτεραιότητα; Πάλι βρίσκουμε μπροστά μας αντί για τον Εμίρη του Κατάρ, την «κατάρα» της Ηλείας, που όλοι στην Αθήνα τη θεωρούν δεδομένα «πράσινη» και συνεπώς την αγνοούν, την αδικούν, την ξεχνούν, χωρίς επιπτώσεις για το ΠΑΣΟΚ;
Το ποικιλώνυμο πολιτικό κατεστημένο του νομού που έχει αποδειχθεί πολλαπλώς ανεπαρκές για τις ανάγκες του τόπου μας, και η «άνεση» των κυβερνητικών παραγόντων της Ηλείας που πουλάνε στους αφελείς φούμαρα για «πιέσεις» και «διαλόγους» με τους εκλεκτούς τους στην Αθήνα, είναι οι βασικές αιτίες για το ότι συνεχίζεται η κακοδαιμονία της Ηλείας. Όσο οι πάντες θεωρούν το νομό μας «πράσινο» ό,τι και να γίνει, κι όσο τα φούμαρα των κυβερνητικών βρίσκουν έστω και την ελάχιστη ανταπόκριση, ελπίδα δεν υπάρχει.
Αν δεν τα αλλάξουμε όλα, αντί να εκμεταλλευόμαστε ευκαιρίες τύπου Κατάρ, μια ζωή θα είμαστε στο έλεος της «κατάρας» της Ηλείας. Στο δικό μας χέρι είναι. Σε κανενός άλλου. Μόνο στο δικό μας.
(*) Συντονιστής Νέας Δημοκρατίας για τις πυρόπληκτες περιοχές

ΠΥΡΓΟΣ NEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου