07 Νοεμβρίου 2011

Δύο πρώην στελέχη της Μοσάντ κατηγορούνται ότι κρύβονται πίσω από τη διαρροή των σχεδίων επίθεσης του Ισραήλ στο Ιράν




Δείτε επίσης: 

Washington Post: Κοντά στην κατασκευή του πυρηνικού όπλου το Ιράν

Ρωσία: «Ολέθρια μια ένοπλη επέμβαση στο Ιράν - Newscode.gr


Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου λέγεται ότι έχει δώσει εντολή για τη διερεύνηση της διαρροής των σχεδίων του Ισραήλ να επιτεθεί εναντίον των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν, όπως αποκάλυψε -την Πέμπτη- κουβεϊτιανή εφημερίδα, ενισχύοντας έτσι τη σχετική εικοτολογία. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της al Jarida, οι υπόνοιες στρέφονται εναντίον των πρώην επικεφαλής της Μοσάντ, Μέιρ Ντάγκαν και Γιουβάλ Ντισκίν, οι οποίοι διαφωνούν με τα σχέδια του πρωθυπουργού Νετανιάχου και του υπουργού Αμύνης Εχούντ Μπάρακ να πλήξουν ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις. Η εφημερίδα εικάζει ότι στόχος της διαρροής ήταν να αποτρέψει μια επίθεση, η οποία είχε περάσει από το στάδιο της συζήτησης στην εφαρμογή.
Οι Ντάγκαν και Ντίσκιν είναι αντίθετοι με τη λήψη στρατιωτικής δράσης και τον περασμένο Ιανουάριο, ο προσφάτως απολυθείς Ντάγκαν, ο οποίος εθεωρείτο «γεράκι» όταν ήταν επικεφαλής της Μοσάντ, είχε πει για το ενδεχόμενο μιας επίθεσης στο Ιράν ότι είναι «η πιο ηλίθια ιδέα».
«Ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να επιτεθεί στο Ιράν, αλλά προς το παρόν δεν έχει εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία για την έγκριση μιας τέτοιας απόφασης από το υπουργικό του συμβούλιο», δήλωσε στην εφημερίδα «Χααρέτζ», Ισραηλινός αξιωματούχος, υπό τον όρο της ανωνυμίας του.
Ωστόσο, ακόμη και καλά πληροφορημένοι παρατηρητές, όπως παρατηρεί η Guardian, παραδέχονται ότι δυσκολεύονται να κατανοήσουν τι πραγματικά συμβαίνει στο παρασκήνιο. «Φαίνεται ότι μόνο ο Νετανιάχου και ο Μπάρακ γνωρίζουν κι ενδεχομένως δεν έχουν αποφασίσει ακόμη», επισήμαναν οι έγκριτοι σχολιαστές Αμος Χάρελ και Αβι Ισαχάροφ, της «Χααρέτζ».
Η σχετική συζήτηση στο Ισραήλ ενισχύθηκε περαιτέρω μετά την επιτυχημένη δοκιμή νέου βαλλιστικού συστήματος μεγάλου βεληνεκούς και ασκήσεων ετοιμότητας για το ενδεχόμενο επίθεσης κατά της χώρας με πυραύλους. Πάντως, οι Ισραηλινοί εμφανίζονται διχασμένοι απέναντι σε μια στρατιωτική επίθεση κατά του Ιράν με το 41% να τάσσεται υπέρ, 39% κατά και 20% να μην έχει άποψη.
Ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε σήμερα ότι το Ιράν είναι η μεγαλύτερη απειλή που
 αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, ακόμη μεγαλύτερη και από την αλ Κάιντα, 
η οποία έχει εξασθενίσει αλλά δεν έχει νικηθεί. 
«Η μεγαλύτερη απειλή για τις ΗΠΑ και τα συμφέροντά μας και αυτά των εταίρων 
μας έχει έρθει στο επίκεντρο και είναι το Ιράν»,
 δήλωσε ο αξιωματούχος αυτός. Μιλώντας σε ένα φόρουμ στην 
Ουάσινγκτον ο αξιωματούχος είπε ότι δεν πιστεύει ότι το Ιράν επιθυμεί να προκαλέσει μία 
σύγκρουση, ενώ πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζει αν η Τεχεράνη έχει αποφασίσει να κατασκευάσει
 πυρηνικά όπλα.
Καθώς ο Ομπάμα (...γενική απεργία στο Όκλαντ μετά από 65 χρόνια..) διαφοροποιείται ως προς τον χρόνο εκδήλωσης της επίθεσης
(δηλαδή ναι προς την επίθεση αλλά λιγάκι αργότερα...) εξαιτίας της πραγματοποίησης των Προεδρικών εκλογών, εντύπωση προκαλεί η άμεση τοποθέτηση του Γαλλικού κράτους εκπροσωπούμενου από το Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στις Κάννες, καταδίκασε το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, λέγοντας ότι «η συμπεριφορά του Ιράν και η εμμονική του επιθυμία να αποκτήσει στρατιωτική πυρηνική δυνατότητα αποτελεί παραβίαση όλων των διεθνών κανόνων. Η Γαλλία καταδικάζει έντονα την έλλειψη σεβασμού για αυτούς τους κανόνες»




Οι πληροφορίες και οι συζητήσεις για πιθανό στρατιωτικό χτύπημα εναντίον του Ιράν ,έχουν αρχίσει να φέρνουν στη δημοσιότητα εφιαλτικά σενάρια που φθάνουν ακόμη και στη χρήση πυρηνικών όπλων.

Η ιστοσελίδα Debkafiles,αναφέρεται σ΄ ένα απ΄ αυτά. Σενάριο που έχει να κάνει με τη πιθανή αντίδραση της Τεχεράνης,αν δεχτεί βομβαρδισμούς από το Ισραήλ.
Επικαλούμενη πληροφορίες ειδησεογραφικών πρακτορείων του Ιράν,η ισραηλινή ιστοσελίδα υποστηρίζει ότι η Τεχεράνη μπορεί να απαντήσει με εκτόξευση πυραύλων Kh-55 που μπορούν να φέρουν πυρηνικές κεφαλές.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα μόλις τέσσερις τέτοιοι πύραυλοι που θα εκτοξευθούν από ιρανικά αεροσκάφη,από πολύ μεγάλη απόσταση (1200χλμ.),μπορούν να προκαλέσουν ασύλληπτες απώλειες στο Ισραήλ.

Διαθέτει πυρηνικές κεφαλές η Τεχεράνη. Οι ισραηλινοί υποστηρίζουν φυσικά ναι και υποστηρίζουν ότι τις έχουν προμηθευτεί κατά και μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_100128_06/11/2011_461793
http://www.onalert.gr/default.php?pname=Article&catid=2&art_id=9634
http://vathikokkino.com/2011/11/h-%CE%BC%CE%AD%CF%81%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B9%CF%83%CF%81%CE%B1%CE%B7%CE%BB%CE%B9%CE%BD%CE%AE%CF%82-%CE%B5%CF%80%CE%AF%CE%B8%CE%B5%CF%83%CE%B7%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%B9%CF%81%CE%AC%CE%BD/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου