12 Δεκεμβρίου 2011

Από το Ισραήλ ξεκινά ο Αντώνης Σαμαράς


Της Μαρίνας Μάνη

Από το Ισραήλ ξεκινά το εκτός συνόρων tour του Αντώνη Σαμαρά, με την προσδοκία να εξελιχθεί σε διηπειρωτικό εάν οριστικοποιηθούν τα ταξίδια σε Ουάσιγκτον, Πεκίνο, Λονδίνο και Μόσχα.

Στο Τελ Αβίβ θα βρίσκεται από το βράδυ της Δευτέρας, ενώ οι συναντήσεις, που θα ξεκινήσουν την Τρίτη, χαρακτηρίζονται “υψηλότατου επιπέδου”.

Η αρχή θα γίνει με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ κ. Benjamin Netanyahu και τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλο. Το μεσημέρι της Τρίτης θα επισκεφθεί τον Πανάγιο Τάφο και το Μνημείο του Ολοκαυτώματος. Στη συνέχεια θα παρακαθίσει σε γεύμα που παραθέτει προς τιμήν του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. κ. Dany Ayalon και το βράδυ σε δείπνο που παραθέτει ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών κ. Avigdor Liberman.

Την Τετάρτη ο πρόεδρος της ΝΔ θα επισκεφτεί τη Βουλή του Ισραήλ (Knesset) όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Σώματος Reuven Rivlin και τον Αρχηγό της αντιπολίτευσης κ. Tzipi Livni.

Τη διήμερη επίσκεψη θα σφραγίσει η συνάντησή του με τον Πρόεδρο του Ισραήλ κ. Shimon Peres, ενώ το πρόγραμμα περιλαμβάνει συζήτηση με τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό στρατηγικών Υποθέσεων κ. Moshe Ya’alon.

Τυπικά, η ατζέντα περιλαμβάνει θέματα “συνεργασίας των δύο χωρών”, με έμφαση στην ενέργεια, στις επενδύσεις και στον τουρισμό. Κατά τις πληροφορίες από την Λ. Συγγρού πάντως θα υπάρξει ιδιαίτερη αναφορά στην ελληνική ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη), μετά και τη συμφωνία για ανακήρυξη αντίστοιχης ΑΟΖ μεταξύ Ισραήλ-Κύπρου, που άνοιξε τον δρόμο στην εκεί υποθαλάσσια έρευνα για υδρογονάνθρακες προκαλώντας την μήνιν της Αγκυρας.

Οι ίδιες πηγές παραπέμπουν σε πρόσφατες δηλώσεις του κ.Σαμαρά ότι η κυβέρνησή του θα προχωρήσει στην ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ (“αφού ακόμη και η μικρή Κύπρος το τόλμησε”) ασκώντας τα δικαιώματά της στο θαλάσσιο και χερασίο ορυκτό πλούτο της, ώστε να μπορεί να τον αξιοποιήσει.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου