11 Φεβρουαρίου 2013

ΠΕΡΑΤΩΣΗ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΥ Α.Ο.Ζ.

 AΓΑΠΗΤΟΙ  ΦΙΛΟΙ,

ΠΡΟΣΦΑΤΑ  ΠΑΡΑΤΗΡΟΥΜΕ  ΣΙΩΠΗ  ΚΑΙ  ΑΠΡΑΞΙΑ  ΑΠΟ  "ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ"  ( ; )  ΠΛΕΥΡΑΣ  ΟΣΟΝ  ΑΦΟΡΑ  ΤΗΝ  ΠΡΟΟΔΟ
ΤΗΣ  ΕΞΕΛΙΞΗΣ  ΤΗΣ  ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ  Α.Ο.Ζ.  ( ΔΕΝ  ΠΕΡΙΜΕΝΑΜΕ  ΒΕΒΑΙΑ  ΚΑΤΙ  ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ! )  ΘΕΩΡΗΣΑΜΕ  ΣΚΟΠΙΜΟ
ΝΑ  ΣΑΣ  ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΜΕ  ΜΕ  ΤΑ  ΚΑΤΩΤΕΡΩ  ΔΥΟ  ΕΥΣΤΟΧΑ  ΑΡΘΡΑ  ΤΟΥ  Ν. ΛΥΓΕΡΟΥ  ΠΟΥ  ΜΟΝΟΣ  ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ  ΕΠΙ
ΕΤΗ  ΝΑ  ΑΝΑΔΕΙΞΕΙ  ΟΤΙ  ΕΠΙ  ΤΕΛΟΥΣ  ΕΦΤΑΣΕ  Η  ΩΡΑ  ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΣΗΣ  ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  ΠΡΙΝ  ΕΧΟΜΕ  ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ
ΤΟΥ  ΣΧΕΔΙΟΥ " ΠΥΘΙΑ "  ΠΟΥ  ΕΙΝΑΙ  ΣΚΟΠΙΜΟ  ΝΑ  ΘΥΜΙΣΟΜΕ  ΤΗΝ  ΙΣΤΟΡΙΑ  ΤΟΥ,  ΔΙΑ  ΣΤΟΜΑΤΟΣ ΤΟΥ  ΠΑΘΟΝΤΟΣ  
ΥΠΟΥΡΓΟΥ  ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ  ΧΡΗΣΤΟΥ  ΦΩΛΙΑ  ΤΟ  2008  ΟΤΑΝ  ΕΠΡΟΚΕΙΤΟ  ΝΑ  ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ  ΤΗΝ  ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ  ΤΟΝ  
ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΟ  ΑΓΩΓΟ  ΦΥΣΙΚΟΥ  ΑΕΡΙΟΥ  ΜΕΤΑΞΥ  ΕΛΛΑΔΟΣ--ΡΩΣΙΑΣ ( Αυτός ήταν και ο κύριος λόγος των γεγονότων 
που επακολούθησαν 
και όχι ο αγωγός πετρελαίου Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη. Το φυσικό αέριο ήταν το κλειδί.)
15 ημέρες πριν την υπογραφή, τον Μάρτη του 2008 υπουργός δέχεται πρόσκληση και συναντά τον πρέσβη των  ΗΠΑ
στην Αθήν
α ΓΙΑ  ΝΑ  ΑΚΟΥΣΕΙ  ΕΚΠΛΗΚΤΟΣ  ΤΗΝ  ΕΥΘΕΙΑ  ΑΠΕΙΛΗ :
Εάν υπογράψετε την συγκεκριμένη σύμβαση (για τον αγωγό φυσικού αερίου επαναλαμ-βάνουμε), να θυμάστε ότι έρχεστε σε αντίθεση με ύψιστα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ.
Κάτι το οποίο δεν θα επιτρέψουμε να περάσει έτσι

ΒΕΒΑΙΑ  ΟΙ  ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΚΤΟΤΕ  ΕΧΟΥΝ  ΜΕΤΑΒΛΗΘΕΙ,  ΑΛΛΑ  Η  ΑΔΡΑΝΕΙΑ  ΠΟΤΕ  ΔΕΝ  ΞΕΡΕΙΣ  ΤΙ 
ΜΠΟΡΕΙ  ΝΑ  ΣΟΥ  ΒΓΑΛΕΙ,  ΓΙ  ΑΥΤΟ  ΝΑ  ΒΟΗΘΗΣΟΜΕ  ΟΛΟΙ  ΤΟΝ  Ν. ΛΥΓΕΡΟ  ΝΑ  ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ  ΑΥΤΟ
ΤΟ  ΘΕΜΑ  ΣΥΜΦΩΝΑ  ΜΕ  ΤΟ  ΔΙΕΘΝΕΣ  ΔΙΚΑΙΟ  ΘΑΛΑΣΣΗΣ !  ΠΙΕΣΤΕ  ΛΟΙΠΟΝ  ΠΡΟΣ  ΟΠΟΙΑ
ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ  ΕΧΕΤΕ  ΓΝΩΡΙΜΙΕΣ  ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ  ΕΠΙΠΕΔΟΥ  ΑΜΕΣΑ  ΚΑΙ  ΤΑΧΙΣΤΑ.  ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ.

ΦΙΛΙΚΗ  ΕΤΑΙΡΙΑ  (2010)
Αντ.  Αντωνιάδης - Εκπρόσωπος

                                Νέα επιτυχία για την κυπριακή ΑΟΖ.               


 
Η Κύπρος έχει ήδη κερδίσει από την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της 23 εκατομμύρια ευρώ για τις σεισμικές έρευνες, 150εκατ.
ευρώ για το bonus υπογραφής των οικοπέδων 2,3 και 9 από την κοινοπραξία της Ιταλίας και της Νότιας Κορέας και τώρα 12εκατ. ευρώ για κάθε οικόπεδο από την εταιρεία της Γαλλίας, δηλαδή συνολικά 24 εκατομμύρια ευρώ για τα οικόπεδα 10 και 11. Επιπλέον, μέσα στη σύμβαση ξέρουμε ότι υπάρχει γραπτή αναφορά για την γεώτρηση των 700μ. που πρόκειται να κάνει η Total. Αυτό σημαίνει ότι η έρευνα δεν αφορά μόνο το φυσικό αέριο αλλά και το πετρέλαιο, πράγμα το οποίο διευκολύνει ακόμα περισσότερο μια πιο γρήγορη ανάκαμψη της οικονομίας. Αν σκεφτούμε ότι όλες αυτές οι απολαβές γίνονται πρινοποιαδήποτε φάση εξόρυξης, μπορούμε να αντιληφθούμε την τάξη μεγέθους των αποθεμάτων των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που βρίσκονται στην Κύπρο και βέβαια στην κυπριακή ΑΟΖ. Κατά συνέπεια είναι πια κατανοητό σε όλους ότι η υψηλή στρατηγική που καθόρισε ο Τάσσος Παπαδόπουλος για την Κύπρο μας είναι όντως μια κίνηση με προοπτικές. Διότι όταν δεν είσαι ραγιάς και δεν έχεις φοβίες, έχεις την ικανότητα να επινοήσεις ένα στρατηγικό σχεδιασμό ο οποίος είναι ικανός να αλλάξει όλα τα δεδομένα, γιατί δεν είναι ανάγκη να πιστεύεις στα θαύματα όταν είσαι ικανός να τα παράγεις, την ώρα που κανείς δεν πιστεύει ούτε σε εσένα, ούτε σε τίποτα, διότι υπάρχει η ανάγκη για τους ανθρώπους μας. Κι όταν γίνεται το θαύμα, τότε όλοι πια πιστεύουν στην όλη προσπάθεια ακόμα κι αν ήταν αντίθετοι αρχικά. Για να βοηθήσουμε, λοιπόν, όσους δεν έχουν συνειδητοποιήσει τα μεγέθη της φάσης της γεώτρησης πριν καν της ουσιαστικής εξόρυξης, αφού είμαστε ακόμα σε ερευνητική φάση, αρκεί να επισημάνουμε ότι ένα γεωτρύπανο έχει αξία 1,2 δις. και ότι η καθημερινή του ενοικίαση ανέρχεται στο ποσόν των 425.000$ αν είναι για φυσικό αέριο και 625.000$ για πετρέλαιο. Με αυτά τα δεδομένα αν προσθέσουμε ότι η αξία του φυσικού αερίου πολλαπλασιάζεται επί πέντε όταν παρέχεται στην ξηρά αντί στη θάλασσα πάνω από το κοίτασμα και όταν η προσφορά έχει τη μορφή του υγροποιημένου αερίου, τότε η αξία πολλαπλασιάζεται επί δέκα.Αν τώρα υπολογίσουμε ότι το κοίτασμα Αφροδίτη έχει ήδη αξία 100δις. στο οικόπεδο 12 και ότι στο οικόπεδο 11 η γαλλική εταιρεία εκτιμά ότι υπάρχει κοίτασμα αξίας 400δις. τότε μπορούμε να καταλάβουμε ότι θα κατασκευαστεί σταθμός υγροποίησης φυσικού αερίου αξίας 12δις. Για τη δημιουργία του θα χρειαστούν πάνω από 400 άτομα και για το συνολικό πλαίσιο θα έχουμε 100.000 θέσεις εργασίας. Με αυτά τα στοιχεία που γίνονται καθημερινά η επόμενη πραγματικότητα, η Κύπρος δείχνει χειροπιαστά το παράδειγμα στην Ελλάδα, όπου υπάρχουν ακόμα άτομα που αναρωτιούνται αν η ελληνική ΑΟΖ έχει κάποια αξία κι αν είναι το κατάλληλο να την αξιοποιήσουμε. Η έλλειψη ικανότητας και αρμοδιότητας είναι ανώδυνη όταν κανείς δεν το ξέρει, αλλά όταν ο λαός έχει μάθει τα δεδομένα της ΑΟΖ καταντά καταδικαστέα και θα καταδικαστεί, γιατί ο ελληνικός λαός θέλει την ΑΟΖ του και κανείς δεν θα του την πάρει. 
 
Εικονική πραγματικότητα και ελληνική ΑΟΖ.
Έχει μεγάλο ενδιαφέρον όταν τα τουρκικά ΜΜΕ, για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης, αναγκάζονται να μιλήσουν για την ελληνική ΑΟΖ, η οποία δεν υπάρχει ακόμα. Βέβαια δεν μπορούν να μην είναι επιφυλακτικοί γιατί η Τουρκία από το 1978 πριν τη Συμφωνία του Δικαίου της Θάλασσας το 1982, λέει συνεχώς ότι η Μεσόγειος είναι μία κλειστή θάλασσα, όπου δεν πρέπει να γίνει καμία συμφωνία. Και αυτές οι προσπάθειες είναι τόσο . . .  πετυχημένες στρατηγικά που έχουμε την Κύπρο να έχει κάνει μία θέσπιση το 2004 και τρεις συμφωνίες με την Αίγυπτο, το Λίβανο και το Ισραήλ διαδοχικά το 2003, το 2007 και το 2010. Η σιωπή των τουρκικών ΜΜΕ πάνω σε αυτά τα σημεία οφείλεται σίγουρα στην άγνοια αλλιώς δεν εξηγείται η απουσία τους. Στη συνέχεια, όταν η Κύπρος αποφάσισε να κάνει γύρους παραχώρησης με την τεράστια επιτυχία που γνωρίζουμε τώρα, πάλι λόγω έλλειψης πληροφόρησης φανταζόμαστε δεν ακούστηκαν, ούτε η Τουρκία δεν έκανε καμία ουσιαστική και πρακτική κίνηση. Απλώς η Κύπρος συνεχίζει ακάθεκτη την πορεία που χάραξε ο Τάσσος Παπαδόπουλος δίχως να δίνει καμία σημασία στις δηλώσεις που κάνει η Τουρκία. 
Βέβαια για όλα αυτά δεν ακούμε κανέναν να το έχει βάλει στα πόδια.  Έτσι τα ΜΜΕ της Τουρκίας αποδεικνύουν ότι σέβονται το γελοίο . Και με τα νέα συμβόλαια που έχει η Κύπρος με τη γαλλική εταιρεία και με την ιταλο – κορεάτικη κοινοπραξία για τα οικόπεδα 10 και 11 αλλά και τα οικόπεδα 2, 3 και 9, πάλι δεν ακούσαμε τίποτα. Μάλλον αυτές οι πληροφορίες δεν φτάνουν ποτέ εώς την Τουρκία και σίγουρα δεν έχουν μάθει για τα μεγέθη των κοιτασμάτων εκτός βέβαια από τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας που ενώ μιλά για ένα κράτος που επίσημα δεν υπάρχει για εκείνον, συμβουλεύει να περάσει ο αγωγός φυσικού αερίου από την Τουρκία, διότι θα είναι ασφαλέστερος και συντομότερος. Αλλά μάλλον τα τουρκικά ΜΜΕ δεν το έμαθαν ούτε αυτό, αλλιώς θα τον είχαν αποκαλέσει προδότη αφού θέλει να συνεργαστεί με ένα εχθρικό κράτος που δεν υπάρχει ! Είναι δύσκολο λοιπόν να εξετάσουμε με σοβαρότητα δηλώσεις που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα που δημιουργείται βήμα βήμα και σταδιακά αλλάζει όλα τα δεδομένα της περιοχής. Θα ήταν καλό λοιπόν να μη δίνουμε  μεγάλη σημασία σε αυτά και να προχωρήσουμε δυναμικά στην υψηλή στρατηγική που έχουμε επιλέξει για την πατρίδα μας και να αξιοποιήσουμε την ελληνική ΑΟΖ όσο πιο γρήγορα γίνεται, διότι το έχουμε ανάγκη ως έθνος και δεν υπάρχει λόγος να υποφέρει ο λαός μας από την οικονομική κατάσταση που τον καταπιέζει. Ας αφήσουμε λοιπόν τα τουρκικά ΜΜΕ να κάνουν τη δουλειά τους ακριβώς όπως έκανε η ναζιστική προπαγάνδα στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η οποία εξηγούσεστους Γερμανούς ότι έχουν μόνο νίκες και ας ασχοληθούμε σοβαρά με το θέμα γιατί χρειάζεται στρατηγικός σχεδιασμός, επαγγελματισμός και τεχνικούς. Οι πολιτικοί μας έχουν πλέον όλα τα δεδομένα για να πάρουν την πρέπουσα απόφαση, έτσι ώστε να ζήσουμε με την αξιοπρέπεια που ταιριάζει στον ελληνικό λαό και να μην περιμένουν να γίνει ένα θαύμα αλλά να το κάνουν κι ας πουν μετά τα δικά τους τα τουρκικά ΜΜΕ για τις πετυχημένες πρωτοβουλίες τους.


* Ο Νίκος Λυγερός είναι Στρατηγικός Σύμβουλος και καθηγητής γεωστρατηγικής. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου