Ο Αρχιεπίσκοπος επιμένει στην παραίτηση Σαρρή και Δημητριάδη
Η Εκκλησία θα σταθεί δίπλα στο λαό και θα κάνει το παν ούτως ώστε να μην πεινάσει κανένας, διαβεβαίωσε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β΄, προσθέτοντας, παράλληλά, ότι επιμένει στην απαίτηση του για παραίτηση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και του Υπουργού Οικονομικών «διότι έχουν τη θέση της Τρόικας».
Σε μήνυμα του προς τους πιστούς ως επίσης και σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους, μετά το τέλος της θείας λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου στο Στρόβολο, ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι «αυτή η κακοδαιμονία που ενέσκηψε εσχάτως και στη δική μας την πατρίδα, το πρόβλημα δεν είναι οικονομικό, φαίνεται οικονομικό, αλλά στη βάση του βρίσκεται η αμαρτία».
«Είναι πνευματικό το όλο θέμα. Ζούσαμε όλοι μας μια ξέφρενη ζωή, θέλαμε όλοι μεγάλα πράγματα για τον εαυτό μας γιατί πιστεύαμε ότι εάν έχεις χρήματα, εάν έχεις θέσεις και αξιώματα, θα είσαι χαρούμενος και ευτυχισμένος», είπε.
Πρόσθεσε ότι «μπορεί κάποιος που έχει χρήματα ή αξιώματα να έχει κάποια χαρά, αλλά αυτή η χαρά δεν είναι μόνιμη, όπως και ο πλούτος δεν είναι μόνιμος» είπε και πρόσθεσε ότι «εάν ξοδεύαμε μέχρις εκεί που έφτανε το χέρι μας δεν θα είχαμε τα σημερινά αποτελέσματα».
Επανέλαβε ότι «θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι το όλο πρόβλημα είναι πνευματικό. Από μας εξαρτάται να προσγειωθούμε και να παρακαλέσουμε το Θεό να μας βοηθήσει να εξέλθουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα», είπε και πρόσθεσε ότι «οφείλουμε να συμπαρασταθούμε ο ένας προς τον άλλο με πολλή αγάπη και ταπείνωση».
«Άρα, οι πρώτοι που φταίνε είμαστε εμείς. Δυστυχώς σήμερα έχουμε εναντίον μας και θέλουν να μας τιμωρήσουν και οι εταίροι μας στην ΕΕ. Μπήκαμε εκεί γιατί πιστεύαμε ότι θα βρίσκαμε συμπαράσταση, κάποια υποστήριξη και περισσότερη υποστήριξη στο εθνικό μας πρόβλημα. Έχουμε διαψευστεί», είπε.
Ανέφερε ότι «η εχθρότητα που βιώσαμε τις τελευταίες μέρες δεν μπορεί να περιγραφεί. Παρόλη την αντίδραση μας παραμένουν ανάλγητοι στον πόνο μας και προσπαθούν να μας εξουθενώσουν».
«Δεν άφησαν δήθεν τη Λαϊκή Τράπεζα να καταρρεύσει, την χρηματοδότησαν με τόσο ποσοστό -το οποίο βέβαια μετέφεραν όπως είναι γνωστό σε όλους μας στην Τράπεζα Κύπρου - όχι για να την σώσουν, φαινομενικά θέλουν να τη σώσουν, αλλά για να καταρρεύσουν και οι δύο. Αυτή είναι η υποστήριξη που τυγχάνουμε από την ΕΕ και δει από την Ευρωζώνη», είπε.
Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους για το ίδιο θέμα, ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι «εγώ με έκπληξη άκουσα προχτές ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρόσφερε 9 δις. ευρώ στη Λαϊκή. Όταν είδα να μεταφέρονται αυτά στην Τράπεζα Κύπρου αποκαρδιώθηκα. Εύχομαι να βγουν από πάνω, αλλά έχω μερικές αμφιβολίες. Πρέπει να εργαστούν πολύ σκληρά και πρέπει να υπάρξει γρήγορα ανάπτυξη για να μπορέσει και η τράπεζα να κρατηθεί, αλλιώς δεν θα κρατηθεί».
Ο Αρχιεπίσκοπος διαβεβαίωσε ότι «η Εκκλησία θα σταθεί δίπλα στο λαό, δίπλα σε όλα τα μέλη της, σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στους πάσχοντας αδελφούς μας. Θα κάνουμε το παν ούτως ώστε κανείς να μην πεινάσει», τονίζοντας ότι « η περιουσία της εκκλησίας δεν είναι ούτε του Αρχιεπισκόπου, ούτε των μητροπολιτών, ούτε των παπάδων. Η περιουσία της εκκλησίας είναι του λαού και δεν είναι σχήμα λόγου, το πιστεύουμε. Είμεθα στη διάθεση του λαού και στόχος μας είναι να μην πεινάσει κανείς».
«Δυστυχώς», είπε, «ο λαός μας, λόγω της αξιοπρέπειας που έχει, κάποιοι δεν έρχονται να ζητήσουν και πεινούν και δεν έρχονται να πάρουν κάτι από την εκκλησία. Έχω πει στους ιερείς να είναι πολύ προσεκτικοί, με πολλή αγάπη, να βρουν αυτούς τους ανθρώπους, να τους πλησιάσουν γιατί είναι αμαρτία από το Θεό κανείς να πεινά στον 21ον αιώνα».
«Δόξα τω Θεώ», είπε, « ο λαός μας ξέρει να ζει και με τα ολίγα, έζησε και με σπατάλες νομίζω ότι θα ζήσει και με τα ολίγα, είναι εργατικός, είναι λαός που έχει πρόγραμμα στη ζωή του, στις δύσκολες στιγμές προγραμματίζεται θαυμάσια και πιστεύω ότι με τη χάριν του Θεού θα υπερβούμε τις δυσκολίες. Η προσπάθεια μας ως εκκλησία είναι να ανοίξουμε και δουλειές, θα συμπαρασταθούμε και στην Κυβέρνηση να ανοίξει και εκείνη δουλείες, να εργαστεί όλος ο λαός μας, να κινηθεί το χρήμα, να κινηθεί η αγορά για να έρθει το χαμόγελο στα πρόσωπα του λαού μας».
Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι η συνάντηση με τους Ρώσους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο αναβλήθηκε για την ερχόμενη Πέμπτη, ενώ ανέφερε ότι είχε και μια άτυπη συνάντηση με τον Πρέσβη της Ρωσίας, ο οποίος θα παρευρεθεί στη συνάντηση της Πέμπτης.
Εξέφρασε, επίσης, την πεποίθηση του ότι η συνεργασία με τους Ρώσους θα συνεχιστεί.
Ερωτηθείς τι του είπε ο Ρώσος Πρέσβης, είπε ότι «περισσότερο του είπα εγώ. Εξέφρασα τη συμπάθεια μου προς τους Ρώσους που έχασαν ένα μέρος της περιουσίας τους (από το κούρεμα καταθέσεων).
Είπε ότι λόγω του γεγονός ότι οι Ρώσοι επιχειρηματίες επωφελούνταν του χαμηλού φορολογικού συντελεστή που είχε η Κύπρος και των τόκων που έπαιρναν από τις καταθέσεις τους, «η απώλεια κάποιας περιουσίας είναι ανεπαίσθητη», προσθέτοντας ότι «ιδίως εκείνοι που είναι αρκετά χρόνια στην Κύπρο δεν πιστεύω ότι είναι ζημιογόνοι γιατί αν είχαν τα χρήματα στην Ευρώπη θα έπαιρναν τόκο ή 0% ή 0,5%. Εδώ έπαιρναν 3-3,5%, άρα έχουν ωφεληθεί και αν μείνουν εδώ – και πρέπει να μείνουν εδώ – θα συνεχιστεί το ίδιο καθεστώς, άρα η ζημιά θα περιοριστεί».
Ερωτηθείς αν τον ικανοποιούν οι χειρισμοί του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και του Υπουργού Οικονομικών, είπε ότι «αν μεν ικανοποιούσαν δεν θα τους καλούσα προχτές να παραιτηθούν και να φύγουν» και είπε ότι επιμένει σ' αυτή του την τοποθέτηση «διότι έχουν τη θέση της Τρόικας. Δεν έχουμε καμία αντίσταση και πιστεύω ότι αυτό είναι απαράδεκτο».
Ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι απειλήθηκε από την Τρόικα ότι εάν δεν αποσύρει την προσφυγή που υπέβαλε στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά της απόφασης της Τρόικα να καταργήσει τους υφιστάμενους μετόχους της Τράπεζα Κύπρου «θα πτωχεύσουν και τις δύο τράπεζες και είπα: να τις πτωχεύσουν».
«Και έπειτα, για να μην φωνάζει κανείς και να μου βρίσκουν αιτίες, είπα: να φύγουν εκείνοι (Διοικητής ΚΤΚ και Υπουργός Οικονομικών) και εγώ θα αποσύρω την προσφυγή, και ο λόγος που το είπα είναι για να σηκωθούν να φύγουν και αν δεν φύγουν εκείνοι θα ευθύνονται εάν θα καταρρεύσουν οι τράπεζες και όχι εγώ» πρόσθεσε.
Ερωτηθείς εάν η Τρόικα τον απείλησε ευθέως, είπε ότι « δια του Υπουργείου Οικονομικών μας είπαν : εάν δεν αποσύρετε η Τρόικα θα αφήσει να καταρρεύσουν αμέσως και οι δύο τράπεζες».
Κληθείς να σχολιάσει την απαίτηση του λαού για απόδοση ευθυνών και τιμωρία όσων οδήγησαν την κατάσταση έως εδώ, είπε ότι και ο ίδιος ζητά το ίδιο πράγμα και πρόσθεσε ότι «επιτέλους πρέπει να πάρει ένα τέλος αυτή η κακοδαιμονία που υπάρχει. Κάποιοι, είπα πολλές φορές, πρέπει να κάτσουν στο σκαμνί, εκείνοι που φταίνε, ούτως ώστε να μην διαιωνίζεται αυτό το κακό. Άμαν τιμωρηθούν κάποιοι που φταίνε δεν θα τολμήσουν οι άλλοι να συνεχίσουν να καταστρέφουν ότι σωστό και ότι υγειές υπάρχει σ' αυτό το τόπο».
Ερωτηθείς εάν αληθεύουν οι φήμες που κάνουν λόγο για επερχόμενες μειώσεις μισθών στους ιερείς μέχρι και 40%, απάντησε αρνητικά και πρόσθεσε: «Eμείς είχαμε τους συνταξιούχους με πλήρη μισθό. Με τις δυσκολίες που έχει ο λαός μας τώρα, θεωρήσαμε καλό αυτοί που είναι πάνω από 70 ετών να αφαιρεθεί ένα μέρος του μισθού τους».
«Δηλαδή, έχουν τη σύνταξη τους και παίρνουν και ένα μέρος του μισού. Θέλω να πιστεύω ότι έχουν αποκαταστήσει τα παιδιά τους, πιθανόν και τα εγγόνια τους. Θα μου πείτε δεν τα χρειάζονται; Όλοι χρειαζόμεθα, όταν έχουμε χρήματα ξοδεύουμε, αλλά καλύτερα είναι να συμπαρασταθούμε στους νέους ιερείς που έχουν παιδιά να μεγαλώσουν, να μορφώσουν, να αποκαταστήσουν, άρα η τάξης των συνταξιούχων πιστεύω ότι θέλει λιγότερα και ας παίρνει λιγότερα», είπε.
Ερωτηθείς κατά πόσον θεωρεί ότι με την προσφυγή στο Ανώτατο οι μετοχές της Τράπεζας Κύπρου θα ξανά βρουν την αξία τους, είπε ότι «δεν είναι μόνο τούτο, εάν οι μετοχές της Τράπεζας θα βρουν την αξία τους ή όχι. Οφείλουν οι εκπρόσωποι της Κυβέρνησης και του λαού να μην παραβαίνουν τους νόμους και το σύνταγμα. Όλες οι αποφάσεις είναι και παράνομες και αντισυνταγματικές και ειλικρινά απορώ πως ο νομικός κόσμος της Κύπρου σιγεί. Έπρεπε να πάρουν θέση και να ζητήσουν να σταματήσουν οι παρανομίες, να σταματήσουν οι αντισυνταγματικότητες, επιτέλους έχουμε ευνομούμενο κράτος στην Κύπρο».
Ξεκαθάρισε ότι την προσφυγή «δεν την έκανε για την εκκλησία. Η εκκλησία δεν φοβάται γιατί είναι θείο καθίδρυμα. Δεν θα πεινάσει κανείς από μας. Το έκαμα για τον φτωχό το λαό, διότι δεν είναι οι πλούσιοι μόνο που έχουν μετοχές, έχουν και οι φτωχοί άνθρωποι».
«Εύχομαι να πάει καλά η Τράπεζα Κύπρου, παρόλο που έχω πολλές αμφιβολίες», είπε.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε ότι «δεν είναι εύκολο πράγμα να φύγει κανείς από την Ευρώπη, το είπα πολλές φορές. Όσος χρόνος χρειάστηκε για να μπούμε και στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη, άλλος τόσος χρόνος χρειάζεται για να βγούμε. Δεν είναι εύκολο πράγματα».
«Κατά την άποψη μου πρέπει να κάτσουν κάτω οι εμπειρογνώμονες και να μελετήσουν κατά πόσον μας συμφέρει ή όχι να παραμείνουμε στην Ευρωζώνη και αν με την παρούσα κατάσταση θα καταφέρουμε να βγούμε από πάνω η όχι. Πρέπει να μελετηθούν προκειμένου να έχει αποκρυσταλλωμένη γνώμη η Κυβέρνηση και για να ξέρει που βαδίζει» .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου