24 Απριλίου 2013

Ο Γερμανός Ευρωβουλευτής με τη φανέλα της Κύπρου



Ο Γερμανός Ευρωβουλευτής με τη φανέλα της Κύπρου αποκλειστικά στη News24

Μέχρι πριν λίγες μέρες σχεδόν κανένας από εμάς δεν τον ήξερε μετά όμως από την κίνησή του να φορέσει μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο τη φανέλα με την Κύπρο και τη λέξη “RESPECT”, τον μάθαμε όλοι.

Ο ελληνικής καταγωγής, Ευρωβουλευτής Γιώργος Χατζημαρκάκης που γεννήθηκε στις 21 Απριλίου 1966 στο Ντούισμπουργκ της Γερμανίας, και είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκπροσωπώντας το κόμμα των Γερμανών Φιλελευθέρων (FDP) από το 2004, διάλεξε στην τελευταία σύνοδο της Ολομέλειας της Ευρωβουλής έναν αρκετά πρωτότυπο τρόπο για να εκφράσει τη συμπαράστασή του στη χώρα μας, και στις οδυνηρές αποφάσεις που της επιβλήθκαν μετά και το τελευταίο Γιούρογκρουπ.

Εμείς καταφέραμε και βρήκαμε τον κ. Χατζημαρκάκη και σε αποκλειστική συνέντευξη που μας παραχώρησε ήταν άκρως επικριτικός για την πολιτική λιτότητας που ακολουθεί η ΕΕ αλλά και τον τρόπο που η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ επιλέγει να αντιμετωπίσει την κρίση του ευρώ.

Μάς μίλησε ακόμη για επικίνδυνες ακροβασίες που προκαλούν απαξίωση της ευρωπαϊκής ιδέας, και για αντιευρωπαικές πολιτικές που αντί να δίνουν λύσεις, δημιουργούν τεράστιες ανισότητες ανάμεσα σε Βορρά και Νότο, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να δούμε στο μέλλον και μία πρόταση μομφής προς την Κομισιόν που θα αλλάξει πλήρως τα δεδομένα όπως έγινε στην εποχή του κ. Σαντέρ. 

Ξεκάθαρος και για το θέμα της χώρας μας, ο Γερμανός πολιτικός δήλωσε απερίφραστα πως οι αρχές και οι αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταπατήθηκαν στην περίπτωση της Κύπρου, την ίδια ώρα που πάρθηκαν γι’ αυτήν παράλογες αποφάσεις οι οποίες στερούνται δημοκρατικής νομιμοποίησης.

Αποστομοτικός ήταν ο κ. Χατζημαρκάκης και στην ερώτηση πώς φαντάζεται την Ευρώπη σε δέκα χρόνια από σήμερα, αφού η εκτίμησή του είναι πως η Ευρώπη δεν έχει δέκα χρόνια ζωής, θεωρώντας άκρως αναγκαία μια νέα ιστορική συμφωνία Βορρά - Νότου για να μπορεί να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση.
 
 
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
 
Η πράξη σας να φορέσετε τη φανέλα με την Κύπρο στο στήθος δεν σας κρύβω ότι μας άγγιξε όλους εδώ στην Κύπρο. Τι ακριβώς επιδιώκατε μέσα από την κίνησή σας αυτή;
 
Θέλησα να στείλω ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι αρχές και οι αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταπατήθηκαν στην περίπτωση της Κύπρου. Ο σεβασμός, ειδικά στα μικρότερα κράτη - μέλη υπήρξε πάντα κορυφαία αξία για την Ευρώπη. Η δέσμευση των μεγάλων κρατών και ειδικά της Γερμανίας ήταν να έχουν ένα ρόλο προστασίας των μελών της Ένωσης απέναντι στην παγκοσμιοποίηση. Άλλωστε η Ε.Ε. προσέφερε ασφάλεια κι αυτό ήταν και το κριτήριο που αναδείκνυε την αξία της μεταξύ των κρατών της αλλά και σε όλο τον κόσμο. Δεν μπορεί τώρα να ανατρέπεται με παράλογες αποφάσεις που δεν έχουν δημοκρατική νομιμοποίηση. Αυτό πρέπει να αναδειχθεί με κάθε τρόπο, ακόμα και ακτιβιστικό, γιατί δεν μπορούμε να μένουμε με σταυρωμένα χέρια μπροστά στον παραλογισμό.    
 
Η Κύπρος στις 15 Μαρτίου με την απόφαση του Γιούρογκρουπ περί κουρέματος χτυπήθηκε ολοκληρωτικά. Πώς θα χαρακτηρίζατε αυτή την απόφαση για την Κύπρο. Ένα λάθος που ούτε οι ίδιοι που την έλαβαν συνειδητοποιούσαν τι έκαναν ή τελικά μήπως ήταν ένα καλά προμελετημένο σχέδιο;
 
Εξαρχής μίλησα για προμελετημένο σχέδιο. Με βάση την έκθεση των μυστικών υπηρεσιών της Γερμανίας που δημοσιεύθηκε, καλλιεργήθηκε πολύ νωρίς η εικόνα στη Γερμανική πολιτική και τους πολίτες πως στην Κύπρο βασιλεύει το παράνομο Ρωσικό χρήμα που προκαλεί κίνδυνο για την σταθερότητα του ευρώ. Η Κύπρος λοιπόν με την πολύ μικρή συμβολή στο ευρωπαϊκό ΑΕΠ, θεωρήθηκε ιδανική περίπτωση για να σταλεί ένα προεκλογικό μήνυμα στους Γερμανούς κι ένα ευρύτερο στην υπόλοιπη Ευρώπη πως η Καγκελάριος αντιμετωπίζει αποτελεσματικά την κρίση του ευρώ.    
 
Αν στη θέση της Κύπρου βρισκόταν μια άλλη χώρα της ευρωζώνης (πχ.χ Ιταλία), και είχε ανάγκη στις 15 Μαρτίου από την συμφωνία πάνω σε ένα σχέδιο διάσωσης, θεωρείτε ότι οι εταίροι θα λάμβαναν την ίδια απόφαση;
 
Δεν θα μπορούσε ποτέ να συμβεί στην Ιταλία που έχει το μεγαλύτερο αποθεματικό ιδιωτικών καταθέσεων στην Ευρώπη. Δεν θα μιλούσαμε ούτε για κρίση, ούτε για κλυδωνισμούς. Θα σημαίνε κατάρρευση της Ευρωζώνης. Για αυτό ακριβώς λέω πως η τακτική που ακολουθήθηκε στην Κύπρο ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για μια λανθασμένη πολιτική που ανατρέπει τις αρχές της Ευρώπης. Αυτές είναι επικίνδυνες ακροβασίες διότι προκαλούν απαξίωση της ευρωπαϊκής ιδέας, πληγώνουν την Ευρώπη και τη συνοχή της.  
 
Οι περισσότερες κινήσεις τα τελευταία χρόνια, εκ μέρους των μεγάλων δυνάμεων στη ζώνη του ευρώ (Γερμανία, Γαλλία κτλ) δείχνουν να καταλήγουν σε φιάσκο, μήπως τελικά ήρθε η ώρα για ριζική αλλαγή των ανθρώπων που κρατούν την τύχη της Ευρώπης στα χέρια τους;
 
Το βέβαιο είναι πως η πολιτική που ακολουθείται είναι αντιευρωπαϊκή, δεν δίνει λύσεις και δημιουργεί τεράστιες ανισότητες ανάμεσα σε Βορρά και Νότο ενώ θα πλήξει σύντομα και τις χώρες του Βορρά. Κι αυτό αρχίζουν και το καταλαβαίνουν πλέον κι εκείνοι που υποστήριξαν αυτή την τακτική αλλά και οι πολίτες της Γερμανίας που φοβούνται σε ποσοστό 70% για τις καταθέσεις τους. Υπάρχουν φωνές που μιλούν για αλλαγές. Εκείνο που ενδιαφέρει είναι αν θα προκύψει τελικά μια πρόταση μομφής προς την Κομισιόν που θα αλλάξει πλήρως τα δεδομένα όπως έγινε στην εποχή του κ. Σαντέρ. Δεν αποκλείω να δούμε μια τέτοια εξέλιξη, χρειάζεται όμως μεγάλες συμμαχίες.   
 
Με μια λέξη πώς θα χαρακτηρίζατε την ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική του 2013;
 
Φοβάμαι πως δεν υπάρχει τέτοια πολιτική. Αντίθετα ακολουθείται η λογική που έχει χαράξει η κα Μέρκελ που στηρίζεται σε μικρά βήματα, τα οποία όμως δεν φτάνουν για να δώσουν λύσεις στα προβλήματα που συνεχώς μεγαλώνουν. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση είναι προφανές πως οδηγούμαστε στην καταστροφή. κι αυτό το λέω ως άνθρωπος που υπηρετώ και πιστεύω στην Ευρωπαϊκή ιδέα. Χρειαζόμαστε άμεσα πρωτοβουλίες και μάλιστα πριν τις Γερμανικές εκλογές. Ο Νότος πρέπει να δει με προσοχή μια άλλη ατζέντα που θα καταφέρει να φέρει στο τραπέζι, διαφορετικά το μέλλον είναι δυσοίωνο. 
 
Θεωρείτε σωστή την εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στα σχέδια διασώσεων χωρών της ευρωζώνης;
 
Η εμπλοκή του ΔΝΤ ήταν επιθυμία της κας Μέρκελ γιατί δεν επιθυμούσε να αναλάβει η Ευρώπη το ρίσκο για το ζήτημα της Ελλάδας. Είναι προφανές πως δεν ήταν καλή επιλογή. Βέβαια στην πορεία το ΔΝΤ επεσήμανε τους κινδύνους της λιτότητας με την αναφορά στον πολλαπλασιαστή και κτύπησε καμπανάκι για όσα ακολουθούν. Εκείνο που προκαλεί εντύπωση είναι πως κανείς στην Κομισιόν δεν αντιδρά απέναντι στη λάθος συνταγή της λιτότητας. Παρά τις επισημάνσεις, δεν προχωρούν σε κινήσεις που θα σώσουν την Ευρώπη, φοβούμενοι να μην ταράξουν το κλίμα των Γερμανικών εκλογών. Όταν όμως τελειώσουν οι εκλογές στη Γερμανία η Ευρώπη θα έχει χάσει πολύτιμο χρόνο.  
 
Πώς φαντάζεστε την ΕΕ σε δέκα χρόνια από σήμερα;
 
Η Ευρώπη δεν θα έχει δέκα χρόνια ζωής αν συνεχιστούν τα σημερινά δεδομένα. Μια καρικατούρα της Ένωσης θα είναι καταστροφική. Η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί γιατί απλά δεν οδηγείται η Ε.Ε. στο μέλλον, με ασφάλεια. Η πολιτική αυτή δεν μπορεί να απαντήσει στις προκλήσεις της εποχής, δεν μπορεί να στηρίξει την ιδέα της Ένωσης, δεν μπορεί να πείσει τους πολίτες. Η Ευρώπη δεν μπορεί να λειτουργεί με εθνοκεντρικές παρωπίδες από τις ηγέτιδες χώρες και με στερεότυπα και προκαταλήψεις μεταξύ των λαών. Η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει μέσα από τη διαφορετικότητα, τον εξαντλητικό διάλογο και το συμβιβασμό, αλλά με αρχές που θα σέβονται την πολυμορφία των κρατών -μελών και των παραδόσεων. Πολιτικά είναι βέβαιο πως χρειαζόμαστε άμεσα μια νέα ιστορική συμφωνία Βορρά - Νότου για να μπορεί να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση. 



ΠΗΓΗhttp://www.news24.com.cy/content/kypros/9741/o-germanos-eyroboyleytis-me-ti-fanela-tis-kyproy-apokleistika-sti-news24

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου