Παγκύπρια διαμαρτυρία την Τρίτη για το Μνημόνιο
Η Κίνηση Πολιτών Ενάντια στις Ιδιωτικοποιήσεις και στις Πολιτικές Λιτότητας καλεί σε μεγάλη παγκύπρια κινητοποίηση έξω από τη Βουλή των Αντιπροσώπων την Τρίτη 30 Απριλίου, στις 15.00 οπόταν και θα συνεδριάζει η Ολομέλεια της Βουλής με αντικείμενο το μνημόνιο.
Σε ανακοίνωσή της η Κίνηση Πολιτών αναφέρει ότι η «αποδοχή του μνημονίου σημαίνει και αποδοχή της υποβάθμισης της εργασίας, είτε αυτή αφορά στην απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, είτε στην καταστρατήγηση των εργατικών κατακτήσεων και την υπονόμευση των εργασιακών δικαιωμάτων».
Επίσης, συνεχίζει η Κίνηση Πολιτών, «σημαίνει και ιδιωτικοποίηση κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών που θα στερήσει από την οικονομία βασικούς μοχλούς ανάπτυξης και ενίσχυσης του κράτους».
Καταλήγοντας η Κίνηση Πολιτών αναφέρει ότι «η αποδοχή του μνημονίου θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε παραπέρα συρρίκνωση της οικονομίας, σε παρατεταμένη και βαθειά ύφεση, στην κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας, στη δραματική μείωση του βιοτικού επιπέδου, στην αποδόμηση του κοινωνικού κράτους, στη φτώχεια και την ανέχεια με ιδιαίτερα δραματικές επιπτώσεις στα πιο αδύνατα στρώματα του πληθυσμού».
Διαμαρτυρία Wake Up Cyprus έξω από τη βουλή
Καθιστική διαμαρτυρία έξω από τη βουλή, πραγματοποιούν τα μέλη του Wake Up Cyprus, από το βράδυ του Σαββάτου. Η ομάδα πολιτών διαμαρτύρεται για το Μνημόνιο και την τρέχουσα οικονομική κατάσταση στην οποία περιήλθε η Κύπρος.
Αγώνα ενάντια του μνημονίου, εξήγγειλε o Λιλλήκας
Αγώνα ενάντια του μνημονίου εξήγγειλε σήμερα κατά την διάρκεια της Ιδρυτικής Συνέλευσης του Κινήματος Συμμαχία Πολιτών, ο Πρόεδρος της προσωρινής Συντονιστικής Επιτροπής Γιώργος Λιλλήκας επικρίνοντας ταυτόχρονα την προηγούμενη Κυβέρνηση αλλά και τον νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και την Κυβέρνηση του για την δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Κύπρος. Μίλησε για οικονομική κατοχή της Κύπρου και για γερμανικό ηγεμονισμό και ανάγκη απαλλαγής από αυτόν.
Κάλεσε δε όλον τον κόσμο σε παλλαϊκή συγκέντρωση έξω από την Βουλή των Αντιπροσώπων στις 4 το απόγευμα κατά την διάρκεια του μνημονίου και της δανειακής σύμβασης ενώπιον της Ολομέλειας.
Τόνισε ότι η Συμμαχία Πολιτών μια μόνο φιλοδοξία έχει - να καταστεί το μέτωπο αντίστασης του λαού, όλων εκείνων των πολιτών που θέτουν πάνω από ιδεολογικά σχήματα το συμφέρον και το καλό του τόπου μας.
Αποκάλυψε δε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απέρριψε κινέζικη πρόταση για προπώληση φυσικού αερίου έναντι ποσού 10 δις ευρώ.
"Τους προτείναμε να προπωλήσουμε μέρος του φυσικού μας αερίου, μια σύντομη διαδικασία που θα μας έβγαζε από τα αδιέξοδα. Μας απάντησαν και οι πρώην και οι νυν Κυβερνώντες πως δεν έχει αξία το φυσικό αέριο και ποιος θα αγοράσει τάχατες ψάρι στο γιαλό για να μάθουμε σήμερα πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει στα χέρια του πρόταση από την Κίνα να προπωλήσει φυσικό αέριο αξίας 10 δις ευρώ και αρνείται να το πράξει", σημείωσε.
Καλούμε όλους τους πολίτες, είπε ο κ. Λιλλήκας, ανεξάρτητα ιδεολογίας να συστρατευτούν μαζί μας, να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τις δικές μας, καλούμε όλα τα οργανωμένα σύνολα και τις δυνάμεις που ασπάζονται τον δικό μας στόχο για μια πατρίδα ελεύθερη, ανεξάρτητη, με δημοκρατικό πολίτευμα και διασφάλιση όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για να αναχαιτίσουμε και να ανατρέψουμε τους σχεδιασμούς της Τουρκίας.
Ανέφερε ότι η Συμμαχία Πολιτών, "θα λειτουργήσει ως ένα μέτωπο αγώνα και διεκδίκησης. Θα αγωνιστούμε για να καταστήσουμε εφικτή την οργανωμένη αντίσταση, αγώνα όλων εκείνων των πολιτών που θέλουν ανατροπή του παρελθόντος και να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον. Η Συμμαχία Πολιτών αποτελεί ανάγκη της εποχής, αποτελεί την πρόταση για το μέλλον".
"Θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να μην περάσει το μνημόνιο, αυτός είναι ο πρώτος μας στόχος", σημείωσε.
"Καλώ όλους τους πολίτες κι αυτούς που νομίζω δεν επηρεάζονται και τις συντεχνίες να θέσουν τα παραταξιακά συμφέροντα και σκοπιμότητες κάτω από το τραπέζι, να θέσουν πρώτο στην ατζέντα τους την εξυπηρέτηση του συμφέροντος της πατρίδας μας. Καλώ όλους τους οργανωμένους φορείς όλοι μαζί με μια φωνή στις 4 στο απόγευμα την ερχόμενη Τρίτη έξω από την Βουλή με αίτημα απόρριψη του μνημονίου. Ομως και στην περίπτωση που περάσει, εμείς δεν θα πάψουμε στιγμή να αγωνιζόμαστε και είμαστε δεσμευμένοι να κάνουμε ότι μπορούμε για να απεγκλωβιστούμε, να διακόψουμε το μνημόνιο το ταχύτερο δυνατό, να αποκτήσουμε την ανεξαρτησία μας", πρόσθεσε.
Επανέλαβε ότι η οικονομική κρίση και η κοινωνική εξαθλίωση στην οποία βρίσκεται σήμερα τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα αποτελούν ιδανικές συνθήκες για τους εχθρούς μας.
Ανέφερε ότι θα έπρεπε το μνημόνιο και η δανειακή σύμβαση να τεθούν σε δημοψήφισμα και πως ούτε η Κυβέρνηση ούτε η Βουλή νομιμοποιείται να αποφασίσει για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα.
Κάλεσε δε τους βουλευτές να εξεύρουν άλλες εναλλακτικές λύσεις.
Είπε επίσης πως λόγω της οικονομικής εξάρτησης της Κύπρου στο Μνημόνιο της Τρόικας θα ακολουθήσει η προσπάθεια επιβολής λύσης του Κυπριακού στη βάση του Σχεδίου Ανάν.
Ο κ. Λιλλήκας επέρριψε ευθύνες στην προηγούμενη Κυβέρνηση Χριστόφια αλλά και στον Πρόεδρο Αναστασιάδη.
"Ευθύνες γι αυτή την κατάσταση φέρουν πολλοί. Ευθύνεται ο προηγούμενος Πρόεδρος και η Κυβέρνηση. Ευθύνονται γιατί δεν πήραν έγκαιρα μέτρα για να προστατέψουν την οικονομία και την κοινωνία από την διεθνή κρίση. Ευθύνονται γιατί προσκάλεσαν την PIMCO ενώ θα μπορούσαν να αποδεχτούν την εκτίμηση της ευρωπαϊκής τραπεζικής αρχής. Ευθύνονται γιατί ενώ είχαν άλλες επιλογές στην διάθεση τους αρνήθηκαν για μικροκομματικές σκοπιμότητες να τις μελετήσουν και προσκάλεσαν την τρόικα. Γι αυτό και είναι αναξιόπιστοι σήμερα όταν μας λένε πως έχουν άλλες εναλλακτικές προτάσεις για λύσεις έξω από το πλαίσιο της Τρόικας. Αφού είχαν εναλλακτικές προτάσεις γιατί δεν τις εφάρμοσαν όταν ήταν στην εξουσία και προσκάλεσαν την Τρόικα; Ευθύνονται γιατί όπως αποδεικνύεται και από τα στοιχεία που δημοσιοποιούνται έβαλαν τις εκλογικές σκοπιμότητες πάνω από την εξυπηρέτηση του συμφέροντος της πατρίδας μας", σημείωσε.
Μεγάλες ευθύνες, συνέχισε, φέρει και ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση του. "Κρίνεται γιατί πήγε στο Γιούρογκρουπ χωρίς προετοιμασία, χωρίς πλάνο Β κι αμφιβάλλω αν είχε έστω και πλάνο Α. Γιατί πήγε στην Σύνοδο του Γιούρογκρουπ χωρίς πρώτα να προσπαθήσει να κτίσει συμμαχίες με τις χώρες του Νότου για να έχουμε στήριξη μέσα στο Γιούρογκρουπ. Ευθύνεται γιατί στηρίχθηκε στις φιλίες που είχε με την κ. Μέρκελ. Φαίνεται αυτή είναι η τραγική μοίρα αυτού του τόπου, να υποφέρει πάντα από τις φιλίες και τις χημείες των Προέδρων του που αποδεικνύονται κάλπικες στην συνέχεια. Ευθύνεται γιατί υποχώρησε ατάκτως γιατί στις πρώτες πιέσεις και εκβιασμούς σήκωσε λευκή σημαία και δεν αγωνίστηκε, δεν υπερασπίστηκε τα συμφέροντα μας. Και δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι το γεγονός ότι ασκήθηκαν πάνω στον Πρόεδρο απαράδεκτες πιέσεις και απαράδεκτοι εκβιασμοί. Ο λαός εκλέγει Πρόεδρο γι αυτές τις δύσκολες ώρες για να αντιστέκεται κι όχι για τα κόκκινα χαλιά. Ευθύνεται ο Πρόεδρος όπως και οι προηγούμενοι γιατί αρνήθηκε και συνεχίζει να αρνείται να μελετήσει εναλλακτικές λύσεις έτσι ώστε να μην χρειαστούμε το δάνειο της Τρόικας και του ΔΝΤ", ανέφερε.
Ο κ. Λιλλήκας μίλησε για "εσωτερική Τρόικα", η οποία είναι "η Κυβέρνηση, κάποιοι βουλευτές και κάποιοι που βαπτίστηκαν σε μια νύκτα ειδικοί οικονομολόγοι και που προσπαθούν να πείσουν τον λαό ότι το μνημόνιο είναι μονόδρομος".
Με το μνημόνιο που διαπραγματεύτηκε η προηγούμενη Κυβέρνηση και υπέγραψε η σημερινή Κυβέρνηση χειροτερεύοντας το σε πολλά σημεία, είπε, εκχωρούμε την κρατική μας κυριαρχία στους εκπροσώπους του ΔΝΤ.
"Ηδη πριν πάρουμε ακόμα έστω κι ένα ευρώ από το δάνειο, πριν ακόμα επικυρωθεί η συμφωνία, οι Κομισάριοι της Τρόικας είναι αυτοί που κυβερνούν την Κύπρο αντί να κυβερνούν αυτοί που εξέλεξε ο λαός δια της ψήφου του, μας κυβερνούν χαμηλόβαθμοι τεχνοκράτες της Τρόικας".
Είπε ότι οι βουλευτές έχουν ύψιστη υποχρέωση να εξεύρουν εναλλακτικές λύσεις παρά την αποδοχή του μνημονίου. Εξέφρασε ανησυχία αν οι βουλευτές θα διαβάσουν το μνημόνιο και πολύ περισσότερο να το μελετήσουν.
"Να μελετήσουν εναλλακτικές επιλογές. Γι αυτό τους εξέλεξε ο λαός, για ταυτό τους πληρώνει ο λαός και αν κάποιοι δεν μπορούν αν ανταποκριθούν, ας παραιτηθούν, θα αναλάβουν άλλοι", σημείωσε.
Είπε ότι με την εφαρμογή του μνημονίου θα υπάρξει αύξηση στις πολλές φορολογίες, εισαγωγή νέων φορολογιών, αποκοπές μισθών-συντάξεων-επιδομάτων, χιλιάδες επιχειρήσεις κυρίως μικρομεσαίες θα κλείσουν τους επόμενους μήνες και δεκάδες χιλιάδες θα είναι οι άνεργοι που θα προστεθούν στις ήδη δεκάδες χιλιάδες των ανέργων μας".
Ο κ. Λιλλήκας επέκρινε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για την πρόσληψη τεσσάρων δημοσιογράφων στο Προεδρικό.
"Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέδειξε τι είδους ενδιαφέρον έχει για να βρούμε λύση σε αυτή την οικονομική κρίση. Την ώρα που απολύεται κόσμος, που μειώνονται συντάξεις και μισθοί. Εγώ ανέμενα από τον Πρόεδρο να προσλάβει μια ομάδα οικονομολόγων, τεχνοκρατών, έγκριτων εμπειρογνωμόνων, να τον συμβουλεύσει και να τον βοηθήσει να βρει λύσεις για το καλό αυτού του τόπου. Αντί τούτου προσέλαβε τέσσερις δημοσιογράφους για να αρθρογραφούν για τα κατορθώματα της Κυβέρνησης".
Επέκρινε επίσης την Κυβέρνηση Αναστασιάδη γιατί δεν ζήτησε απόσυρση του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ.
"Η Τουρκία, οι Αγγλοαμερικάνοι, ο Ντάουνερ έχουν ήδη ξεκινήσει και στήνουν το σκηνικό των εκβιασμών. Κι όλα αυτά με την σιωπή και ανοχή της Κυβέρνησης που αντί να ζητήσει την παραίτηση και απόσυρση του κ. Ντάουνερ αναλώνεται σε δημόσιες δηλώσεις. Με τους λανθασμένους χειρισμούς της Κυβέρνησης μείναμε χωρίς συμμάχους, καταφέραμε να χαλάσουμε ή να διαταράξουμε τις σχέσεις μας ακόμα και με την παραδοσιακή φίλη μας την Ρωσία", σημείωσε.
Ανέφερε ότι λόγω των οικονομικών συνθηκών "από την μια θα μας λένε, όπως λένε στο μνημόνιο πως αν δεν δεχτούμε αυτή την λύση θα έρθει καταστροφή και από την άλλη θα λένε στον λαό μας πως ο μόνος τρόπος να υπάρξει ανάπτυξη και να έρθουν ξένες επενδύσεις είναι με την αποδοχή αυτής της λύσης", ανέφερε.
Πρόκειται για παραπλάνηση, σημείωσε, γιατί δεν θα έρθει ανάπτυξη αλλά υποδούλωση.
Αναφερόμενος επίσης σε δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα για την Συμμαχία Πολιτών, είπε πως θα διαψευστούν όπως διαψεύστηκαν και σε δημοσκοπήσεις στις προεκλογικές εκλογές του Φεβρουαρίου.
"Καλώ όλους τους πολίτες σε εγρήγορση να στείλουμε έγκαιρα το μήνυμα πως λογαριάζουνε λάθος, πως θα μας βρούνε μπροστά τους σε αυτές τις λύσεις, να τους στείλουμε το μήνυμα πως αν κάποιες ηγεσίες κουράστηκαν, ο λαός δεν κουράστηκε να αγωνίζεται, δεν υποστείλαμε την σημαία του αγώνα αντίθετα θα αντιδράσουμε και δυναμικά και αποφασιστικά. Καλώ τους πολίτες να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, σε συστράτευση, σε μια παλλαϊκή ενότητα για να στείλουμε έγκαιρα το μήνυμα πως όσα κι αν είναι τα χρέη μας η Κύπρος δεν είναι προς πώληση, δεν πωλείται πατρίδα. Οσα μεγάλα κι αν είναι τα προβλήματα μας, οι αντιστάσεις μας είναι ακόμα μεγαλύτερες", κατέληξε.
Η Καταστατική Συνέλευση της Συμμαχίας Πολιτών θα γίνει στις 23 Ιουνίου.
Τόνισε ότι η Συμμαχία Πολιτών μια μόνο φιλοδοξία έχει - να καταστεί το μέτωπο αντίστασης του λαού, όλων εκείνων των πολιτών που θέτουν πάνω από ιδεολογικά σχήματα το συμφέρον και το καλό του τόπου μας.
Αποκάλυψε δε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απέρριψε κινέζικη πρόταση για προπώληση φυσικού αερίου έναντι ποσού 10 δις ευρώ.
"Τους προτείναμε να προπωλήσουμε μέρος του φυσικού μας αερίου, μια σύντομη διαδικασία που θα μας έβγαζε από τα αδιέξοδα. Μας απάντησαν και οι πρώην και οι νυν Κυβερνώντες πως δεν έχει αξία το φυσικό αέριο και ποιος θα αγοράσει τάχατες ψάρι στο γιαλό για να μάθουμε σήμερα πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει στα χέρια του πρόταση από την Κίνα να προπωλήσει φυσικό αέριο αξίας 10 δις ευρώ και αρνείται να το πράξει", σημείωσε.
Καλούμε όλους τους πολίτες, είπε ο κ. Λιλλήκας, ανεξάρτητα ιδεολογίας να συστρατευτούν μαζί μας, να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τις δικές μας, καλούμε όλα τα οργανωμένα σύνολα και τις δυνάμεις που ασπάζονται τον δικό μας στόχο για μια πατρίδα ελεύθερη, ανεξάρτητη, με δημοκρατικό πολίτευμα και διασφάλιση όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για να αναχαιτίσουμε και να ανατρέψουμε τους σχεδιασμούς της Τουρκίας.
Ανέφερε ότι η Συμμαχία Πολιτών, "θα λειτουργήσει ως ένα μέτωπο αγώνα και διεκδίκησης. Θα αγωνιστούμε για να καταστήσουμε εφικτή την οργανωμένη αντίσταση, αγώνα όλων εκείνων των πολιτών που θέλουν ανατροπή του παρελθόντος και να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον. Η Συμμαχία Πολιτών αποτελεί ανάγκη της εποχής, αποτελεί την πρόταση για το μέλλον".
"Θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να μην περάσει το μνημόνιο, αυτός είναι ο πρώτος μας στόχος", σημείωσε.
"Καλώ όλους τους πολίτες κι αυτούς που νομίζω δεν επηρεάζονται και τις συντεχνίες να θέσουν τα παραταξιακά συμφέροντα και σκοπιμότητες κάτω από το τραπέζι, να θέσουν πρώτο στην ατζέντα τους την εξυπηρέτηση του συμφέροντος της πατρίδας μας. Καλώ όλους τους οργανωμένους φορείς όλοι μαζί με μια φωνή στις 4 στο απόγευμα την ερχόμενη Τρίτη έξω από την Βουλή με αίτημα απόρριψη του μνημονίου. Ομως και στην περίπτωση που περάσει, εμείς δεν θα πάψουμε στιγμή να αγωνιζόμαστε και είμαστε δεσμευμένοι να κάνουμε ότι μπορούμε για να απεγκλωβιστούμε, να διακόψουμε το μνημόνιο το ταχύτερο δυνατό, να αποκτήσουμε την ανεξαρτησία μας", πρόσθεσε.
Επανέλαβε ότι η οικονομική κρίση και η κοινωνική εξαθλίωση στην οποία βρίσκεται σήμερα τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα αποτελούν ιδανικές συνθήκες για τους εχθρούς μας.
Ανέφερε ότι θα έπρεπε το μνημόνιο και η δανειακή σύμβαση να τεθούν σε δημοψήφισμα και πως ούτε η Κυβέρνηση ούτε η Βουλή νομιμοποιείται να αποφασίσει για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα.
Κάλεσε δε τους βουλευτές να εξεύρουν άλλες εναλλακτικές λύσεις.
Είπε επίσης πως λόγω της οικονομικής εξάρτησης της Κύπρου στο Μνημόνιο της Τρόικας θα ακολουθήσει η προσπάθεια επιβολής λύσης του Κυπριακού στη βάση του Σχεδίου Ανάν.
Ο κ. Λιλλήκας επέρριψε ευθύνες στην προηγούμενη Κυβέρνηση Χριστόφια αλλά και στον Πρόεδρο Αναστασιάδη.
"Ευθύνες γι αυτή την κατάσταση φέρουν πολλοί. Ευθύνεται ο προηγούμενος Πρόεδρος και η Κυβέρνηση. Ευθύνονται γιατί δεν πήραν έγκαιρα μέτρα για να προστατέψουν την οικονομία και την κοινωνία από την διεθνή κρίση. Ευθύνονται γιατί προσκάλεσαν την PIMCO ενώ θα μπορούσαν να αποδεχτούν την εκτίμηση της ευρωπαϊκής τραπεζικής αρχής. Ευθύνονται γιατί ενώ είχαν άλλες επιλογές στην διάθεση τους αρνήθηκαν για μικροκομματικές σκοπιμότητες να τις μελετήσουν και προσκάλεσαν την τρόικα. Γι αυτό και είναι αναξιόπιστοι σήμερα όταν μας λένε πως έχουν άλλες εναλλακτικές προτάσεις για λύσεις έξω από το πλαίσιο της Τρόικας. Αφού είχαν εναλλακτικές προτάσεις γιατί δεν τις εφάρμοσαν όταν ήταν στην εξουσία και προσκάλεσαν την Τρόικα; Ευθύνονται γιατί όπως αποδεικνύεται και από τα στοιχεία που δημοσιοποιούνται έβαλαν τις εκλογικές σκοπιμότητες πάνω από την εξυπηρέτηση του συμφέροντος της πατρίδας μας", σημείωσε.
Μεγάλες ευθύνες, συνέχισε, φέρει και ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση του. "Κρίνεται γιατί πήγε στο Γιούρογκρουπ χωρίς προετοιμασία, χωρίς πλάνο Β κι αμφιβάλλω αν είχε έστω και πλάνο Α. Γιατί πήγε στην Σύνοδο του Γιούρογκρουπ χωρίς πρώτα να προσπαθήσει να κτίσει συμμαχίες με τις χώρες του Νότου για να έχουμε στήριξη μέσα στο Γιούρογκρουπ. Ευθύνεται γιατί στηρίχθηκε στις φιλίες που είχε με την κ. Μέρκελ. Φαίνεται αυτή είναι η τραγική μοίρα αυτού του τόπου, να υποφέρει πάντα από τις φιλίες και τις χημείες των Προέδρων του που αποδεικνύονται κάλπικες στην συνέχεια. Ευθύνεται γιατί υποχώρησε ατάκτως γιατί στις πρώτες πιέσεις και εκβιασμούς σήκωσε λευκή σημαία και δεν αγωνίστηκε, δεν υπερασπίστηκε τα συμφέροντα μας. Και δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι το γεγονός ότι ασκήθηκαν πάνω στον Πρόεδρο απαράδεκτες πιέσεις και απαράδεκτοι εκβιασμοί. Ο λαός εκλέγει Πρόεδρο γι αυτές τις δύσκολες ώρες για να αντιστέκεται κι όχι για τα κόκκινα χαλιά. Ευθύνεται ο Πρόεδρος όπως και οι προηγούμενοι γιατί αρνήθηκε και συνεχίζει να αρνείται να μελετήσει εναλλακτικές λύσεις έτσι ώστε να μην χρειαστούμε το δάνειο της Τρόικας και του ΔΝΤ", ανέφερε.
Ο κ. Λιλλήκας μίλησε για "εσωτερική Τρόικα", η οποία είναι "η Κυβέρνηση, κάποιοι βουλευτές και κάποιοι που βαπτίστηκαν σε μια νύκτα ειδικοί οικονομολόγοι και που προσπαθούν να πείσουν τον λαό ότι το μνημόνιο είναι μονόδρομος".
Με το μνημόνιο που διαπραγματεύτηκε η προηγούμενη Κυβέρνηση και υπέγραψε η σημερινή Κυβέρνηση χειροτερεύοντας το σε πολλά σημεία, είπε, εκχωρούμε την κρατική μας κυριαρχία στους εκπροσώπους του ΔΝΤ.
"Ηδη πριν πάρουμε ακόμα έστω κι ένα ευρώ από το δάνειο, πριν ακόμα επικυρωθεί η συμφωνία, οι Κομισάριοι της Τρόικας είναι αυτοί που κυβερνούν την Κύπρο αντί να κυβερνούν αυτοί που εξέλεξε ο λαός δια της ψήφου του, μας κυβερνούν χαμηλόβαθμοι τεχνοκράτες της Τρόικας".
Είπε ότι οι βουλευτές έχουν ύψιστη υποχρέωση να εξεύρουν εναλλακτικές λύσεις παρά την αποδοχή του μνημονίου. Εξέφρασε ανησυχία αν οι βουλευτές θα διαβάσουν το μνημόνιο και πολύ περισσότερο να το μελετήσουν.
"Να μελετήσουν εναλλακτικές επιλογές. Γι αυτό τους εξέλεξε ο λαός, για ταυτό τους πληρώνει ο λαός και αν κάποιοι δεν μπορούν αν ανταποκριθούν, ας παραιτηθούν, θα αναλάβουν άλλοι", σημείωσε.
Είπε ότι με την εφαρμογή του μνημονίου θα υπάρξει αύξηση στις πολλές φορολογίες, εισαγωγή νέων φορολογιών, αποκοπές μισθών-συντάξεων-επιδομάτων, χιλιάδες επιχειρήσεις κυρίως μικρομεσαίες θα κλείσουν τους επόμενους μήνες και δεκάδες χιλιάδες θα είναι οι άνεργοι που θα προστεθούν στις ήδη δεκάδες χιλιάδες των ανέργων μας".
Ο κ. Λιλλήκας επέκρινε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για την πρόσληψη τεσσάρων δημοσιογράφων στο Προεδρικό.
"Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέδειξε τι είδους ενδιαφέρον έχει για να βρούμε λύση σε αυτή την οικονομική κρίση. Την ώρα που απολύεται κόσμος, που μειώνονται συντάξεις και μισθοί. Εγώ ανέμενα από τον Πρόεδρο να προσλάβει μια ομάδα οικονομολόγων, τεχνοκρατών, έγκριτων εμπειρογνωμόνων, να τον συμβουλεύσει και να τον βοηθήσει να βρει λύσεις για το καλό αυτού του τόπου. Αντί τούτου προσέλαβε τέσσερις δημοσιογράφους για να αρθρογραφούν για τα κατορθώματα της Κυβέρνησης".
Επέκρινε επίσης την Κυβέρνηση Αναστασιάδη γιατί δεν ζήτησε απόσυρση του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ.
"Η Τουρκία, οι Αγγλοαμερικάνοι, ο Ντάουνερ έχουν ήδη ξεκινήσει και στήνουν το σκηνικό των εκβιασμών. Κι όλα αυτά με την σιωπή και ανοχή της Κυβέρνησης που αντί να ζητήσει την παραίτηση και απόσυρση του κ. Ντάουνερ αναλώνεται σε δημόσιες δηλώσεις. Με τους λανθασμένους χειρισμούς της Κυβέρνησης μείναμε χωρίς συμμάχους, καταφέραμε να χαλάσουμε ή να διαταράξουμε τις σχέσεις μας ακόμα και με την παραδοσιακή φίλη μας την Ρωσία", σημείωσε.
Ανέφερε ότι λόγω των οικονομικών συνθηκών "από την μια θα μας λένε, όπως λένε στο μνημόνιο πως αν δεν δεχτούμε αυτή την λύση θα έρθει καταστροφή και από την άλλη θα λένε στον λαό μας πως ο μόνος τρόπος να υπάρξει ανάπτυξη και να έρθουν ξένες επενδύσεις είναι με την αποδοχή αυτής της λύσης", ανέφερε.
Πρόκειται για παραπλάνηση, σημείωσε, γιατί δεν θα έρθει ανάπτυξη αλλά υποδούλωση.
Αναφερόμενος επίσης σε δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα για την Συμμαχία Πολιτών, είπε πως θα διαψευστούν όπως διαψεύστηκαν και σε δημοσκοπήσεις στις προεκλογικές εκλογές του Φεβρουαρίου.
"Καλώ όλους τους πολίτες σε εγρήγορση να στείλουμε έγκαιρα το μήνυμα πως λογαριάζουνε λάθος, πως θα μας βρούνε μπροστά τους σε αυτές τις λύσεις, να τους στείλουμε το μήνυμα πως αν κάποιες ηγεσίες κουράστηκαν, ο λαός δεν κουράστηκε να αγωνίζεται, δεν υποστείλαμε την σημαία του αγώνα αντίθετα θα αντιδράσουμε και δυναμικά και αποφασιστικά. Καλώ τους πολίτες να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, σε συστράτευση, σε μια παλλαϊκή ενότητα για να στείλουμε έγκαιρα το μήνυμα πως όσα κι αν είναι τα χρέη μας η Κύπρος δεν είναι προς πώληση, δεν πωλείται πατρίδα. Οσα μεγάλα κι αν είναι τα προβλήματα μας, οι αντιστάσεις μας είναι ακόμα μεγαλύτερες", κατέληξε.
Η Καταστατική Συνέλευση της Συμμαχίας Πολιτών θα γίνει στις 23 Ιουνίου.
Κρίνεται την Τρίτη από την Ολομέλεια η δανειακή σύμβαση
.Μνημόνιο και δανειακή σύμβαση θα τεθούν στην κρίση της Βουλής τη Μεγάλη Τρίτη σε πολύωρη συνεδρία της ολομέλειας.
Με τα δεδομένα ως έχουν επί της παρούσης, με την ΕΔΕΚ να ταλαντεύεται μεταξύ μη ψήφισης και αποχής η πλάστιγγα γέρνει οριακά προς την υπερψήφιση μνημονίου και δανειακής σύμβασης. Αύριο θα υπάρξει και συνεδρία του working group του Eurogroup για την τυπική έγκριση της δανειακής σύμβασης. Την Τρίτη η ολομέλεια θα κληθεί να εγκρίνει τόσο το νομοσχέδιο για τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, τις πρόσθετες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις δημοσίων υπαλλήλων και τα νομοσχέδια για την υγεία τα οποία αποτελούν προϋπόθεση για την εκταμίευση της πρώτης δόσης.
Αν ότι η Βουλή ανάψει πράσινο, η πρώτη δόση υπολογίζεται ότι θα εκταμιευθεί μετά τη δεύτερη βδομάδα του Μάη. Δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη το ύψος του ποσού που θα δοθεί στην Κύπρο. Υπολογίζεται ότι θα δοθούν 1,4 δισεκατομμύρια για να πληρωθούν τα ισόποσα δάνεια που λήγουν τον Ιούνιο και 600 εκατομμύρια ευρώ ώστε το κράτος να μπορεί να καταβάλλει μισθούς, συντάξεις, επιδόματα και να ανταποκρίνεται σε όλες τις δημοσιονομικές του υποχρεώσεις.
Ως εκ τούτου, η πρώτη αξιολόγηση θα γίνει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Πρόκειται για μια καθοριστική αξιολόγηση για το μέλλον του τόπου, καθώς από αυτήν θα προκύψει η αναγκαιότητα ή μη λήψης νέων μέτρων.
Εκεί θα κριθεί και η εκταμίευση της δεύτερης δόσης η οποία τοποθετείται χρονικά το τελευταίο τρίμηνο του 2013. Πάντως η επικεφαλής του ΔΝΤ έδωσε συγχαρητήρια στα μέλη του κλιμακίου του οργανισμού που επιχείρησαν στην Κύπρο.
Σε συνέντευξή της στο BBC η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε περήφανη για τον τρόπο με τον οποίο η ομάδα της χειρίστηκε το θέμα της Κύπρου. Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού ανέφερε ότι η Κύπρος έθεσε τον εαυτό της σε δύσκολη θέση, καθυστερώντας να θεραπεύσει το πρόβλημα με την εξασφάλιση δανείου και βγήκε εκτός διεθνών αγορών για περίπου ενάμιση χρόνο.
Αν ότι η Βουλή ανάψει πράσινο, η πρώτη δόση υπολογίζεται ότι θα εκταμιευθεί μετά τη δεύτερη βδομάδα του Μάη. Δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη το ύψος του ποσού που θα δοθεί στην Κύπρο. Υπολογίζεται ότι θα δοθούν 1,4 δισεκατομμύρια για να πληρωθούν τα ισόποσα δάνεια που λήγουν τον Ιούνιο και 600 εκατομμύρια ευρώ ώστε το κράτος να μπορεί να καταβάλλει μισθούς, συντάξεις, επιδόματα και να ανταποκρίνεται σε όλες τις δημοσιονομικές του υποχρεώσεις.
Ως εκ τούτου, η πρώτη αξιολόγηση θα γίνει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Πρόκειται για μια καθοριστική αξιολόγηση για το μέλλον του τόπου, καθώς από αυτήν θα προκύψει η αναγκαιότητα ή μη λήψης νέων μέτρων.
Εκεί θα κριθεί και η εκταμίευση της δεύτερης δόσης η οποία τοποθετείται χρονικά το τελευταίο τρίμηνο του 2013. Πάντως η επικεφαλής του ΔΝΤ έδωσε συγχαρητήρια στα μέλη του κλιμακίου του οργανισμού που επιχείρησαν στην Κύπρο.
Σε συνέντευξή της στο BBC η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε περήφανη για τον τρόπο με τον οποίο η ομάδα της χειρίστηκε το θέμα της Κύπρου. Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού ανέφερε ότι η Κύπρος έθεσε τον εαυτό της σε δύσκολη θέση, καθυστερώντας να θεραπεύσει το πρόβλημα με την εξασφάλιση δανείου και βγήκε εκτός διεθνών αγορών για περίπου ενάμιση χρόνο.
Συνέντευξη: Μνημόνιο ή χρεοκοπία:Επινοημένο δίλημμα;(ΒΙΝΤΕΟ)
Για «τροχιοδρομημένη διαδικασία» που ακολουθήθηκε τον τελευταίο διάστημα και που οδήγησε στο εκβιαστικό και «ψεύτικο» δίλημμα, «μνημόνιο ή χρεοκοπία», έκανε λόγο σε συνέντευξη του στο Sigmalive ο καθηγητής κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Frederick, Δρ Ανδρέας Παναγιώτου.
- Τα μέσα «πίεσης» προς αποδοχή των «μονόδρομων»
- Μας έσωσε το ΔΝΤ;
- Από το bail out στο bail in
- "Αν δεχτείς το δίλημμα, θα εφαρμόζεται παντού"
- "Με το ΦΑ θα είμαστε εύποροι, μπορούμε και χωρίς αυτό"
- "Προοπτική αλλαγής του μοντέλου της κοινωνίας"
Παρακολουθώντας όλες τις προσπάθειες, οι οποίες αφορούν την κρίση του τραπεζικού τομέα, θα δούμε ότι η λογική «μια λύση υπάρχει» είναι ψέμα, σημείωσε ο Δρ. Παναγιώτου.
Το παράδειγμα της Ισλανδίας
Πρόσθεσε ότι «η Ισλανδία που ουσιαστικά ήταν εκτός Ευρώπης, άφησε το τραπεζικό σύστημα να καταρρεύσει. Αντίστοιχα, οι Ιρλανδοί οι οποίοι προσπάθησαν να χρηματοδοτήσουν τις τράπεζες. Και δεν μπορεί να πει κανείς ότι η Ισλανδία δεν γλύτωσε από το πρόβλημα».
Οι «μονόδρομοι»
Είτε για το Ισλανδικό, είτε το Ιρλανδικό, θα μπορούσε κάποιος να αντιτείνει ότι δυστυχώς όσοι είναι μέσα στην ΕΕ δεν έχουν άλλες επιλογές, είπε ο κ. Παναγιώτου, εκφράζοντας τον προβληματισμό «γιατί η ΕΕ δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα με διαφορετικό πρόβλημα ενώ όσες χώρες είναι εκτός, λχ η Ισλανδία, μπορούσε να πάρει διαφορετική απόφαση»; Διότι, απαντά ο καθηγητής, μέσα στην ΕΕ, σε αυτή τη συγκυρία διεξάγεται μια διαμάχη για το ποιος θα επικρατήσει και μέχρι στιγμής φαίνεται να κερδίζει η Γερμανία, η οποία επιβάλλει τη διαδικασία των μνημονίων.
Η πρώτη εκδοχή, συμπλήρωσε ο κ. Παναγιώτου, ήταν ότι «όλοι πρέπει να πληρώσουν για τις τράπεζες». Ξαφνικά, πρόσθεσε, το δημόσιο χρέος εκτοξεύεται, τα ελλείμματα μεγαλώνουν και μπαίνει το 2ο σενάριο από το 2010, αυτό της λιτότητας.
Ο καθηγητής εξέφρασε τη θέση ότι «σαφέστατα υπήρχαν διαφορετικές επιλογές. Μέσα στην ΕΕ κάποιοι είχαν ακολουθήσει μια Α επιλογή, η οποία συναντούσε αντιστάσεις και αντιδράσεις. Υπήρχαν άλλες επιλογές; Βεβαίως. Οι Αμερικανοί ακολούθησαν άλλη οδό. Οι ΗΠΑ δεν είναι κανένα σοσιαλιστικό κράτος».
«Κατέρρευσε ο μύθος του μονόδρομου»
Η πρώτη επιλογή, ότι δηλαδή η λιτότητα και το μνημόνιο είναι μονόδρομος, έχει καταδειχτεί, τόσο από αναλυτές όσο και από την ίδια την ιστορική εμπειρία, ότι δεν ήταν ευσταθούσε αλλά μια συνειδητή επιλογή. Μπορεί να εκμεταλλευτήκαν οι Γερμανοί την απουσία πολιτικών θεσμών, αλλά ήταν συγκεκριμένη επιλογή, είπε ο Δρ. Παναγιώτου.
«Από το κακό στο χειρότερο»
Από την Ιρλανδική στην Ισπανική περίπτωση, η κατάσταση χειροτερεύει, σημείωσε, προσθέτοντας ότι οι απαιτήσεις για λιτότητα, μετά και από την περίπτωση της Ελλάδας, είναι σαφέστατα εις βάρος του νότου.
Η κυπριακή περίπτωση
Στην Κυπριακή περίπτωση έχουμε δύο καταστάσεις τις οποίες δεν πρέπει να αγνοούμε, επεσήμανε ο Δρ. Παμαγιώτου. Εξηγώντας, είπε ότι «η ΕΕ για πρώτη φορά άλλαξε πολιτική απόφαση. Η πρώτη που αφορούσε το καθολικό κούρεμα, όλων των καταθέσεων για να εξυγιανθούν οι τράπεζες. Αυτό υποτίθεται ότι ήταν ΄΄μονόδρομος΄΄. Η κοινωνία αντέδρασε και άλλαξε η πολιτική απόφαση. Η δεύτερη απόφαση ήθελε, τις ζημιές, να πληρώσουν οι δύο μεγάλες τράπεζες».
Τα μέσα «πίεσης» προς αποδοχή των «μονόδρομων»
Η βασική στρατηγική της κυρίαρχης ιδεολογίας είναι μονίμως διπλή, σύμφωνα με τον κοινωνιολόγο. «Η μια αφορά την προσπάθεια παρουσίασης των όσων θέλει(η κυρίαρχη ιδεολογία) ως μονόδρομο. Ότι, δηλαδή, είναι η φυσική κατάσταση των πραγμάτων. Κάτι όμως που αφαιρεί την ιστορία. Αφαιρεί το γεγονός τα πράγματα αλλάζουν. Η ΕΕ ήδη άλλαξε μοντέλο αντιμετώπισης της κρίσης, ακόμα και στη δύση. Η πρώτη στρατηγική επιχειρεί το μπλοκάρισμα όλων των εναλλακτικών επιλογών. Η δεύτερη αφορά την καλλιέργεια, στον κόσμο, της αμφιβολίας της λογικής συνέπειας της σκέψης».
Σε παλαιότερες κοινωνίες αυτό λειτουργούσε. Σήμερα είναι πιο δύσκολο, είπε ο κοινωνιολόγος.
Δύο ήταν τα κόλπα εκβιασμού που αφορούσαν τον «μονόδρομο», σύμφωνα με τον κ. Παναγιώτου. Το ένα ήταν η απειλή για στάση πληρωμών, η οποία εμφανίστηκε πριν από το 2012, αλλά μετά το 2012 έγινε σχεδόν επωδός όσων ήθελαν να πιέσουν για αποδοχή των όρων της τρόικας. Το δεύτερο κόλπο ήταν ότι δεν υπάρχουν άλλες λύσεις και ότι θα έχουμε εκροές καταθέσεων».
Οι εναλλακτικές
Η Ρωσία αποτελούσε μια εναλλακτική, είπε ο καθηγητής. «Όμως μόλις ανέλαβε αυτή η κυβέρνηση, κατέστησε σαφές στους Ρώσους, και μέσω των δηλώσεων της, ότι προτίθεται να κάνει συμμαχίες μόνο με τη Δύση, αποκλείοντας ουσιαστικά χώρες που θα μπορούσαν να αποτελέσουν την εναλλακτική».
«Είμαστε μια κοινωνία που από το 1960 μας έφτιαξαν ψεύτικα διλήμματα και ξαφνικά μέσα σε μια νύχτα βρεθήκαμε με διαφορετική απόφαση. Είμαστε η μόνη κοινωνία που κατάφερε το Eurogroup να αλλάξει απόφαση».
Σε κάποια φάση θα τεθεί και το δίλημμα στο κυπριακό, σημείωσε ο κοινωνιολόγος, προσθέτοντας ότι «δεν μπορείς να κοροϊδεύεις τον κόσμο ες αεί διότι σε κάποια στιγμή θα επέλθει αποσάθρωση της κοινωνίας, όπως έγινε στην Ελλάδα και την Ισπανία».
Τόνισε ότι υπάρχει μια πίεση πάνω στον κόσμο, αλλά μια μεγάλη μερίδα της κοινωνίας έχει αναπτύξει βαθιά καχυποψία.
"Γίνεται μια προσπάθεια να ξαναεγκλωβιστεί η κοινωνία σε επιλογές που έχουν πάρει κάποιοι, αφαιρόντας όλες τις υπόλοιπες επιλογές και δαιμονοποιώντας τους αντιπάλους. Αν το δεχτείς, θα εφαρμόζεται παντού. Το να μη νομιμοποιήσεις το μονόδρομο, ανοίγεται ένας δρόμος για αλλαγή, αφού η θεωρία του μονόδρομου είναι παραπλανητική. Διαφορετικά όλος ο κόσμος θα ακολουθούσε ένα και κοινό μοντέλο".
Το παράδειγμα της Ισλανδίας
Πρόσθεσε ότι «η Ισλανδία που ουσιαστικά ήταν εκτός Ευρώπης, άφησε το τραπεζικό σύστημα να καταρρεύσει. Αντίστοιχα, οι Ιρλανδοί οι οποίοι προσπάθησαν να χρηματοδοτήσουν τις τράπεζες. Και δεν μπορεί να πει κανείς ότι η Ισλανδία δεν γλύτωσε από το πρόβλημα».
Οι «μονόδρομοι»
Είτε για το Ισλανδικό, είτε το Ιρλανδικό, θα μπορούσε κάποιος να αντιτείνει ότι δυστυχώς όσοι είναι μέσα στην ΕΕ δεν έχουν άλλες επιλογές, είπε ο κ. Παναγιώτου, εκφράζοντας τον προβληματισμό «γιατί η ΕΕ δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα με διαφορετικό πρόβλημα ενώ όσες χώρες είναι εκτός, λχ η Ισλανδία, μπορούσε να πάρει διαφορετική απόφαση»; Διότι, απαντά ο καθηγητής, μέσα στην ΕΕ, σε αυτή τη συγκυρία διεξάγεται μια διαμάχη για το ποιος θα επικρατήσει και μέχρι στιγμής φαίνεται να κερδίζει η Γερμανία, η οποία επιβάλλει τη διαδικασία των μνημονίων.
Η πρώτη εκδοχή, συμπλήρωσε ο κ. Παναγιώτου, ήταν ότι «όλοι πρέπει να πληρώσουν για τις τράπεζες». Ξαφνικά, πρόσθεσε, το δημόσιο χρέος εκτοξεύεται, τα ελλείμματα μεγαλώνουν και μπαίνει το 2ο σενάριο από το 2010, αυτό της λιτότητας.
Ο καθηγητής εξέφρασε τη θέση ότι «σαφέστατα υπήρχαν διαφορετικές επιλογές. Μέσα στην ΕΕ κάποιοι είχαν ακολουθήσει μια Α επιλογή, η οποία συναντούσε αντιστάσεις και αντιδράσεις. Υπήρχαν άλλες επιλογές; Βεβαίως. Οι Αμερικανοί ακολούθησαν άλλη οδό. Οι ΗΠΑ δεν είναι κανένα σοσιαλιστικό κράτος».
«Κατέρρευσε ο μύθος του μονόδρομου»
Η πρώτη επιλογή, ότι δηλαδή η λιτότητα και το μνημόνιο είναι μονόδρομος, έχει καταδειχτεί, τόσο από αναλυτές όσο και από την ίδια την ιστορική εμπειρία, ότι δεν ήταν ευσταθούσε αλλά μια συνειδητή επιλογή. Μπορεί να εκμεταλλευτήκαν οι Γερμανοί την απουσία πολιτικών θεσμών, αλλά ήταν συγκεκριμένη επιλογή, είπε ο Δρ. Παναγιώτου.
«Από το κακό στο χειρότερο»
Από την Ιρλανδική στην Ισπανική περίπτωση, η κατάσταση χειροτερεύει, σημείωσε, προσθέτοντας ότι οι απαιτήσεις για λιτότητα, μετά και από την περίπτωση της Ελλάδας, είναι σαφέστατα εις βάρος του νότου.
Η κυπριακή περίπτωση
Στην Κυπριακή περίπτωση έχουμε δύο καταστάσεις τις οποίες δεν πρέπει να αγνοούμε, επεσήμανε ο Δρ. Παμαγιώτου. Εξηγώντας, είπε ότι «η ΕΕ για πρώτη φορά άλλαξε πολιτική απόφαση. Η πρώτη που αφορούσε το καθολικό κούρεμα, όλων των καταθέσεων για να εξυγιανθούν οι τράπεζες. Αυτό υποτίθεται ότι ήταν ΄΄μονόδρομος΄΄. Η κοινωνία αντέδρασε και άλλαξε η πολιτική απόφαση. Η δεύτερη απόφαση ήθελε, τις ζημιές, να πληρώσουν οι δύο μεγάλες τράπεζες».
Τα μέσα «πίεσης» προς αποδοχή των «μονόδρομων»
Η βασική στρατηγική της κυρίαρχης ιδεολογίας είναι μονίμως διπλή, σύμφωνα με τον κοινωνιολόγο. «Η μια αφορά την προσπάθεια παρουσίασης των όσων θέλει(η κυρίαρχη ιδεολογία) ως μονόδρομο. Ότι, δηλαδή, είναι η φυσική κατάσταση των πραγμάτων. Κάτι όμως που αφαιρεί την ιστορία. Αφαιρεί το γεγονός τα πράγματα αλλάζουν. Η ΕΕ ήδη άλλαξε μοντέλο αντιμετώπισης της κρίσης, ακόμα και στη δύση. Η πρώτη στρατηγική επιχειρεί το μπλοκάρισμα όλων των εναλλακτικών επιλογών. Η δεύτερη αφορά την καλλιέργεια, στον κόσμο, της αμφιβολίας της λογικής συνέπειας της σκέψης».
Σε παλαιότερες κοινωνίες αυτό λειτουργούσε. Σήμερα είναι πιο δύσκολο, είπε ο κοινωνιολόγος.
Δύο ήταν τα κόλπα εκβιασμού που αφορούσαν τον «μονόδρομο», σύμφωνα με τον κ. Παναγιώτου. Το ένα ήταν η απειλή για στάση πληρωμών, η οποία εμφανίστηκε πριν από το 2012, αλλά μετά το 2012 έγινε σχεδόν επωδός όσων ήθελαν να πιέσουν για αποδοχή των όρων της τρόικας. Το δεύτερο κόλπο ήταν ότι δεν υπάρχουν άλλες λύσεις και ότι θα έχουμε εκροές καταθέσεων».
Οι εναλλακτικές
Η Ρωσία αποτελούσε μια εναλλακτική, είπε ο καθηγητής. «Όμως μόλις ανέλαβε αυτή η κυβέρνηση, κατέστησε σαφές στους Ρώσους, και μέσω των δηλώσεων της, ότι προτίθεται να κάνει συμμαχίες μόνο με τη Δύση, αποκλείοντας ουσιαστικά χώρες που θα μπορούσαν να αποτελέσουν την εναλλακτική».
«Είμαστε μια κοινωνία που από το 1960 μας έφτιαξαν ψεύτικα διλήμματα και ξαφνικά μέσα σε μια νύχτα βρεθήκαμε με διαφορετική απόφαση. Είμαστε η μόνη κοινωνία που κατάφερε το Eurogroup να αλλάξει απόφαση».
Σε κάποια φάση θα τεθεί και το δίλημμα στο κυπριακό, σημείωσε ο κοινωνιολόγος, προσθέτοντας ότι «δεν μπορείς να κοροϊδεύεις τον κόσμο ες αεί διότι σε κάποια στιγμή θα επέλθει αποσάθρωση της κοινωνίας, όπως έγινε στην Ελλάδα και την Ισπανία».
Τόνισε ότι υπάρχει μια πίεση πάνω στον κόσμο, αλλά μια μεγάλη μερίδα της κοινωνίας έχει αναπτύξει βαθιά καχυποψία.
"Γίνεται μια προσπάθεια να ξαναεγκλωβιστεί η κοινωνία σε επιλογές που έχουν πάρει κάποιοι, αφαιρόντας όλες τις υπόλοιπες επιλογές και δαιμονοποιώντας τους αντιπάλους. Αν το δεχτείς, θα εφαρμόζεται παντού. Το να μη νομιμοποιήσεις το μονόδρομο, ανοίγεται ένας δρόμος για αλλαγή, αφού η θεωρία του μονόδρομου είναι παραπλανητική. Διαφορετικά όλος ο κόσμος θα ακολουθούσε ένα και κοινό μοντέλο".
Μας "έσωσε" το ΔΝΤ;
Το επίμαχο σημείο ήταν ότι η τρόικα ήθελε από το Νοέμβριο να διασυνδέσει την οικονομική βοήθεια με το ΦΑ και στη συνέχεια φθάσαμε στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων. Φθάσαμε στο αστείο σημείο, ο δανειστής να πιέζει το δανειζόμενο να πάρει μεγαλύτερο δάνειο, για να έλθει στη συνέχεια το ΔΝΤ να πει ότι αν γίνει αυτό θα είναι μη βιώσιμο το χρέος.
Από τις ιδιωτικοποιήσεις, «χέρι» στο ΦΑ;
Ο καθηγητής εξέφρασε τη θέση ότι τα δεδομένα σε ότι αφορά την επιμονή στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων δείχνουν την τάση, από πλευράς κάποιων, να «βάλουν χέρι» στο ΦΑ και αν δεν προβάλουμε αντιστάσεις, θα μπει στο τραπέζι. Και αυτό ξεκινά από την αξίωση για ιδιωτικοποιήσεις, που είναι δημόσιος πλούτος, όπως είναι και το ΦΑ.
«Δεν μεγαλώσαμε μέσα στα πλούτη»
Επεσήμανε παράλληλα ότι «δεν είμαστε μια κοινωνία που μεγαλώσαμε μέσα στα πλούτη. Κτίσαμε αυτή την κοινωνία δύο φορές. Άρα προφανώς μας επιβλήθηκε κάτι που έχει να κάνει με ευρωπαϊκές τάσεις».
Ο καθηγητής εξέφρασε τη θέση ότι τα δεδομένα σε ότι αφορά την επιμονή στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων δείχνουν την τάση, από πλευράς κάποιων, να «βάλουν χέρι» στο ΦΑ και αν δεν προβάλουμε αντιστάσεις, θα μπει στο τραπέζι. Και αυτό ξεκινά από την αξίωση για ιδιωτικοποιήσεις, που είναι δημόσιος πλούτος, όπως είναι και το ΦΑ.
«Δεν μεγαλώσαμε μέσα στα πλούτη»
Επεσήμανε παράλληλα ότι «δεν είμαστε μια κοινωνία που μεγαλώσαμε μέσα στα πλούτη. Κτίσαμε αυτή την κοινωνία δύο φορές. Άρα προφανώς μας επιβλήθηκε κάτι που έχει να κάνει με ευρωπαϊκές τάσεις».
Περισσότερα στο Βίντεο
athanasiout@sigmalive.com
Πηγή: ΚΥΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου