Williams: Aποφασίστε για την Κύπρο όχι για την ΕΕ (βίντεο)
Οι όποιες αποφάσεις παρθούν για το μέλλον της κυπριακής οικονομίας, θα πρέπει να παρθούν για τον κυπριακό λαό και όχι για χάρη του ευρώ, δήλωσε ο παγκοσμίου φήμης Σύμβουλος Επενδύσεων, Grant Williams, σε αποκλειστική συνέντευξη του στο SigmaLive. O Grant Williams δραστηριοποιείται στον χρηματοπιστωτικό τομέα τα τελευταία 26 χρόνια, ειδικεύεται στην Ασιατική αγορά και είναι στρατηγικός σύμβουλος στην Vulpes Investment Management (κύκλος εργασιών 250 εκ. δολάρια) που εδρεύει στην Σιγκαπούρη.
Τεράστιο λάθος το κούρεμα καταθέσεων
Σχολιάζοντας την απόφαση για κούρεμα στις καταθέσεις, ο Grant Williams είπε ότι η πρώτη ανακοίνωση του Eurogroup, για κούρεμα στις ασφαλισμένες καταθέσεις, έστειλε κύματα πανικού τα οποία έγιναν αισθητά και στην Σιγκαπούρη. Η λογική των διασώσεων ιστορικά, από το 2008 μέχρι σήμερα, ήταν ότι εξασφαλίζονταν πάνω από όλα οι καταθέσεις. Αυτό που έγινε τώρα στην περίπτωση της Κύπρου, απειλώντας μάλιστα και τις ασφαλισμένες καταθέσεις, είναι ένα τεράστιο λάθος από μέρους της ΕΕ.
Θα περάσει από τεράστια ύφεση η Κύπρος
Ο Grant Williams, διερωτήθηκε πώς μια οικονομία, όπως η κυπριακή, που το 80% του ΑΕΠ της βασίζεται στις υπηρεσίες, μπορεί να επανέλθει σε ρυθμούς ανάπτυξης χωρίς υποτίμηση του νομίσματος. Αυτό δεν είναι κάτι εφικτό από τη στιγμή που η χώρα είναι κράτος της ευρωζώνης. Η Κύπρος θα πρέπει να περάσει από μία τεράστια ύφεση η οποία θα αγγίξει τα όρια της δυσπραγίας προκειμένου να εξέλθει της κρίσης.
Η έξοδος από το ευρώ θα έπρεπε να τεθεί ενώπιον του λαού
Με βάση τα σημερινά δεδομένα, ο Grant Williams, θεωρεί ότι η έξοδος από την Ευρωζώνη θα έπρεπε να βρίσκεται στο τραπέζι τόσο για την Κύπρο όσο και για άλλες χώρες της ΕΕ.
«Εμένα με ανησυχεί πολύ το κλίμα απελπισίας που υπάρχει για να κρατηθούν όλες οι χώρες στην Ευρωζώνη, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη εάν είναι προς συμφέρον της κάθε χώρας ξεχωριστά. Με ανησυχεί πολύ το γεγονός ότι προκειμένου να κρατηθεί ζωντανό το οικοδόμημα του Ευρώ δεν επιτρέπεται στα κράτη να αποφασίσουν τι είναι προς συμφέρον των χωρών τους. Αν δεν λειτουργεί το οικοδόμημα θα πρέπει να διαλυθεί. Αν δεν είναι προς συμφέρον των χωρών, της Κύπρου ή της Ελλάδας για παράδειγμα, θα πρέπει να αποχωρήσουν στη βάση της εθνικής τους κυριαρχίας και να μην κρατούνται όμηροι από την ΕΕ», είπε χαρακτηριστικά.
Λανθασμένη η πώληση του χρυσού
Σχολιάζοντας την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε πώληση του χρυσού, ο Grant Williams, έκανε λόγο για τεράστιο λάθος, αφού κατά την άποψη του σε μια τέτοια εποχή είναι το μοναδικό πράγμα που έχει η Κύπρος για να προστατέψει την οικονομία της.
«Η Κύπρος έχει περίπου 53 τόνους χρυσού και αποτελεί περίπου τα μισά περιουσιακά της στοιχεία. Όσο εύκολο είναι να πατήσεις ένα κουμπί και να τυπώσεις νόμισμα, για να μαζέψεις χρυσό χρειάζεται αίμα δάκρυα και ιδρώτα. Χρειάστηκε αιώνες για να μαζευτεί ο χρυσός και η πώληση του απλά για να πληρώσουμε τους λογαριασμούς και να παραμείνουμε στο ευρώ είναι λανθασμένη. Εάν θα γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να γίνει επειδή αυτό προστάζει το συμφέρον της ίδιας της χώρας», είπε χαρακτηριστικά.
Έξοδος ή παραμονή στο ευρώ
Ο Grant Williams υποστήριξε ότι θα πρέπει να τεθούν σε συζήτηση τα αρνητικά και τα θετικά της εξόδου αλλά και της παραμονής της χώρας στο ευρώ. Στη συνέχεια είπε, θα πρέπει να τεθούν ενώπιον του λαού, και αυτός να αποφασίσει τι θέλει για το μέλλον του. Είναι δεδομένο, τόνισε, ότι και οι δύο επιλογές συνεπάγονται με μια περίοδο φοβερής ύφεσης, μέχρι η χώρα να σταθεί στα πόδια της.
Πάντως, είπε, η έξοδος από το ευρώ, θα δώσει επιπλέον επιλογές για τον τρόπο εξόδου της χώρας από την κρίση. Η όποια απόφαση, θα πρέπει είπε να παρθεί για την Κύπρο και όχι για την ΕΕ και το ευρώ. Ερωτηθείς για το θέμα του φυσικού πλούτου, είπε ότι αυτό που είναι δεδομένο, είναι ότι δεν πρέπει να θυσιαστεί προκειμένου η χώρα να παραμείνει στο ευρώ.
Ανησυχίες για το μέλλον
Κληθείς να προβεί σε προβλέψεις για το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί για να ανακάμψει η χώρα, είπε ότι αυτή τη στιγμή είναι αδύνατο να γίνουν προβλέψεις. Το γεγονός ότι δεν έχει ξεκαθαρίσει το ύψος του κουρέματος, καθώς και το ότι είδαμε το ύψος του ποσού στήριξης να ανεβαίνει από τα 17,5 δις στα 23, συνεπάγεται ότι αυτό το ποσό μπορεί αν αυξηθεί περαιτέρω.
Δύσκολο να προσελκυθούν επενδύσεις
Ερωτηθείς αν ο ίδιος θα επέλεγε την Κύπρο για να επενδύσει αυτή τη στιγμή, είπε ότι με την κατάσταση όπως έχει σήμερα και τα αναπάντητα ερωτήματα, είναι πολύ δύσκολο για να την Κύπρο να προσελκύσει κεφάλαια.
«Αυτό που θέλει ένας επενδυτής είναι σαφήνεια. Μέχρι η Κύπρος να είναι σε θέση να απαντήσει σε όλα αυτά τα ερωτήματα, αυτή η δυσκολία θα παραμείνει», υπογράμμισε.
Νευρικότητα στην Ευρωζώνη
Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα κλίμα νευρικότητας στην Ευρωζώνη για το ενδεχόμενο κάποια χώρα να αποχωρήσει. Ερωτηθείς σχετικά για την απόδοση των μέτρων λιτότητας μέχρι σήμερα, η οποία όπως διαφαίνεται δεν επιτυγχάνει το στόχο της ανάκαμψης και της ανάπτυξης, είπε ότι οι χώρες όταν έφταναν σε αυτή την κατάσταση, τότε είτε κήρυτταν χρεοκοπία, είτε προχωρούσαν σε υποβάθμιση του νομίσματος τους, ή ένα συνδυασμό και των δύο. Στην περίπτωση όμως των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, αυτό δεν είναι δυνατό. Το ενδεχόμενο εξόδου κάποιας χώρας, προκαλεί μεγάλη νευρικότητα στους ιθύνοντες της ΕΕ.
Για το νόμισμα του ευρώ
Σχολιάζοντας το ευρώ ως νόμισμα, είπε ότι η λειτουργία του παραμένει μέχρι σήμερα προβληματική. Χωρίς ενιαία οικονομία, χωρίς ενιαία διαχείριση και χωρίς τραπεζική ένωση, εννοείται ότι θα ήταν προβληματικό. Μετά και τα σοβαρά προβλήματα της Ελλάδας, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να κρατηθεί αυτό το πράγμα. Σίγουρα υπάρχει λύση να γίνει λειτουργικό το ευρώ, αλλά στην παρούσα μορφή του θα συνεχίσει να είναι προβληματικό», υποστήριξε.
Τέλος επανέλαβε ότι οι πολιτικοί της Κύπρου, θα πρέπει να αποφασίσουν για χάρη του συμφέροντος της χώρας και όχι για να κρατήσουν ζωντανό το ευρώ.
zannettos@sigmalive.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου