ΛύρΑυλος
http://www.youtube.com/watch?v=-vNaUTlkMp4
Τα ανακατασκευασμένα αρχαία όργανα «αναπνέουν» ξανά και ζωντανεύουν τους αρχαίους ήχους. Μας ταξιδεύουν σε εποχές αγνότητας και αρμονίας, όταν ήχοι όπως εκείνος της λύρας, εκστασίαζαν τα πλήθη, όταν ρυθμοί και μελωδίες όπως εκείνη του διαύλου, ξεσήκωναν τους ανθρώπους. Ο Λύραυλος επιφυλάσσει μια μοναδική μουσική εμπειρία, όπου ήχοι και ρυθμοί ζωντανεύουν, κυριεύουν τον ακροατή, αφυπνίζουν εικόνες και αισθήσεις, ανοίγουν νέους ορίζοντες στον ανυποψίαστο αλλά και στον έμπειρο ακροατή.
Πάνω σε αρκετά και ασφαλή συμπεράσματα αλλά και σε αντίστοιχα που προέκυψαν από την προσωπική του μακροχρόνια έρευνα, βασίστηκε ο ΛύπΑυλος, με το κεφαλή του Παναγιώτη Στέφου, για να προχωρήσει σε μια οργανωμένη και τεκμηριωμένη προσπάθεια να φωτιστεί το κεφάλαιο αυτό του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού που λέγεται ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ.
Ο ΛύρΑυλος είναι μια σύγχρονη πενταμελής ορχήστρα επικεντρωμένη στην Aρχαία Eλληνική Mουσική. Συγκροτήθηκe το 2001 από τον καταξιωμένο μουσικό Παναγιώτη Στέφο, ο οποίος προχώρησε στη δημιουργία ενός πυρήνα έμπειρων μουσικών που θα μπορούσαν να υπηρετήσουν δημιουργικά και αξιόπιστα το σύνθετο όραμα του. Αυτό δεν είναι άλλο από το να φωτιστεί συστηματικά, επιστημονικά και με τρόπο που θα αναδείξει την μοναδική καλλιτεχνική του διάσταση, το μεγάλο κεφάλαιο που λέγεται Aρχαία Ελληνική Mουσική, κεφάλαιο το οποίο ουσιαστικά είναι άγνωστο αφού ελάχιστες είναι οι αντίστοιχες πρωτοβουλίες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Σημαντικό μέρος της όλης δουλειάς του σχήματος αποτελεί η επιστημονικά τεκμηριωμένη ανακατασκευή των αρχαίων μουσικών οργάνων και φυσικά η έρευνα πάνω στον τρόπο παιξίματος τους και φυσικά στη χρήση της φωνής. Τα αρχαία όργανα, ο ήχος και η αισθητική τους, πέρα από την μεταφορά στο σήμερα ήχων μυστηριακών αλλά και γεμάτων από την χαρά της ζωής, έχουν αποτελέσει, τέλος, αφορμή για να γραφτεί σύγχρονη μουσική ειδικά γι'αυτά , επιβεβαιώνοντας τον αστείρευτο πλούτο, τη διαχρονικότητα και την εκπληκτική δυναμική της Αρχαίας Ελληνικής Μουσικής Παράδοσης.
Τον ΛύρΑυλο αποτελούν οι:
Παναγιώτης Στέφος: αρχαία κιθάρα, λύρα, αυλός, σύριγγα του Πανός, κοχύλια
Σόλης Μπαρκή: τύμπανο, σείστρο, στάμνα, κρουστά, ντιτζεριντού
Χριστίνα Σιάκη: βάρβιττος, πανδουρίδα, βιολί
Αννα Χρονοπούλου: μέτζο σοπράνο, τραγούδι, απαγγελία
Βαγγέλης Μανιάτης: βαρύτονος, τραγούδι, απαγγελία
Ο Παναγιώτης Στέφος μετά από ένα κύκλο σημαντικών μουσικών σπουδών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ξεχώρισε ως κορυφαίος τρομπονίστας στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, στην Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής καθώς και στην «Ορχήστρα των Χρωμάτων» του Μάνου Χατζιδάκι. Ως τρομπονίστας έχει συμμετάσχει και συνεργαστεί με πολλά αξιόλογα σχήματα με τα οποία έχει εμφανιστεί σε σημαντικά φεστιβάλ εντός και εκτός συνόρων. Έχει συνεργαστεί με τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες – ενδεικτικά αναφέρουμε τους Αδάμη, Αντωνίου, Καρακατσάνη, Κουρουπό, Μικρούτσικο, Σαββόπουλο, Χατζιδάκι κ.α. Ο ίδιος εξάλλου έχει γράψει και γράφει μουσική για θεατρικές παραστάσεις καθώς και κινηματογραφικές ταινίες.
Το κεφάλαιο της Αρχαίας Ελληνικής Μουσικής άνοιξε γι'αυτόν πριν μερικά χρόνια στο οποίο και επικεντρώθηκε, προχωρώντας όχι μόνον στη θεωρητική μελέτη της Αρχαιοελληνικής Μουσικής αλλά και στην ανακατασκευή των περισσοτέρων αρχαίων οργάνων. Πρόκειται για ένα σπάνιο συνδυασμό που επιτρέπει στον Στέφο να έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα μιας ολιστικής αντιμετώπισης του αντικειμένου και μια θεώρηση των πραγμάτων που του επιτρέπουν να βαδίζει με ασφάλεια. Η δημιουργία της Ορχήστρας Αρχαιοελληνικών Μουσικών Οργάνων με την επωνυμία ΛΥΡΑΥΛΟΣ υπήρξε το αποκορύφωμα.
Η συνδυαστική μελέτη όλων των πηγών οδήγησε στον σχεδιασμό των αρχαίων οργάνων με αρκετή ασφάλεια και πιστότητα, επιτρέποντας το πέρασμα στο πιο δημιουργικό ίσως κομμάτι, την ίδια την κατασκευή των οργάνων. Κάνοντας χρήση των πρωτότυπων υλικών όπως έλατο, πυξάρι και καλάμι, έντερα για τις χορδές, καύκαλα χελώνας , δέρμα, ιχθυόκολλα και ξυλόκαρφα, ο Παναγιώτης Στέφος προχώρησε στην αναδημιουργία των περισσότερων αρχαίων μουσικών οργάνων.
Αξίζει να τονιστεί ότι κάθε φορά στο πλαίσιο τόσο των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων όσο και των πιο αμιγώς εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ο Παναγιώτης Στέφος παρουσιάζει από κοντά στο κοινό τα μουσικά όργανα.
Στην Αρχαία Ελλάδα η Μουσική αντιθέτως ήταν απόλυτα συνυφασμένη με την καθημερινότητα όλων των ανθρώπων και σαν μια σύνθετη καλλιτεχνική και πνευματική έκφραση είχε ιδιαίτερη θέση σε όλες τις εκδηλώσεις της προσωπικής και της κοινωνικής ζωής.
Ένας αυλητής λ. χ. συνόδευε τις γυναίκες στο ζύμωμα, τους εργάτες στον τρύγο και τον θερισμό, τους κωπηλάτες αλλά και τους στρατιώτες στην πορεία προς την μάχη. Άρρηκτα δεμένος ο Αθλητισμός με την Μουσική, όχι μόνον γιατί οι μεγάλοι αθλητικοί αγώνες είχαν και μουσικούς διαγωνισμούς, αλλά γιατί ο αθλητής τόσο στην προπόνησή του όσο και στον αγώνα χρειαζόταν τον ρυθμό του μουσικού να τον ωθεί και να τον εμψυχώνει.
Η Μουσική έχοντας θεϊκό χαρακτήρα για τους αρχαίους Έλληνες, θεράπευε ψυχή και σώμα, εξάγνιζε, καταπράυνε, ενέπνεε, παρακινούσε αλλά και ηρεμούσε.
Ο Λύραυλος έχει ήδη στο ενεργητικό του ένα σημαντικό αριθμό συναυλιών και εμφανίσεων, πράγμα που έχει επιτρέψει στα μέλη του να δουλέψουν και να αποκτήσουν ένα ιδιαίτερα διευρυμένο ρεπερτόριο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ανάλογα με τον χώρο, τον χρόνο, την αφορμή, τον θεματικό άξονα και τους στόχους της κάθε διοργάνωσης, ο Λύραυλος μπορεί να καταθέσει ανάλογα διαμορφωμένες προτάσεις έχοντας πάντα ωστόσο ως επίκεντρο την Αρχαία Ελληνική Μουσική, τα ανακατασκευασμένα αρχαία όργανα και τον μοναδικό τους ήχο.
Μία βασική μουσική πρόταση είναι εκείνη που εστιάζει στα σωζόμενα αρχαιοελληνικά κομμάτια και αποκλειστικά σε αυτά.. Τα «μουσικά αυτά κείμενα» που αποτελούν τη μόνη αυθεντική και γνήσια μουσική μας παρακαταθήκη δεν υπερβαίνουν δυστυχώς στον αριθμό τα 61 και τα περισσότερα είναι αποσπασματικού χαρακτήρα. Ο Λύραυλος φυσικά παρουσιάζει μια επιλογή από αυτά δίνοντας φυσικά βάρος στα καλύτερα σωζόμενα.
Έχοντας κάνει έρευνα στον ατελείωτο πλούτο της Ελληνικής Μουσικής Παράδοσης, ο Λύραυλος έχει διευρύνει το ρεπερτόριό του εντάσσοντας σε αυτό και παρουσιάζοντας διαχρονικές μελωδίες και παραδοσιακά τραγούδια ερμηνευμένα πάντα με τα αρχαία όργανα. Ακούσματα γνωστά και ιδιαίτερα δημοφιλή - όπως τα σμυρναϊκά - αποκτούν άλλη διάσταση και δυναμική από τη στιγμή που «ζωντανεύουν» χάρη στα αρχαία όργανα.
Νέες συνθέσεις, που έχουν γραφεί ειδικά για τα ανακατασκευασμένα αρχαία όργανα “συναντούν” την σύγχρονη νεοελληνική ποίηση και δίνουν ένα ιδιαίτερα ατμοσφαιρικό αποτέλεσμα. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα δημοφιλή πρόταση που δημιουργεί αίσθηση και μπορεί να συγκινήσει ένα ευρύτερο κοινό.
Πολύ συχνά ο Λύραυλος προχωρά στον ισορροπημένο σχεδιασμό / συνδυασμό όλων των παραπάνω, δίνοντας κατά περίπτωση ιδιαίτερο βάρος σε ένα μέρος ή στο άλλο. Η επαφή με τα αρχαιοελληνικά μουσικά κείμενα βοηθά στην άμεση εξοικείωση του ακροατή με τα μουσικά όργανα και δημιουργεί δέος. Το πέρασμα στις νέες συνθέσεις επιβεβαιώνει τη δύναμη και τη διαχρονικότητα αυτών των οργάνων αλλά και καθηλώνει με την μαγική ατμόσφαιρα που δημιουργεί το άκουσμά τους. Τέλος, η διασκευή γνωστών μελωδιών απελευθερώνει τον ακροατή από χρονικές και καλλιτεχνικές συμβάσεις, επιτρέποντας του να βιώσει την αληθινή μαγεία και την ουσία της μουσικής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου