27 Μαΐου 2013

ΚΥΠΡΙΟΙ ΜΕΙΝΕΤΕ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ «ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ»


ΚΥΠΡΙΟΙ ΜΕΙΝΕΤΕ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ «ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ»


ΚΥΠΡΙΟΙ 

Μακριά από την «επιτροπή αποζημιώσεων» 

 Η Επιτροπή Αποζημιώσεων ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΡΚΙΚΏΝ ΣΥΝΦΕΡΟΝΤΩΝ 

ΔΕΣ ΕΔΩ

ΔΕΣ ΕΔΩ
 Επιτροπή αποζημιώσεων στα κατεχόμενα

Ε.Ν.D.: Λαμπράκης & Βαλσαμάκης 24.05.2013 στο artFM Radio



Κυπριακο - Πρόσφυγες και "επιτροπή αποζημιώσεων"-1

Κυπριακο - Πρόσφυγες και "επιτροπή αποζημιώσεων" - 2

60 Λεπτά (2009-12) Επιτροπή αποζημιώσεων στα κατεχόμενα 







Βουλευτές Κερύνειας - Μην πάτε στην «επιτροπή αποζημιώσεων »

Μακριά από την «επιτροπή αποζημιώσεων» 

 Η Επιτροπή Αποζημιώσεων ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΡΚΙΚΏΝ ΣΥΝΦΕΡΟΝΤΩΝ


Οι τρεις Βουλευτές Κερύνειας προειδοποίησαν με δηλώσεις τους ότι η Τουρκία επιχειρεί μέσω της λεγόμενης επιτροπής αποζημιώσεων να εξασφαλίσει το 4% των ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα και να δημιουργήσει τετελεσμένα στο εδαφικό, και κάλεσαν τους πρόσφυγες να μην καταφεύγουν στη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων. Ο Βουλευτής Σοφοκλής Φυττής, μιλώντας εκ μέρους και στην παρουσία των άλλων δύο Βουλευτών Κερύνειας, Μάριου Μαυρίδη και Πάμπου Παπαγεωργίου, είπε πως η θέση των τριών Βουλευτών για τη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων είναι ξεκάθαρη: «Καλούμε τους πρόσφυγες να μην καταφεύγουν στην "επιτροπή" αποζημιώσεων». Συνεχίζοντας, ο κ. Φυττής είπε ότι η λεγόμενη επιτροπή αποτελεί κατασκεύασμα της κατοχής δύναμης, δυστυχώς, ύστερα από απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), προσθέτοντας ότι η Τουρκία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την απόφαση αυτή για να αυξήσει το ποσοστό της τουρκικής ιδιοκτησίας στην κατεχόμενη από το στρατό περιοχή της Κύπρου. Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση των βουλευτών Κερύνειας και σχολιάστε εδώ.

ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙAΣ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ :
ΜΕΙΝΕΤΕ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ «ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ»
Τον τελευταίο καιρό έχουμε γίνει δέκτες ερωτήσεων από πρόσφυγες της επαρχίας μας, και όχι μόνον, σχετικά με τη λεγόμενη «Επιτροπή Αποζημιώσεων». Η δική μας θέση για το θέμα είναι ξεκάθαρη. Καλούμε τους πρόσφυγες να μην καταφεύγουν στην «Επιτροπή Αποζημιώσεων».

Η Επιτροπή αυτή αποτελεί κατασκεύασμα της κατοχικής δύναμης ύστερα από απόφαση, δυστυχώς ,του ΕΔΑΔ .

Η Τουρκία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την απόφαση αυτή για να αυξήσει το ποσοστό της τουρκικής ιδιοκτησίας στην κατεχόμενη από το στρατό περιοχή της Κύπρου.
Προσπαθεί επίσης να εξουδετερώσει ένα σημαντικό όπλο στον αγώνα μας για την άρση των αδικιών της εισβολής, δηλαδή τα ιδιοκτησιακά και συνεπώς ανθρώπινα δικαιώματα των ελληνοκυπρίων, τους οποίους ανάγκασε να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τις περιουσίες τους . Προς τούτο, εκμεταλλεύεται τυχόν δυσκολίες που αντιμετωπίζουν κάποιοι πρόσφυγες, προσφέροντας τους χρηματική αποζημίωση , η οποία ούτως η άλλως δεν αντικατοπτρίζει την αξία των περιουσιών, αλλά ένα πολύ μικρό ποσοστό της .
Παράλληλα η λεγόμενη «Επιτροπή» δεν παραμένει στον όρο εντολής που της υπέδειξε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και απορρίπτει κάθε αποζημίωση, λόγω απώλειας χρήσης της περιουσίας και βάζει ως όρο ότι για να καταβληθεί οποιοδήποτε χρηματικό ποσό θα πρέπει ο πρόσφυγας να μεταβιβάσει την περιουσία στην Τουρκική Δημοκρατία. Με αυτό τον τρόπο η Τουρκία θα καταφέρει, σε βάθος χρόνου, να εξασφαλίσει πλειοψηφία γης στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου .
Διευκρινίζουμε προς τον προσφυγικό κόσμο ότι δε χάνει τα ιδιοκτησιακά του δικαιώματα , αν δεν καταφύγει στην λεγόμενη « Επιτροπή Αποζημιώσεων» . Εκείνο που χάνει, με βάση τα σημερινά δεδομένα , είναι τη δυνατότητα προσφυγής στο ΕΔΑΔ για την απώλεια χρήσης της περιουσίας του. Ακόμα όμως και εκείνοι οι ιδιοκτήτες που θα προσφύγουν στην Επιτροπή είναι υποχρεωμένοι , αν δεν ικανοποιηθούν, και έτσι επιθυμούν , να περάσουν από την λεγόμενη «Αναθεωρητική Αρχή» της κατοχικής διοίκησης και μόνο μετά από αυτό μπορούν να καταφύγουν στο ΕΔΑΔ (με βάση τα δεδομένα στην απόφαση για την υπόθεση Δημόπουλος) .Και να είναι αμφίβολο το τι τελικά θα αποφασίσει το ΕΔΑΔ. Είναι πιθανόν, μεταξύ άλλων να επικυρώσει την απόφαση της λεγόμενης «Επιτροπής Αποζημιώσεων» ή να αυξήσει κατ’ ελάχιστον την αποζημίωση.
Καλούμε σχετικά την πολιτεία να εξετάσει τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να τροποποιηθεί η απόφαση του ΕΔΑΔ ,δηλαδή η ανάγκη για προηγούμενη αίτηση στην λεγόμενη «Επιτροπή Αποζημιώσεων».
Ασφαλώς είναι δικαίωμα του κάθε πρόσφυγα να αποφασίσει μόνος του τι θα κάνει. Έχουμε όμως ο καθένας από εμάς καθήκον να διαφυλάσσουμε την αξιοπρέπεια μας. Και προπαντός έχουμε καθήκον να λαμβάνουμε υπόψη τις επιπτώσεις των αποφάσεων μας πάνω στην κοινή υπόθεση μας, την υπόθεση της αποκατάστασης των δικαίων μας και τις επιπτώσεις πάνω στο σύνολο των συμπολιτών μας. Το να αυξήσουμε μόνοι μας την τ/κ ιδιοκτησία ή και της Τουρκίας θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην συνολική λύση του Κυπριακού προβλήματος.
Καλούμε τους πρόσφυγες και τους άλλους ιδιοκτήτες γης στα κατεχόμενα να μείνουν μακριά από την λεγόμενη «Επιτροπή Αποζημιώσεων» , προασπίζοντας την τιμή και την συνοχή της κοινότητας μας.
Οι Βουλευτές Κερύνειας : Μάριος Μαυρίδης (ΔΗΣΥ) , Πάμπος Παπαγεωργίου (ΑΚΕΛ) και Σοφοκλής Φυττής (ΔΗΚΟ)


  • Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Η λύση του περιουσιακού θα εξευρεθεί με τη λύση του Κυπριακού προβλήματος "και όχι στα δικαστήρια"
  • Κυβέρνηση -ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ: Ξεκάθαρα εναντίον της προσφυγής στην Επιτροπή Αποζημιώσεων
  • ΔΗΣΥ: Εναντίον αλλά η πολιτική ηγεσία πρέπει να προχωρήσει σε επανεκτίμηση της κατάστασης
     
Τις περιουσίες τους κινδυνεύουν να χάσουν οι πρόσφυγες εάν δεν απευθυνθούν στην «επιτροπή αποζημιώσεων» μέχρι τον προσεχή Δεκέμβρη.  Η λεγόμενη επιτροπή των κατεχομένων η οποία είναι  πλεόν πλήρως αναγνωρισμένη από το ΕΔΑΔ έχει θέσει ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφυγών την 21 Δεκεμβρίου.
Αυτό σημαίνει ότι αν δεν δοθεί παράταση, οι πρόσφυγες δεν θα μπορούν πλέον να αποταθούν σε κανένα όργανο για να διεκδικήσουν αποζημιώσεις για την απώλεια χρήσης των περιουσιών τους.
Κυβέρνηση και Κόμματα τοποθετούνται, εκφράζοντας τη θέση και τους προβληματισμούς τους για το επίμαχο ζήτημα.
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέφανος Στέφανου δηλώνει  ότι το δικαίωμα της περιουσίας δεν εκπίπτει, ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν ευνοεί τέτοιες προσφυγές.
Το ΑΚΕΛ τάσσεται καθαρά εναντίον της προσφυγής στη λεγόμενη Επιτροπή Αποζημιώσεων ενώ ο ΔΗΣΥ, παρόλο που στην αρχή ήταν πολέμιος της προσφυγής, καλεί σήμερα την πολιτική ηγεσία, να προχωρήσει σε επανεκτίμηση της κατάστασης, με βάση τα νέα δεδομένα όπως έχουν διαμορφωθείΤο ΔΗΚΟ τάσσεται επίσης εναντίον της προσφυγής, αναφέροντας ότι «ο κυπριακός λαός θα δικαιωθεί μόνο με τη δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του κυπριακού»καλώντας τους πρόσφυγες να μην απευθύνονται σε αυτή την "επιτροπή".
Οι Εκπρόσωποι Τύπου των τριών μεγαλύτερων κομμάτων, ΑΚΕΛ -ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ,  Σταύρος Ευαγόρου, Χάρης Γεωργιάδης και Φώτης Φωτίου αντίστοιχα, μιλούν στο Sigmalive για τη θέση των Κομμάτων τους, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους συμφωνούν ή όχι με την προσφυγή των εκτοπισθέντων στη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων.
Τα «60 Λεπτά», έριξαν χθες φως στα νέα δεδομένα και νομικά τετελεσμένα.
Λήγει η προθεσμία
Από τα δεδομένα, προκύπτει ότι ο κίνδυνος να χάσουν οι πρόσφυγες τις περιουσίες τους εάν δεν προβούν σε προσφυγή μέχρι τον προσεχή Δεκέμβρη, είναι κάτι παραπάνω από ορατός.  Το Τουρκικό Κοινοβούλιο γνωστοποίησε ότι η προθεσμία προσφυγής των αιτήσεων, λήγει στις 21 Δεκεμβρίου και μόνο στην περίπτωση που δοθεί παράταση στο χρονοδιάγραμμα της Επιτροπής Ακινήτων, η «Επιτροπή» θα εξακολουθήσει να δέχεται προσφυγές.
Σε αντίθετη περίπτωση, κανένας πρόσφυγας δεν θα είναι σε θέση να διεκδικήσει τα ενοίκια για την απώλεια χρήσης της ιδιοκτησίας του από το 2003 κι εντεύθεν που άνοιξαν τα οδοφράγματα και θα μπορεί να την διεκδικήσει μόνο μετά από την λύση του Κυπριακού.
Η επιτροπή αποζημιώσεων
Μέχρι και το Δεκέμβριο του 2003, μήνα κατά τον οποίο η Τουρκία αποζημίωσε την Τιτίνα Λοϊζίδου με το ποσό των εξακοσίων σαράντα χιλιάδων λίρων, κανένας πρόσφυγας δεν αποζημιώθηκε για την απώλεια χρήσης της ιδιοκτησίας του, ενώ η Τουρκία  δεν συζητούσε καμιά ευθύνη και δεν αναλάμβανε καμιά πρωτοβουλία αποκατάστασης και θεραπείας.
Από το 2005 και μετά, η Τουρκία  επιχειρώντας να θολώσει τα νερά, βγήκε στην αντεπίθεση, δημιουργώντας τη λεγόμενη Επιτροπή Αποζημιώσεων.  Δημιούργησε δηλαδή μια επιτροπή ακινήτων η οποία θα έδιδε ενοίκια, θα αποζημίωνε  περιουσίες, ή θα μπορούσε να τις δώσει πίσω στους πραγματικούς κατόχους της ή ακόμη και να τις ανταλλάξει με τουρκοκύπριες περιουσίες στις ελεύθερες περιοχές.
Στη αρχή, αυτή η σύνθεση της επιτροπής δεν ικανοποίησε το ΕΔΑΔ και τη χειρίστηκε ως ψευδοκατασκέυασμα.
Τα νέα δεδομένα
Κομβικό νομικό σημείο στην εξέλιξη των διεκδικήσεων των περιουσιών, υπήρξε η  «απόφαση Δημόπουλος».
Σε αυτήν την απόφαση, το ΕΔΑΔ, μεταξύ άλλων αποφάσισε ότι η «επιτροπή αποζημιώσεων» δίνει μια αποτελεσματική θεραπεία και συνεπώς αναγνωρίζει τη λειτουργία της. Υπήρχε δηλαδή η δυνατότητα να απευθυνθεί κάποιος πρόσφυγας από τούδε και στο εξής στο ΕΔΑΔ, με την προϋπόθεση ότι θα  περάσει πρώτα από την Επιτροπή.
Ο καταλληλότερος μηχανισμός για τον υπολογισμό αποζημιώσεων
Το ΕΔΑΔ μετά και από την υπόθεση Δημόπουλος, «έχρισε» για δεύτερη φορά την «επιτροπή αποζημιώσεων» ως τον καταλληλότερο μηχανισμό για τον υπολογισμό αποζημιώσεων για την απώλεια χρήσης, αλλά έμμεσα και για την αξία των ακινήτων. Η απόφαση του ΕΔΑΔ ανέφερε ότι από την στιγμή που υπάρχει η επιτροπή Αποζημιώσεων πρέπει πρώτα οι Ελληνοκύπριοι πρόσφυγες να απευθύνονται σε αυτήν και αν δεν μείνουν ικανοποιημένοι, τότε να προσφεύγουν στο ΕΔΑΔ.
Στις 14 Οκτωβρίου του 2009, το ΕΔΑΔ ζήτησε να ενημερωθεί από το Δικαστήριο της Τουρκίας, για την προθεσμία των αιτήσεων προς την Επιτροπή.  Το Κοινοβούλιο της Τουρκίας γνωστοποίησε ότι η ημερομηνία λήξης της νομοθεσίας αυτής είναι στις 21 του προσεχούς Δεκέμβρη.
Έγκυροι νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η παραχώρηση παράτασης, εξαρτάται από την «επιτροπή αποζημιώσεων». Στην περίπτωση που δοθεί παράταση, η «επιτροπή», θα εξακολουθήσει να δέχεται προσφυγές, ενώ σε αντίθετη περίπτωση κανένας πρόσφυγας πλέον, δεν θα μπορεί να διεκδικήσει τα ενοίκια για την απώλεια χρήσης της ιδιοκτησίας του από το 2003 κι εντεύθεν, δηλαδή μετά τη διάνοιξη των οδοφραγμάτων.
Η Κυβέρνηση Χριστόφια είναι ξεκάθαρο πως αποθαρρύνει τους Ελληνοκύπριους πρόσφυγες να προσφεύγουν στην «επιτροπή αποζημιώσεων».
Η «επιτροπή», αποτελείται από εφτά άτομα. Δύο γυναίκες και δύο άνδρες. Πέντε Τουρκοκυπρίους, ένα Γερμανό και ένα Σουηδό και οι δυο έμπειρους στα νομικά. Αξίζει να σημειωθεί πως την ημέρα που το Σίγμα,  επισκέφθηκε την επιτροπή, είχε δώσει 1 εκατ. Στερλίνες, σε πρόσφυγα ως αποζημίωση.

 

Η επιτροπή μέχρι σήμερα έχει δώσει 65 εκατομμύρια στερλίνες. Ο αντιπρόεδρος της "επιτροπής" όμως αποκάλυψε ότι παραμένουν 1.400 υποθέσεις ενώπιον του ΕΔΑΔ και αναμένεται ότι θα τους καθοδηγήσουν προς την "επιτροπή". Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και στη περίπτωση προσφυγής στο ΕΔΑΔ, το ίδιο το ΕΔΑΔ στέλνει τις αιτήσεις πίσω στην λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων.


Λουκής Λουκαίδης Βοηθός Γ. Εισαγγελέας
O Νομικός και Βοηθός Γ. Ειγαγγελέας της Δημοκρατίας εξέφρασε την άποψη, στην ψεσινή εκπομπή, ότι για να υπάρξει αποτέλεσμα και σε πολιτικό επίπεδο πρέπει να υπάρξει πίεση στην Τουρκία.  Συνεπώς, είπε, πρέπει η Κυβέρνηση να ενθαρρύνει την διεκδίκηση με νομικές θεραπείες για να πιεστεί η Τουρκία. «Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε; Να περιμένουμε τη λύση του Κυπριακού για να μας αποζημιώσει το κράτος μου που αυτή τη στιγμή λέει ότι δεν έχει;  Η Τουρκία θέλει να αποφύγει την πίεση. Πρέπει να προσφεύγει κανείς στην επιτροπή και να διεκδικεί μόνο απώλεια χρήσεως ως μοχλό πίεσης».

Ο κ. Λουκαίδης ανέφερε επίσης ότι η επιτροπή είναι προϊόν της απόφασης «Δημόπουλου». «Κακή νομικώς απόφαση». Ο Β.Γ. Εισαγγελέας κάλεσε την Κυβέρνηση σε απολογία «διότι ο Νταβούτογλου μόλις βγήκε η απόφαση μίλησε για "τη μεγαλύτερη διπλωματική τους επιτυχία". Έπαιξαν δηλαδή ρόλο πολιτικά μέσα. Αντί να βοηθήσουμε να υπάρξει μια πολιτική ώθηση για μια απόφαση σωστή στην υπόθεση Δημόπουλου, δημιουργούμε πρεσβεία στην Κούβα».

 
Τουμάζος Τσελεπής- Ειδικός Σύμβουλος του Προέδρου Χριστόφια 
Ο Ειδικός Σύμβουλος του Προέδρου Χριστόφια και μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας , Τουμάζος Τσελεπής, τάσσεται κάθετα εναντίων της προσφυγής στη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων, αναφέροντας ότι η εν λόγω επιτροπή μέσα από τον λεγόμενο νόμο από τον οποίο καθοδηγείται, «θέτει διάφορους όρους. Μιλά για διζωνικότητα και δικοινωτισμό, όπως οι ίδιοι οι Τούρκοι την αντιλαμβάνονται, λέει ότι θα δίνεται θεραπεία άνευ βλάβης για τα δικαιώματα της Τ/Κ κοινότητας και ότι εκεί όπου η ιδιοκτησία έχει μεταβιβαστεί σε φυσικό ή νομικό πρόσωπο δεν δικαιούσαι κάτι».
Η Τουρκία, προσθέτει ο κ. Τσελεπής, θέλει να προσφύγουν οι εκτοπισθέντες στη λεγόμενη επιτροπή, «διότι θέλει να παίξει το παιχνίδι της. Θέλει να λύσει το περιουσιακό με ανταλλαγή και με ψίχουλα».
«Το ζήτημα είναι καθαρό», σύμφωνα με τον ειδικό σύμβουλο, ο οποίος αναφέρει ότι «Όποιοι προσφύγουν μπορεί να πάρουν κάτι. Αυτό το "κάτι"  που θα πάρουν όμως, θα είναι ασήμαντο μπροστά στο τι θα έπαιρναν μετά από μια ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού. Είναι δεδομένο ότι αυτά που παίρνουν τώρα όσοι προσφεύγουν, είναι πολύ λίγα σε σύγκριση με την πραγματική αξία της περιουσίας τους».
 
Αχιλλέας Δημητριάδης-Δικηγόρος


Ο δικηγόρος της Τιτίνας Λοιζίδου, Αχιλλέας Δημητριάδης τάσσεται υπέρ της προσφυγής και υποστηρίζει ότι το θέμα της προθεσμίας «καταστρέφει οποιοδήποτε δικαίωμα διεκδίκησης ενοικίων από το 74 έως το 2011. Αυτό είναι δεδομένο. Όταν για δύο χρόνια υπάρχει ανοικτή μια οδός μέσα από την οποία διεκδικείς την επιστροφή σου στην περιουσία και δεν την χρησιμοποιείς-εκμεταλλεύεσαι, πιστεύω ότι θα μετρήσει εναντίον αυτών των ανθρώπων στην αποκατάσταση τους και όταν αυτός ο δρόμος κλείσει, τότε δεν θα έχουμε κανένα δρόμο ανοικτό. Η κυβέρνηση δημιουργεί στον κόσμο ενοχές για να μην διεκδικήσει την περιουσία του, με τη μόνη δικαιολογία ότι θα λυθεί το Κυπριακό».

Τα ατομικά ανθρώπινα δικαιώματα, είπε κλείνοντας, δεν είναι πολιτικό θέμα.


Κωνσταντής Καντούνας-Δικηγόρος
Ο δικηγόρος του Μελέτη ΑποστολίδηΚωσταντής Καντούνας, υπέρμαχος της προσφυγής, ανέφερε ότι θα ήταν προτιμότερο να προσφύγει κανείς στην λεγόμενη επιτροπή και να διεκδικήσει αποζημίωση για απώλεια χρήσης και στη συνέχεια να απευθυνθεί στο ΕΔΑΔ για να απαιτήσει τα περαιτέρω, αναφέροντας στο ΕΔΑΔ ότι δεν έχει μείνει ικανοποιημένος. «Πρέπει μέχρι τον Δεκέμβριο ο κόσμος να προσφύγει. Όποιος δεν πάει, μετά το Δεκέμβρη δεν θα είναι σε θέση να πάρει κανένα πρακτικό μέτρο και θα πρέπει να περιμένει την όποια λύση, όποτε αυτή και αν έρθει», κατέληξε.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου, δήλωσε στο Sigmalive ότι η θέση του ΑΚΕΛ και της Κυβέρνησης ήταν ξεκάθαρη από την αρχή. «Είχαμε συμβουλεύσει τον Κυπριακό λαό να μην προσφεύγει στην Επιτροπή Αποζημιώσεων γιατί θα έμενε εκτεθειμένος».
Πολιτικά κρίνοντες, είπε ο κ. Ευαγόρου, δεν είναι σε θέση ο σφετεριστής και ο καταπατητής να δώσει θεραπεία. «Είναι πολιτικά παράδοξο να αναμένουμε από τον σφετεριστή και τον καταπατητή των περιουσιών να δώσει δίκαιη θεραπεία».
Η δίκαιη θεραπεία, υποστήριξε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ,  θα βρεθεί μέσα από τη σωστή επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, με βάση τις αρχές του διεθνούς δικαίου και του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.


Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, Χάρης Γεωργιάδης, δήλωσε ότι οι εξελίξεις στο περιουσιακό μετά της περσυνή απόφαση του ΕΔΑΔ «δυστυχώς επιβεβαιώνουν ότι ο παράγοντας χρόνος δεν είναι σύμμαχος στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού»
Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, η θέση του ΔΗΣΥ συνιστούσε αποφυγή προσφυγής στη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων «για να μην αποδυναμωθεί η διαπραγματευτική μας θέση».
Ταυτόχρονα όμως, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος τύπου του Κόμματος, «να υπενθυμίσω και τη θέση μας ότι αναλόγως των εξελίξεων και της πορείας των διαπραγματεύσεων, η πολιτική ηγεσία θα έπρεπε να επανεκτιμήσει την κατάσταση πριν το ορόσημο του Δεκέμβρη του 2011», πριν τη λήξη δηλαδή της προθεσμίας.
Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ, Φώτης Φωτίου, δήλωσε στο Sigmalive με τη σειρά του ότι «είναι καλά γνωστό πως η λεγόμενη Επιτροπή Αποζημιώσεων συστάθηκε από την Τουρκία ως ένα πυροτέχνημα σε απάντηση των καταδικαστικών αποφάσεων του ΕΔΑΔ σε βάρος της».
Στην ουσία η «επιτροπή» αυτή δεν προσφέρει καμία ικανοποιητική θεραπεία, υποστήριξε ο κ. Φωτίου. «Μόνο κάποια ευτελή αποζημίωση. Ούτε επιστροφή ούτε αποκατάσταση των περιουσιών».
Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ ανέφερε επίσης ότι το δικαίωμα της περιουσίας είναι ατομικό αναφαίρετο δικαίωμα των προσφύγων «και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει αυτό το δικαίωμα τίθεται σε αμφισβήτηση».
Το Δημοκρατικό Κόμμα έχει τοποθετηθεί ξεκάθαρα από την πρώτη στιγμή για το συγκεκριμένο θέμα, αναφέρει ο Φώτης Φωτίου, καλώντας τους πρόσφυγες να μην απευθύνονται σε αυτή την ‘’επιτροπή’’ «απεμπολώντας τα δικαιώματα τους με την προσδοκία κάποιας αποζημίωσης».
«Η θέση μας αυτή εξακολουθεί να ισχύει. Ο προσφυγικός κόσμος, αλλά και ολόκληρος ο  κυπριακός λαός θα δικαιωθεί μόνο με τη δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του κυπριακού, που να ρυθμίζει το περιουσιακό στη βάση των δικαιωμάτων των νομίμων ιδιοκτητών τους».
 
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, δήλωσε ότι η λύση του περιουσιακού θα εξευρεθεί με τη λύση του Κυπριακού προβλήματος "και όχι στα δικαστήρια".
Η Κυβέρνηση, ανέφερε ο κ. Στεφάνου, «έχει μια πάρα πολύ καλά γνωστή θέση αναφορικά με την προσφυγή των προσφύγων στη λεγόμενη επιτροπή». Η θέση αυτή, σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο είναι ότι «δεν προτρέπει η Κυβέρνηση τους πρόσφυγες να προσφεύγουν σε μια λεγόμενη επιτροπή που δεν αποτελεί αποτελεσματικό ένδικο μέσο σε σχέση με το περιουσιακό».
Συνεχίζοντας ο κ. Στεφάνου εξέφρασε την άποψη ότι «αν χάνεται ένα δικαίωμα, όπως λένε οι διάφοροι νομικοί, αυτό ενδεχομένως να είναι το δικαίωμα της προσφυγής σε μια λεγόμενη επιτροπή που έτσι κι αλλιώς δεν αποτελεί αποτελεσματικό μέσο διευθέτησης του ζητήματος του περιουσιακού». Για αυτό, είπε, επικεντρωνόμαστε στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού που περιλαμβάνει και την επίλυση του περιουσιακού.
 ΠΗΓΗhttp://www.sigmalive.com/news/local/390947

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου