09 Μαΐου 2013

ΚΥΠΡΟΣ - «Είναι κήρυξη πολέμου...»


«Είναι κήρυξη πολέμου...»


«Είναι κήρυξη πολέμου...»



«Είναι κήρυξη πολέμου», «Ο διοικητής έριξε το γάντι στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», «Είναι πολιτική επίθεση εναντίον του Νίκου Αναστασιάδη»... Έτσι σχολίασαν πολιτικοί κύκλοι την ενέργεια της Κεντρικής Τράπεζας να καταχωρήσει, κατόπιν οδηγιών του διοικητή της Πανίκου Δημητριάδη, προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο με την οποία ζητά να κηρυχθεί άκυρη η ενέργεια του Προέδρου της Δημοκρατίας να τερματίσει το διορισμό του Σπύρου Σταυρινάκη στη θέση του υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.
Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ.
Πέραν της νομικής αλλά και της πολιτικής της σημασίας η κίνηση αυτή του κ. Δημητριάδη δείχνει επίσης και το μέγεθος της σύγκρουσής του με τον πρόεδρο Αναστασιάδη. Μια σύγκρουση που όπως φαίνεται θα έχει και συνέχεια, πόσο μάλλον που η προσφυγή έγινε - και αυτό επίσης είναι σημαντικό - λίγες ώρες μετά τη «δημιουργική», όπως χαρακτηρίστηκε από τον κ. Δημητριάδη, συνάντησή του με τον κ. Αναστασιάδη στο Προεδρικό στις 25/4/2013. Αναλυτικά τα γεγονότα της υπόθεσης έχουν ως εξής:
Ο ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ.
Ο Δημήτρης Χριστόφιας λίγο πριν αποχωρήσει από την εξουσία διόρισε στις 4.2.2013 τον Σπύρο Σταυρινάκη στη θέση του υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας. Η θέση αυτή σύμφωνα με το σύνταγμα ανήκει στην τουρκοκυπριακή κοινότητα και παρέμεινε κενή από την τουρκοανταρσία του 1963 – 1964 μέχρι τις 4.2.2013. Ο κ. Χριστόφιας για να δικαιολογήσει το διορισμό του κ. Σταυρινάκη επικαλέστηκε το δίκαιο της ανάγκης, όμως τα άλλα κόμματα με εξαίρεση το ΑΚΕΛ αντέδρασαν χαρακτηρίζοντας το διορισμό σαν κομματικό βόλεμα.
ΑΝΑΚΛΗΣΗ.
Ο Νίκος Αναστασιάδης λίγες μέρες μετά την εκλογή του στο προεδρικό αξίωμα και συγκεκριμένα στις 9.4.2013 προχώρησε στην ανάκληση της πράξης διορισμού του Σπύρου Σταυρινάκη στη θέση του υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και στον τερματισμό του διορισμού του. Και με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Χρήστο Στυλιανίδη να εξηγεί την ίδια ημέρα: «Η βασική νομική άποψη που ουσιαστικά δεν δικαιολογεί την επίκληση του δικαίου της ανάγκης βασίζεται στο άρθρο 118 του Συντάγματος και θεωρεί ότι ο διορισμός, ο οποίος έγινε την 4η Φεβρουαρίου, δεν υφίσταται και μπορεί να ανακληθεί, διότι οι έκτακτες συνθήκες ή οι ανάγκες και τα δεδομένα εκείνα που θα δικαιολογούσαν την επίκληση του δικαίου της ανάγκης ουσιαστικά δεν υφίστανται».
Η ΔΙΑΜΑΧΗ.
Τις ημέρες εκείνες η κυβέρνηση ήταν σε έντονη διαμάχη με τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, τον οποίο κατηγορούσε ότι με τις ενέργειές του και την αναποφασιστικότητά του ενέτεινε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τραπεζικός τομέας και γενικά η οικονομία στο σύνολό της. Μάλιστα, έμμεσα αλλά σαφώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε καλέσει τον Πανίκο Δημητριάδη να παραιτηθεί, χωρίς φυσικά ο τελευταίος να ανταποκριθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου