02 Μαΐου 2013

ΣΩΣΤΕ ΤΟΥΣ ΣΠΟΡΟΥΣ




Σώστε τους σπόρους

Παίρνουμε μέρος στην προστασία της βιοποικιλότητας και των τοπικών ποικιλιών που απειλούνται από επικείμενο ευρωπαϊκό νομοσχέδιο


Σπόροι: δημόσιο αγαθό, τροφή για τους ανθρώπους ή γενετικά τροποποιημένο προϊόν προς εμπορική χρήση μεγάλων εταιρειών; Μέχρι σήμερα οι σπόροι παράγονται παγκοσμίως κυρίως από τους γεωργούς, από τη βιομηχανία σπόρων, αλλά και από δημόσια ινστιτούτα και Μ.Κ.Ο.Όμως η Ευρωπαϊκή νομοθεσία, αντί να υποστηρίζει τη διάδοση όλων των ειδών σπόρων (εξαιρώντας τους γενετικά τροποποιημένους), στηρίζει συστηματικά τους σπόρους της Βιομηχανίας. Ταυτόχρονα όμως επιβάλλει τόσες απαιτήσεις στους σπόρους που παράγουν οι γεωργοί, που περιορίζεται η εμπορική τους κυκλοφορία αλλά και η βιοποικιλότητα.


Οι σπόροι των γεωργών ανήκουν στη σφαίρα της δημόσιας ιδιοκτησίας και αποτελούν Κοινά Αγαθά. Αντίθετα, οι σπόροι της Βιομηχανίας καλύπτονται από περιορισμούς πνευματικών δικαιωμάτων και πατέντες βιομηχανικού τύπου, πράγμα αντίθετο με την καλλιέργεια και τη διατήρηση παραδοσιακών, μη μεταλλαγμένων ποικιλιών.

Στις 6 Μαΐου, οι ευρωπαίοι Επίτροποι θα κληθούν να ψηφίσουν το νέο νομοσχέδιο. Η καταψήφισή του είναι η ευκαιρία να αλλάξει η ευρωπαϊκή νομοθεσία και να προαχθεί η ελεύθερη κυκλοφορία των σπόρων των γεωργών, διασφαλίζοντας το γεωργικό πλούτο των χωρών. Δίκτυα, σύλλογοι, ομάδες παραγωγών και Δήμοι ενώνουν τις φωνές τους μέσω του δικτύου ανταλλαγής σπόρωνΠελίτι. Και συνυπογράφουν μια ανοιχτή επιστολή προς την ελληνίδα Επίτροπο, στην οποία επισημαίνουν τους λόγους για τους οποίους θεωρούν ότι η πρόταση για τη νομοθεσία από πλευρά της DGSANCO προσβάλλει βασικά δικαιώματα του αγροτικού κόσμου και αποτελεί κίνδυνο για τη γεωργική βιοποικιλότητα και τη γεωργική παράδοση της Ελλάδας.

Μπορούμε να υπογράψουμε κι εμείς την επιστολή υπέρ της βιοποικιλότητας εδώ.

Πηγή: www.doctv.gr 

ΠΗΓΗhttp://www.awakengr.com/2013/05/blog-post_8147.html#ixzz2S93SQtlx

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου