10 Μαΐου 2013

Στην Κεντρική Τράπεζα κλιμάκιο του Moody's


Στην Κεντρική Τράπεζα κλιμάκιο του Moody's

Στην Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται από το πρωί, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, κλιμάκιο του διεθνούς οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody`s με στόχο την συλλογή στοιχείων για την κατάσταση και τις προοπτικές του τραπεζικού συστήματος.



Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Χθες το πρωί το κλιμάκιο του διεθνούς οίκου βρισκόταν στο Υπουργείο Οικονομικών, όπου συναντήθηκε αρχικά, σύμφωνα πληροφορίες του ΚΥΠΕ, με τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη και στη συνέχεια πραγματοποίησε επαφές με τις διάφορες διευθύνσεις του Υπουργείου, κατά τις οποίες συνέλλεξε στοιχεία για την υφιστάμενη κατάσταση και τις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας.
Εξάλλου, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες του ΚΥΠΕ, σήμερα αργά το απόγευμα αναμένεται η έκδοση από την Κεντρική Τράπεζα του 11ου διατάγματος επιβολής περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές.
Στις 13 Ιανουαρίου του 2013, ο οίκος Moody`s είχε υποβαθμίσει για τελευταία φορά το μακροπρόθεσμο χρέος της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά τρεις βαθμίδες, στην κατηγορία Caa3, από "B3" και το βραχυπρόθεσμο χρέος σε NP, θέτοντας τις νέες αξιολογήσεις σε αρνητική προοπτική για πιθανή νέα υποβάθμιση.
Ο διεθνής οίκος επικαλείτο τότε ως βασικό παράγοντα για την υποβάθμιση της Κύπρου την αυξημένη οικονομική στήριξη που θα χρειαστεί να παράσχει η Κυβέρνηση στις κυπριακές τράπεζες.
Επίσης, στις 27 Μαρτίου, ο οίκος είχε υποβαθμίσει σε Caa2 την υψηλότερη αξιολόγηση (country ceiling) που μπορεί να λάβει οποιοσδήποτε εκδότης που έχει έδρα την Κύπρο, αποδίδοντας την στην αυξημένη πιθανότητα εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη.
Την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου από τους Moody`s, ακολούθησε στις 25 Ιανουαρίου ο οίκος αξιολόγησης Fitch ο οποίος υποβάθμισε τα κρατικά ομόλογα της Κύπρου κατά δύο βαθμίδες, σε "Β", με αρνητική προοπτική.
Τέλος, στις 10 Απριλίου του 2013, μετά την απόφαση του Γιούρογκρουπ, ο τρίτος μεγάλος διεθνής οίκος αξιολόγησης, Standard & Poor`s, επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου στο "CCC" και "C", αντίστοιχα, αναβαθμίζοντας παράλληλα σε σταθερές, από αρνητικές τις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας.
Εξάλλου, στις 12 Απριλίου, ο οίκος Moody`s είχε υποβαθμίσει την αξιολόγηση των καταθέσεων της Τράπεζας Κύπρου σε Ca, με αρνητική προοπτική, από Caa3, ενώ είχε επιβεβαιώσει την αξιολόγηση των καταθέσεων της Ελληνικής Τράπεζας σε Caa3, με αρνητική, ωστόσο, προοπτική.
Πηγή ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου